跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

琴日返去協康聽Result. 軒軒被評估為"懷疑有自閉傾向". 心理學家話佢某程度上固執, 興趣比較狹窄, 同埋缺少動機去同別人( esp 同輩)溝通, 都有可能係有自傾. 不過另一方面, 又因為佢智力正常, 可以表達自己, 可以說到三元sentence & 係佢有興趣的事情同情況之下佢都有同別人溝通 (例如姑娘同佢玩車同玩字母時, 佢地係有交流&對話的, 而軒軒見到一架靚車仔佢係有主動show it to 姑娘), 同埋大小肌都冇咩問題, 所以又唔可以confirm 軒軒係有自閉症.

心理學家認為呢一刻冇需要轉校, 唔駛排I 位/S 位幼稚園. 佢又唔認為軒軒需要參加佢地協康會果個每星期五日果個intensive trainning (我之前仲諗, 如果要讀依個, 要成$8K 一個月, 仲要冇得再返宜家的學校, 要出去補習班, 一定破產) 不過佢都寫左信俾我地排E 位traning, 我琴日下午已經去北角排左了, 聽說好似都要排成年至有位上trainning.

係呢個waiting stage, 我地要進行家居訓練, 同埋會join 協康的個別訓練.

呀仲有, 寫左信去排兒童精神科, I am thinking QMM or 東區醫院 is better on this.

De_baby1  JELLY, 你同軒軒&軒爸都要加油呀~  發表於 12-8-20 17:12
wincat  add oil..  發表於 12-8-17 14:30

男爵府

piglet0529 發表於 12-8-14 11:45
今日返健康院跟進, 因為兩歲半時語言差, 基本上依幾個月銘銘進步了很多, 自閉的疑慮己消除, 姑娘都說只係性 ...

考畫直線? 點考法? 俾兩點佢連線, 定白紙一張自己畫?

男爵府

jelly-pudding 發表於 12-8-17 12:16
琴日返去協康聽Result. 軒軒被評估為"懷疑有自閉傾向". 心理學家話佢某程度上固執, 興趣比較狹窄, ...
咁睇黎情況都ok, 花多d時間做家居訓練先啦。可能到時排到你時, 軒軒已經無問題!!努力呀!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:Sugarbabegirl 的帖子

比白紙佢自己畫, 叫佢畫直線, 唔識! 我示範一次,佢跟住亂劃, 我揸住佢隻手畫一次, 佢跟住又亂畫一通!

我依家羅的連線劃公仔薄同佢玩, 平日嘛嘛會幫手教

之但係老師明明同我講下學期先會教, 我其實唔覺得佢唔識有咩問題, 仲要佢本身隻手仔細過人

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

男爵府

piglet0529 發表於 12-8-18 00:02
比白紙佢自己畫, 叫佢畫直線, 唔識! 我示範一次,佢跟住亂劃, 我揸住佢隻手畫一次, 佢跟住又亂畫一通!

...
piglet,
亂畫係第一步, 就俾佢亂畫, 等佢小手肌有多D操練, 控制得好D個時佢自然會畫得好D, 唔駛急. 塗鴉係好好玩, 塗夠小朋友就會去下一個階段. 協康有本小手指學堂, 淺淺地, 幾OK, 買嚟睇下都好, 請嫲嫲幫手時都有個方向!

兒女是耶和華所賜的產業.所懷的胎、是他所給的賞賜。
詩 127:3

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。
詩篇139:13-14

子爵府

回覆:sweetcutecat 的帖子

Thanks! 我都好似有依本書, 唔知係咪你講的, 買果時用左入面既一的方法訓練口肌, 都好work, 或同糸列另一本? Anyway, 放左係99度,聽曰望下再去書店昅下先...

1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

回覆:jelly-pudding 的帖子

男仔真係煩的, 我都見銘銘較喜歡同大人同大佢好幾年的哥哥姐姐玩, 上個星期家長會都有問老師這個問題, 到底佢同同學仔相處如何, 佢又答都ok, 雖然欠主動, 但有交流同傾計, 這間學校有少少兼收學生的, 所以老師們都有這方面的alert, 同埋之前真係有搵言語治療師看一看佢, 只係需要比份家居package, 不過未到手, 但有另一樣老師讚佢係數學叻同埋蒙特梳利教具中有一個盒係放不同大少的長正方體放入去剛好拼入的, 全班N班中只有銘銘識仲要快mouth:當刻我反應不是高興而是擔心, 因為好多自傾兒都係數學叻, 於是我又講比老師聽這點, 佢又話以佢所見又真係喎, 不過佢話銘銘一定唔係自傾喎, 我既諗法係衰在驚佢係marginal, 所以下次見健康院醫生又會講下 , anyway今曰睇報紙講南韓有個男仔三歲玩手機玩到自閉(每次一小時), 當地有研究指玩手機會加劇自傾令自閉, 這個真係要留意, 我都盡量要唔比先

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

piglet0529 發表於 12-8-18 00:02

...

劃直線呢方面,我見嵐嵐學校果D練習係有"HUI"線來引導既,你得閒係屋企又試下劃D"HUI"線,叫銘銘跟住D"HUI"線去劃呀,應該劃劃下就識!

小肌肉訓練,早排睇手冊見學校話用一個普通氣球,放D面粉入去,封埋個口比佢地"練",可以訓練到小肌肉呀,老師仲話小朋友們好鐘意,你可以試下呀!

子爵府

sweetcutecat 發表於 12-8-18 17:10
piglet,
亂畫係第一步, 就俾佢亂畫, 等佢小手肌有多D操練, 控制得好D個時佢自然會畫得好D, 唔駛急. 塗鴉係 ...

RAINBOW MA,

我近來都驚驚地嵐嵐有感統問題....

