想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

GentooMama,

大家好!我可否加入大家嘅討論? 我6月中IVF失敗了,現想計劃9月做FET。因醫生將会放大假亦要到9月才可再約見醫生。

我現有睇中醫和做針灸,想請問現階段還有什麼可做?然而又可提高身體質素,從而提高成功率呢?

祝各JM早孕!!

複式洋房

GentooMama,

大家好!我可否加入大家嘅討論? 我6月中IVF失敗了,現想計劃9月做FET。因醫生將会放大假亦要到9月才可再約見醫生。

我現有睇中醫和做針灸,想請問現階段還有什麼可做?然而又可提高身體質素,從而提高成功率呢?

祝各JM早孕!!

男爵府

引用:GentooMama,+大家好!我可否加入大家嘅討論?

原帖由 macybabe 於 11-07-25 發表
GentooMama,

大家好!我可否加入大家嘅討論? 我6月中IVF失敗了,現想計劃9月做FET。因醫生將会放大假亦要到 ...
歡迎你加入呀,你快d趁呢個時間休息多d,養好身體等bb埋位啦!
另外,我想問下各位,小產後幾耐可以同老公行埋呀?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我的醫生話等下一次來經就可以行埋。如果要試懷孕, 最好等三個月, 等身體恢復好才試。頭三個月行埋就戴套避孕。
littleantant 發表於 11-7-25 16:35
歡迎你加入呀,你快d趁呢個時間休息多d,養好身體等bb埋位啦!
另外,我想問下各位,小產後幾耐可以同老公行埋 ...

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我自己就會在ivf前後, 生活規律d, 唔好太夜訓, 多些休息, 飲食定時, 食多d魚,菜,肉, 有時間就到公園散步。不過, 現在都未有.

macybabe 發表於 11-7-25 15:43
GentooMama,

大家好!我可否加入大家嘅討論? 我6月中IVF失敗了,現想計劃9月做FET。因醫生將会放大假亦要到9 ...

男爵府

Macybabe,

當然歡迎啦!我FET 前定期做運動,食健康嘢,飲花膠湯,早睡同心情開朗,我今次FET 前剛去完旅行!

男爵府

Littleantant,

我都係等一次m後先行埋,否則驚感染同痛,帶套好啲,兩次m後先再懷孕會好啲,因為身體都要補下,而且行埋睇自己心情點啦!

複式洋房

引用:我自己就會在ivf前後,+生活規律d,+唔好太夜

原帖由 littletwinkle 於 11-07-25 發表
我自己就會在ivf前後, 生活規律d, 唔好太夜訓, 多些休息, 飲食定時, 食多d魚,菜,肉, 有時間就到公園散步。 ...
朋友都叫我食多d有營養的食物,但我又衰對牛奶敏感兼怕奶味,荳奶又寒涼,都唔知飲乜好?

咁放完雪胎後,你哋會瞓床定係只會份外小心?我之前IVF後並沒有臥床,還步行了至少20分鐘去飲茶當知道失敗後,都有自責並沒有小心自己日常生活。所以我希望日後FET 自己可以做好d囉!!

複式洋房

引用:Macybabe,當然歡迎啦!我FET+前定期做運動

原帖由 GentooMama 於 11-07-25 發表
Macybabe,

當然歡迎啦!我FET 前定期做運動,食健康嘢,飲花膠湯,早睡同心情開朗,我今次FET 前剛去完旅 ...
咁我都要效法你去下旅行先得!
因為IVF條路除了難行,還有各種不同的壓力,我好想放鬆但都不停地在腦海浮現。好無奈!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

GentooMama 發表於 11-7-25 08:52
各位jm,

你地點呀?掛念!

GentooMama, 你去旅行玩得開心嗎 shopping有冇忍手?
我最近只係煩緊仲要唔要係私家留位. 搵資料越多越驚. 我想順產又驚政府冇無痛分娩, 個心十五十六咁. c6得一句--你忍得到既...嘩, 唔駛佢痛, 真係好風涼呀.

囡囡於2月14日(36周2日)出世, 重2.96公斤

大宅

我睇咗中e一個月.由我之前33-35day..今次28days 就m到...希望今次啦...我30號返qm開始抽血.....你地之前每晚有無浸下腳呀..

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆 macybabe 的帖子

其實我覺得步行20分鐘都唔係問題, 最重要係你有無覺得累和辛苦?

我之前問過醫生, 做ivf時胚胎和營養液一齊打進去子宮內腔, 醫生憑經驗把它們放在適當位置, 它們只是暫時黏在那個位置, 之後胚胎會游來游去, 找個適合位置著床, that's why ivf都有機會宮外孕. 剛剛放胎後都無咁快著床喇, 而且適當的活動對身體都會好d(個人意見), 所以你唔駛責怪自己架.

