自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:其實香港地小朋友讀+ - ×÷以經足夠

我以前讀書哥陣都係咁講

追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

公爵府

好媽媽勳章

咁除咗+-x÷之外都要識吓d拆扣,mark up/down,利息,本利和, 時間,方向,單位換算.......呢d都係好實用同埋要識

仲有代數,lcm,hcf呢d,其實日常生活都會用到ga

寶石宮

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+sfmeow+於+13-10-06+發表升大

原帖由 ken3tine 於 13-10-06 發表
你都有讀大學喎,但你有無能力讀engine 先。
做咩對我咁有興趣唧,我嫁左架啦

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

kacary 發表於 13-10-6 16:18
亞女讀緊係問咩黎,我淨識答讀啦遊戲規則
阿畢生出既理論

男爵府

數學係好有用架,雖然大家日常生活好似用唔着,但係其實生活上好多事,都係用數學計算出黎,只不過當讀中學時所讀既sin,cos,tan,log之類,只不過係太基礎,如果再進一步學落走,最後都係去番我地日常生活,唔係大家生活邊有咁先進,有高清電視,有smart phone用,有得上BK

大宅

引用:Quote:原帖由+ken3tine+於+13-10-06+發表你

原帖由 sfmeow 於 13-10-06 發表
做咩對我咁有興趣唧,我嫁左架啦
我都係喎,咁啱呀

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

見到咁多人認同唔洗學四則運算以外既數學,好驚。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

禁止訪問

男爵府

引用:見到咁多人認同唔洗學四則運算以外既數學,

原帖由 eeb 於 13-10-06 發表
見到咁多人認同唔洗學四則運算以外既數學,好驚。
我都好驚,其實數學不論學術上、生活上、美術、音樂、建築、商業、科技.....甚至乎大自然都離不開數學,計算只是一少部分。很難相像如果人類只懂+-×÷,現在世界會變成點。我認同有些數在一般生活上,未必有明顯用途,但如果小時候唔學好基礎,大個時未必有興趣和時間去研究。

子爵府

引用:Quote:kacary+發表於+13-10-6+16:18+亞女讀

原帖由 rubyplk 於 13-10-06 發表
阿畢生出既理論
多謝餐蛋面ee

禁止訪問

別墅

我覺得對數學有興趣既人可選擇繼續讀上去。冇興趣既學到可應付日常生活既數學就夠。學到好似中學個D(我依家都唔記得晒)對數學冇興趣既人黎講真係俾佢拖低晒D平均分!(我係其中一個受害者)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我同意樓主,因為我數學差,哈哈。不過唔係"以經"係已經呀,中文要學好呢

首頁

尾頁

跳至