嵐嵐容喊、唔守規則、唔專心(心散,佢連玩玩具都係咁,係學校一人一份玩具,佢唔會專心玩自己果份,反而係睇住人地玩! 老師話佢一係就會用自己份玩具去同人地換一件返來,成枱5、6份玩具,佢每份換一PART,組合成一份"獨特"既玩具),無耐性(佢唔鍾意填色,就算填都係求求其其填少少就走左佢,PUZZLE唔鍾意玩),跳躍動作差(老師曾經話佢向前跳同向上跳唔得,但我地係屋企叫佢做又做得,之後老師都話佢做到,但都係跳唔高/遠)

我擔心過,仲同N班老師傾過,但老師又話佢唔多似有感統問題......

我又唔知點可以TRAIN佢既耐性同心散問題

子爵府

回覆:De_baby1 的帖子

Hehe! 我有本冇虛線但有1cm框果的可以擦無限畫的畫薄, 銘銘依家放緊暑假, 嘛嘛日日同佢玩連烏龜/連狗狗...,仲玩埋迷宮烏龜BB搵烏龜媽媽!

Ok呀! 有的鬈有時出界!

子爵府

piglet0529 發表於 12-8-20 23:08
Hehe! 我有本冇虛線但有1cm框果的可以擦無限畫的畫薄, 銘銘依家放緊暑假, 嘛嘛日日同佢玩連烏龜/連狗狗..., ...

我家小姐未識玩迷宮遊戲....

我小姐PAT PAT有針,今個星期開始放暑假,今日又去左游水

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Berniece 响屋企都係亂咁畫,出哂界、用一隻色填哂成張有公仔既圖等等......教咗好耐都唔聽,但佢又好似好enjoy咁!:;pppp:

試過比佢出去學幾堂畫畫班,佢又跟到老師要求,老師又話佢好有心機。我諗可能佢要比外人管住先得!

至於畫虛線,佢唔鐘意畫線,好求其兼出哂界。但有一日發現佢跟虛線寫咗幾頁1-8數字,可能佢覺得有興趣喇!真係估佢唔到。

另外,佢就好鐘意跳,一日跳到黑。連我阿哥阿嫂同出面D人都話點解佢成日係度跳嘅? mouth:

男爵府

De_baby1 發表於 12-8-21 10:08
我家小姐未識玩迷宮遊戲....

我小姐PAT PAT有針,今個星期開始放暑假,今日又去左游水
淘寶果個迷宮(magnet 珠仔果個) 有無玩?

De_baby1  玩過一排,呢期入左冷宮  發表於 12-8-21 16:30

男爵府

De_baby1 發表於 12-8-20 17:43
RAINBOW MA,

我近來都驚驚地嵐嵐有感統問題....
一係買彈床俾佢跳, 得唔得?我家小姐鍾意響我張床度跳, 仲要一路跳一路扭腰.... mouth:

子爵府

回覆:Sugarbabegirl 的帖子

銘銘鍾意跳爺爺張帆布recliner

子爵府

引用:琴日返去協康聽Result.++軒軒被評估為"懷疑

原帖由 jelly-pudding 於 12-08-17 發表
琴日返去協康聽Result. 軒軒被評估為"懷疑有自閉傾向". 心理學家話佢某程度上固執, 興趣比較狹窄, ...
卓樺都好似軒軒咁有固執同硬頸問題,情绪管理唔得,昨日去兒科同e生講,e生都唔肯定,怕佢有非顯性自闭,寫左纸叫我地去中九龍兒童體智测驗中心排期檢查,唉!

我唔覺得佢有自閉,只係脾氣太大(可能太縱佢?),有時唔善於表達,一唔合意或太心急,就發脾氣、大叫、哭來表達。不過,正苦唔駛錢,排排期看一看也好。呢段期間要揾啲課堂同訓練俾佢,煩惱!

jelly-pudding  Bobomami,
Let's add oil together!  BTW, long time no see.  發表於 12-8-27 10:09

★★★★

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

固執同硬頸問題! 0908 bb 好似都有好幾個都係咁! 凱浚也是, 講唔聽, 又小氣,俾人話下,佢就嬲, 唔洗邊度學返黎, 發脾氣時會話"你地個個同我走開, 我唔鍾你, 你洩洩, 我嬲你!" 跟住就失控, 話佢唔岩, 就喊, 係咪terrible 3 會有呢d現象, 係呢幾個月先會咁, 麻煩too!

btw 軒軒媽 &卓樺媽 & 嵐嵐媽, 你地都要加油 !

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

仲有銘銘媽, 大家加油 !

子爵府

回覆:hoitsunma 的帖子

大家加油!

Btw, 你們小朋友係咪已經識揸筷子? 我地見銘銘手仔細, 依家先開始教佢, 佢用果的學習筷子開始夾到野^^

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

piglet0529 發表於 12-8-28 07:23
大家加油!

Btw, 你們小朋友係咪已經識揸筷子? 我地見銘銘手仔細, 依家先開始教佢, 佢用果的學習筷子開始夾 ...

渣筷子唔使急呀, 好多小朋友要成7-8歲先渣得好

而我仔小肌麻麻地, 所以依家都係渣得麻麻地, 不過要堅持比佢用, 而家d力好好多, 我眼見朋友d仔女, 就係渣得唔好, 小朋友唔想用就唔使佢用, 結果而家8歲都係用spoon, 唔比佢試又點會知點用力夾野wor

而阿女, 女仔真係唔同d, 阿女兩歲多少少已經可以自己夾野, 我地係特登教佢, 係佢見哥哥用佢又要用, 連學習筷子的階段都幾乎無

所以唔水急, 加油呀銘銘!

我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

首頁

尾頁

跳至