跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

BigPig阿花 發表於 12-8-28 09:07
渣筷子唔使急呀, 好多小朋友要成7-8歲先渣得好

而我仔小肌麻麻地, 所以依家都係渣得麻麻地, 不過要堅持比 ...
銘銘ma,
筷子真係唔駛急, 手指有力, 又明白點用力, 真係一試即會.

rainbow用左成年學習筷子, 我都冇諗住俾佢學大人筷子, 佢想學先算, 手仔冇力, 夾硬用, 學錯手勢仲難教返好, 所以真係唔好太急進, 佢地有佢地嘅時間表, 個個唔同, 只要知佢進步中就ok啦, 加油!

兒女是耶和華所賜的產業.所懷的胎、是他所給的賞賜。
詩 127:3

我的肺腑是你所造的.我在母腹中、你已覆庇我。我要稱謝你、因我受造奇妙可畏.你的作為奇妙.這是我心深知道的。
詩篇139:13-14

子爵府

回覆 sweetcutecat 的帖子

其實我地冇特別想開始train銘銘的, 一大早已買定學習筷子, 但係見佢對手仔細過人(真係細! 拍埋的兩歲/歲半手仔度差唔多大!), 所以一路冇俾佢學, 只係佢近排佢成日搶我地大人筷子用/玩, 唯有摷佢對學習筷子出黎比佢學啦!
birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 piglet0529 的帖子

楠楠2歲多D開始用學習快子, 而家冇左佢..真係食咩都唔靈...
反而用叉唔太食到野..

楠楠琴日終於第一日返學啦..不過琴日係家長會..帶佢遊下學校..講下學校既野咁.
今日同聽日都係適應日...之後直到9月3號開學..頭一星期返1個鐘..

琴日當楠楠換起校服果時..忽然間真係覺得佢大個左好多...好快就冇左個BB樣..好唔捨得呀..

男爵府

我女都係用咗學習筷好耐喇, 夾好多野方便好多!! 佢仲要左右手各一對, 兩對都有用下。

我都唔急要佢用大人筷, 因為我有d要求, 我希望佢可以用正確姿勢揸筷子, 如果唔係, 呢個中國文化就要失傳喇, 因為眼見現在好多人都唔識揸。所以我會等佢大少少, 教佢正確方法。好過先用錯方法, 再糾正就好難。

我女手腳都偏細架, 不過唔知銘銘係咪再細d呢? 我女e+仲著緊日本碼14cm 既鞋, 屋企對拖鞋13cm, 不過露趾 lor....

子爵府

回覆:Sugarbabegirl 的帖子

銘銘差不多14碼, 買左兩對新的14.5碼(26)白波鞋下星期開學著

1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

回覆:adakitty 的帖子

死火! 冇問到下星期開學返學時間添! 不過我間N班升上去, 應該一開始就full hours 掛?! 但佢K又有收生喎?! 聽曰打去睇下有冇人聽先

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Better call to school to confirm la~

Hinhin school K1, the first 3 days only 1 hour (coz there are some new students they need some time to adapt). And then starting from 2nd week, full class 3 hours lu.

男爵府

jelly-pudding 發表於 12-8-29 11:00

Better call to school to confirm la~

咁你真係要打返去問下... 我個女個間下星期一開學就3個鐘,不過佢地8月有暑期班俾d小朋友適應

子爵府

楠楠返左3日..INTERVIEW完果排成日會問幾時返哥哥學
(因為佢見哥哥成日都唔係屋企..好悶..哥哥又好似日日都可以出去.)..
之後返KINDER BEAR(唱歌, 一星期一次),
由之前怕生..到而家佢日日都好期待星期六既堂...次次一上車..就好似隻貓咁
兩隻手放係窗前..不停望街, 仲話唔要返哥哥學.

一直都諗..C啦..係咪真係會唔LIKE..
3日適應班過左..SO FAR 3日一叫佢就醒...老師拖佢去TOLIET都肯比老師拖..
下星期要自己返1HR....希望佢唔會喊啦....到時會叫哥哥拖佢入班房..
我等左呢個情景好耐....不過好快又會唔見左個BB樣....好懷念呢..

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 adakitty 的帖子

子爵府

回覆:jelly-pudding 的帖子

打左Lu, 好彩有人聽, 銘銘返放正常時間放四點半, 新生開學暫時分開先

男爵府

adakitty 發表於 12-8-29 14:06
楠楠返左3日..INTERVIEW完果排成日會問幾時返哥哥學
(因為佢見哥哥成日都唔係屋企..好悶..哥哥又好似日日都 ...

快d生多個咪又有bb樣俾你睇囉.... 呢期我個仔成日用個好困惑既樣望住我,呆下呆下,超攪笑

子爵府

回覆 snoopy0520 的帖子

SNOOPY,

我想架..不過要等哥哥入左P1 先再決定.....

子爵府

祝各位0908既牛仔牛女...

開學順利, 開開心心, 健健康康..大個仔大個女啦..加油呀..

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 adakitty 的帖子

子爵府

回覆:adakitty 的帖子

銘銘返學冇喊, 反而之前一曰同新姐姐講開返學路線, 佢聽到知道要返學爆喊! 但果曰佢玩到好盡兼榮升業主, 所以弟日乖乖的

子爵府

回覆:piglet0529 的帖子

暫時見新工人十日度,都ok但驚青的同太就銘銘, 要諗下計

男爵府

piglet0529 發表於 12-9-5 09:06
暫時見新工人十日度,都ok但驚青的同太就銘銘, 要諗下計

工人一般都會就少主的, 對佢地黎講, 果個都係老闆; 所以如果你唔係要工人把少主當王子公主, 就要明示。話佢知你既方法。

子爵府

回覆:Sugarbabegirl 的帖子

今早同佢講左小小,星期六再brief下

子爵府

回覆 Sugarbabegirl 的帖子

sugar,

我姐姐直頭係楠楠既契媽...

首頁

尾頁

跳至