老實講ivf又唔係100% guarantee bingo, 好似我的 age range 35-40, 醫生話只有25-30%成功, 即是3-4個人先有一個bingo, 我自己咁樣諗, 如果做3-4次就有一次成功機會, 可能果次成功唔係放在第一次, 而係第2 or 第3 or 第4次呢. 唔好太自責, 你仲有雪胎, 還有機會, 加油呀!

男爵府

Sonatina,

嘻嘻!冇乜shopping呀!因為諗起啲衫同鞋要岀年先着得,就冇衝動買啦!政府都有機會有冇痛分娩,不過好似晚上冇得做,而且我唔敢做無痛,因為我上次小產刮宮時係用半身痲醉,即同無痛一樣,點知我有好大副作用,全身肌肉抽筋咗個幾鐘,啲肌肉痛到不得了,所以我到生都唔會揀無痛

男爵府

Macybabe,

我中醫教豆槳加薑煲一陣,不過我諗最重要均衡飲食,有魚有肉有菜,同埋新鮮,運動都可以加速血液循環同放鬆心情

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+littletwinkle+於+11-07-25+

原帖由 macybabe 於 11-07-25 發表
朋友都叫我食多d有營養的食物,但我又衰對牛奶敏感兼怕奶味,荳奶又寒涼,都唔知飲乜好?

咁放完雪胎後, ...
放胎後休息與否並唔係一定要。我放胎後仲打緊三號風球走左去醫院探阿媽行左半個鐘有多,五日後因為工作需要去埋行山,約一個半小時。上次放胎後瞓足五曰都唔中,反而今次係意外驚喜。

囡囡於2月14日(36周2日)出世, 重2.96公斤

複式洋房

littletwinkle 發表於 11-7-25 19:58

其實我覺得步行20分鐘都唔係問題, 最重要係你有無覺得累和辛苦?

Littletwinkle,

多謝你呀! 有你嘅鼓勵我會努力架喇 我想問IVF 失敗後,係咪兩個 cycle 後先好放雪胎呢?

祝早孕^^

複式洋房

Sonatina 發表於 11-7-25 21:05
放胎後休息與否並唔係一定要。我放胎後仲打緊三號風球走左去醫院探阿媽行左半個鐘有多,五日後因為工作需要 ...

Sonatina,
恭喜你呀!當你知道成功時一定好好好好開心頂嘞咁你依家幾多個月呀? 祝你同個BB形影不離,而BB又一路健康成長呀!

其實係咪好似d jm 咁講, 開始了IVF後, 身體已ready去懷孕, 比較易d著床呢??希望我都可以好似你咁啦

複式洋房

GentooMama 發表於 11-7-25 20:31
Macybabe,

我中醫教豆槳加薑煲一陣,不過我諗最重要均衡飲食,有魚有肉有菜,同埋新鮮,運動都可以加速血 ...

GentooMama,

原來加薑煲後就可以,等我試下先。GentooMama 我喺其他主題見其他 jm recommend 一個天后中醫,d comments 都好好咁。你有冇聽過呢?
我同c6提過想去睇,比佢‘鵝'我 --> 「有人話好你又想去試,亂衝亂撞都唔知自己想點!」。唉!我知呀!我想成功囉!! 我都知佢唔想我太緊張太大壓力,但當聽完佢講 --> 「我哋做哂所有應做嘅嘢去配合IVF,但BB都唔嚟的話,可能BB同我哋無緣, 唔好強求!」我聽完d眼淚都禁不住湧出嚟我感到內疚,由於係我本身問題而需要選擇IVF呢條路, 因此我會盡我所能去做囉!

男爵府

Macybabe,

男人有時係唔明我地既諗法,佢地會覺得攪咁多仲乜,又唔明無緣呢個字幾hurt, 好似極刑咁!
中醫方面要小心揀,我見有啲人花既錢過萬,我就有啲保留!我睇大學啲中醫,正統啲,同埋唔驚呃錢。有啲好神怪,有啲叫唔好食葉酸,生咗畸形唔知邊個負責!

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

唔好客氣, 大家交流下。

如果有打針or用藥, 就要休息一個cycle, 才可放雪胎。如果覺得身體未ready好, 你可以休息多一兩個月才打電話book下一次放雪胎, 視乎自己喇。有些jm就看中醫做針炙做運動, 加強體質。不過最重要保持心情平穩,對身體會好d。

首頁

尾頁

跳至