自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:你哋會唔會要求子女一定要讀到書,升到上大學??

我自己就順其自然。。

提外話,上星期聽過一個由精神科醫生主持的講座,覺得好有道理。
教授問在埸家長,係咪個個都希望子女:
"品學兼優,事業有成"??
有一半家長話:"唔止,仲想子女開心,健康"

事後演講者舉出兩個真人真事例子,:
有一位運動好出色的學生,因為患上骨癌,要節肢保命,最後康復,更成為骨科醫生;
另外,有一位專科醫生; 另一位係準備做醫生的畢業生。兩位都"品學兼優,事業有成…"但兩位都因為自殺,離開了人世……

教授係想俾我地為人父母的知道,除咗專注子女學業、成就,仲要培養子女心靈的強大,要有堅毅不屈的精神。。

978212  係,內心嘅強大好緊要,呢個就係我對最大的期望,呢種人充滿正能量。  發表於 14-3-27 10:04

公爵府

要求就—定會有,但當佢做唔到時,都冇辦法格!

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:到我囡大個時,讀大學可能已變成基本野啦.

原帖由 方方媽媽 於 14-03-26 發表
到我囡大個時,讀大學可能已變成基本野啦.
我女今年考大學,當然希望佢考到心儀嘅學系啦!

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

珊瑚宮

引用:係架....大學係職場入場券呢架!

原帖由 titankaine 於 14-03-26 發表
係架....大學係職場入場券呢架!
無錯,有左呢張入場券起碼可以揀下職業。

男爵府

熱血勳章 畀面勳章

一定希望佢讀飽書...

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+Tungxxk+於+14-03-26+發表即

原帖由 k_lego 於 14-03-26 發表
就好似9A巴士哥哥,我唔介意仔女去追求理想,但最好有個degree打底,當夢醒了都有d渣拿囉

...
你提起嗰個巴士哥哥,佢好似係讀global business 係神科嚟架,收得好高要求,唔係普通degree

複式洋房

順其自然

男爵府

回覆:Tungxxk 的帖子

想,當然想,盡力就算,不過就算讀書唔叻,都要有一門手藝,唔可以遊手好閒

大宅

怎可一定?我當然好想啦!因為而家職埸入場劵好多都要求有沙紙,到佢地大左又冇入場劵的話,應該只可做到低下層,見家陣好多讀唔成書,又唔願付出勞力嘅廢青,一係要靠父母(未C的話),一係就靠正苦(我地D稅),真可悲!所以好想佢地讀到書,同埋由細教佢地做人要有擔帶,有付出,可能得少少收獲,但唔付出,一定冇收鑊!

子爵府

yes to me, this is very basic. i am not monster parent but i think education is needed.

大宅

引用:yes+to+me,+this+is+very+basic.+i+am+not+

原帖由 kooba 於 14-03-27 發表
yes to me, this is very basic. i am not monster parent but i think education is needed.
其實又唔一定靠大學條路先有工做…………

唔好望我

珍珠宮

親子王國15週年勳章

理想同現實嘅問題

大宅

條條大路通羅馬,如果讀到梗係希望佢升大學啦,但讀唔到都冇辦法,努力過就好,唔好hea讀。
樓主咁細,你想讀ive?想讀咩科?

男爵府

學海無涯。
但願子女能擁有一顆求知的心。

讀唔讀大學,並不是最重要。

冬天的味道

大宅

引用:條條大路通羅馬,如果讀到梗係希望佢升大學

原帖由 Violetchan 於 14-03-27 發表
條條大路通羅馬,如果讀到梗係希望佢升大學啦,但讀唔到都冇辦法,努力過就好,唔好hea讀。
樓主咁細,你想 ...
未諗通自己條路 , ive只係個想法

唔好望我

伯爵府

引用:Quote:conniebebe+發表於+14-3-26+16:17+而

原帖由 mrschocolate 於 14-03-26 發表
唔係ive收生低過副學士咩?
睇major

男爵府

有得一定既咩
呢個世界有咩你係可以一定

大宅

引用:有得一定既咩呢個世界有咩你係可以一定

原帖由 zoe_fung 於 14-03-27 發表
有得一定既咩
呢個世界有咩你係可以一定
有啲父母會嫁 讀唔到唔認自己仔女

唔好望我

男爵府

好媽媽勳章

希望子女可完成大學,但唔係自己想就讀到

男爵府

子女升到大學是個個父母的希望,如果佢讀書唔叻,會儘量教佢、為佢尋找其他協助;如果佢對讀書無興趣,會儘量幫佢培養興趣,但係如果最後都唔成功,那只好接受現實,希望佢最後會找到自己既興趣和路向。

首頁

尾頁

跳至