影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

stella816 發表於 20-9-24 14:19
算啦我都唔係好理解,淨係知個編劇懶係講到兩姊弟都重新出發過自己人生咁囉,老套到爆
...

家姐話要去返原點才可重新出發?
又話世上冇人能理解自己?
咁原點即係邊?
其實完結哂個案咪可以重新出發囉,我係咪諗得太簡單

水晶宮

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

Benbenmum 發表於 20-9-24 14:13
四爺可以選擇性失憶,又冇交代佢10歲前發生乜事
最唔滿意記者同家姐呢part,記者好慘,唔算HE囉 ...

交代得最好係家姐冇罪

水晶宮

親子王國15週年勳章

kcm 發表於 20-9-24 21:25
大鑊!睇完结局都唔太明
賢收冇哂同志元嘅記憶?
但又好似刻意扮冇記憶避開佢?

所以我咪問係咪扮失憶囉!
[

水晶宮

amychoi 發表於 20-9-24 13:32
但討論區好多人讚大結局好好, 話好有深度, 係男主重生的開始。

呢度都同意

水晶宮

amychoi 發表於 20-9-24 21:32
所以我咪問係咪扮失憶囉!

咁討論區高人有冇解釋?

水晶宮

親子王國15週年勳章

kcm 發表於 20-9-24 21:34
呢度都同意

剛響fb睇到人寫

雖然失去了15年的記憶,賢秀腦海中卻不停閃過與智媛在一起的片段,他會在意智媛、會不自覺地買一堆女兒愛吃的甜食... 賢秀意外來到自己以前的工作坊,並遇到了智媛,他也想起了工作坊名字的由來,背後其實充滿了自己對妻子的情意!但聽到智媛說要帶著女兒離開去釜山生活,賢秀慌了:「我好不容易向妳靠近了一步,妳怎麼能逃跑?」可智媛表示自己不想抱有期待後又失望了。
[

水晶宮

amychoi 發表於 20-9-24 21:35
剛響fb睇到人寫

雖然失去了15年的記憶,賢秀腦海中卻不停閃過與智媛在一起的片段,他會在意智媛、會不自 ...

明白了!
但點解编劇要賢收忘記志元?
最美好的回憶喎!

水晶宮

親子王國15週年勳章

kcm 發表於 20-9-24 21:41
明白了!
但點解编劇要賢收忘記志元?
最美好的回憶喎!

李準基《惡之花》結局圓滿中帶點遺憾,16集李準基挨了一顆子彈後,竟然失憶了!《惡之花》李準基&文彩元最後的發展,讓不少觀眾都很意外,甚至有「爛尾」的質疑聲出現。有網友認為失憶梗來得太突然、結局不夠治癒,但更多觀眾力挺《惡之花》編劇,認為「失憶」能讓賢收真正做回自己,留白餘韻更深!

[

水晶宮

amychoi 發表於 20-9-24 21:46
李準基《惡之花》結局圓滿中帶點遺憾,16集李準基挨了一顆子彈後,竟然失憶了!《惡之花》李準基&文彩元 ...

我覺得冇爛尾,编劇係有特別意思
但唔感動,也未能完全明白,可能我唔夠高智

水晶宮

親子王國15週年勳章

kcm 發表於 20-9-24 21:53
...

唔會話爛尾, 但嫌唔感動又唔刺激, 仲要一家三口無幸福快樂片段, 相比之前似草草了事收場。
[

珍珠宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

kcm 發表於 20-9-24 21:53
...

我都覺得無爛尾,只係結局唔完美啫,一般觀眾好難用另一角度感受編劇想帶出嘅特別意思,唔係人人都咁高智慧,有時公仔係要畫埋條腸先清釋嘅
另外做完我都唔明套劇點解叫惡之花囉,唔知有冇人明呢

水晶宮

amychoi 發表於 20-9-24 21:55
唔會話爛尾, 但嫌唔感動又唔刺激, 仲要一家三口無幸福快樂片段, 相比之前似草草了事收場。
...

係呀!唔幸福
仲要一齊尋找真賢收
覺得志元好辛苦

水晶宮

stella816 發表於 20-9-24 22:12
我都覺得無爛尾,只係結局唔完美啫,一般觀眾好難用另一角度感受編劇想帶出嘅特別意思,唔係人人都咁高智 ...

講中哂,好正
我而家知花可以代表男人

水晶宮

親子王國15週年勳章

stella816 發表於 20-9-24 22:12
我都覺得無爛尾,只係結局唔完美啫,一般觀眾好難用另一角度感受編劇想帶出嘅特別意思,唔係人人都咁高智 ...

曾經睇過有人解釋係話四爺響惡劣環境成長下, 都可保持佢純潔喎!
[

珍珠宮

amychoi 發表於 20-9-24 22:55
曾經睇過有人解釋係話四爺響惡劣環境成長下, 都可保持佢純潔喎!

其實呢啲回應係咪就係編劇最終想要嘅野呢?唔同人睇完有唔同諗法,除非佢真係出嚟解釋返個原意,如果唔係真係人人都係作家,個個把尺都唔同

珍珠宮

kcm 發表於 20-9-24 22:24
講中哂,好正
我而家知花可以代表男人

我終於睇完曬醫生喇,好正呀係咪會有第二季㗎?好期待呀,呢套帶出好多正面信息,唔使估估吓

大宅

kcm 發表於 20-9-24 22:22
係呀!唔幸福
仲要一齊尋找真賢收
覺得志元好辛苦

佢地喺車裡面分道揚鑣果幕至完結只剩返廿分鐘左右,突然又講到賢收想同志元和好,個轉折太突兀,好唔順

水晶宮

stella816 發表於 20-9-24 23:52
我終於睇完曬醫生喇,好正呀係咪會有第二季㗎?好期待呀,呢套帶出好多正面信息,唔使 ...

係呀!有第二季
大家巳答應演出
呢套好有意思,我好鍾意
做醫生諗多一步,講多一句,對病人同家人也得幫助
我仲有睇下佢哋ng片,好好笑

水晶宮

lptikh 發表於 20-9-25 00:07
佢地喺車裡面分道揚鑣果幕至完結只剩返廿分鐘左右,突然又講到賢收想同志元和好,個轉折太突兀,好唔順
...

都係!有d突然
可能係間舖令賢收想試下行前一步
但又係冇乜說服力,又係靠估

珍珠宮

kcm 發表於 20-9-25 00:13
係呀!有第二季
大家巳答應演出
呢套好有意思,我好鍾意

太好喇,好想睇醫生爸爸同頌華會唔會變一對
呢套實在太多感動位,喊死我