論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 #1 mrsrose 的文章

你好呀! 我係第一次請工人, 今日剛剛係agent 到簽好晒d contract.

我想問工人最快幾時可到港 ?
接工人時要注意什麼 ?
接工人當日重有冇文件要簽 ?
有冇d類似家規format可提供給我參考 ? (e.g. 日常工作細節/不可向外透露僱主地址電話姓名/不準向人透露僱主家庭情況/未經許可不準帶人返屋企等等) 還有什麼呢 ? 可否給我一個format參考呢 ? thanks.

子爵府

謝謝您,mrs rose

原文章由 mrsrose 於 07-11-16 23:42 發表
原文章由 EMILYYWN 於 07-11-15 14:51 發表
MRS ROSE,
我剛請了印尼工人3個月,AGENT通知我工人要出一出(其實我唔係好明白),現有2個問題想想請教:

ANS:{如果 ...

大宅

好媽媽勳章

mrs rose:

你好, 我有以下幾個問題, 請幫忙!
1/ 工人11月18日終於自己提出比1個月通知唔做, 咁張機票個日期應該出邊日比佢呢?
2/ 請問有無d關於整爛野要賠償嘅信件可以比到我呀? 等佢可以簽收番比我做record, 避免佢反口話我無端端扣人工!
3/ 封解僱信上面是否需要寫解僱原因??
4/ 其實佢咁樣未完約就唔做, 對個record 係咪有影響呢(我好想知)??
5/ 好想要封證明佢已經放哂大假嘅信

thanks a lot !!!!

[ 本文章最後由 jenkygma 於 07-11-18 15:35 編輯 ]

大宅

原文章由 Panda2007 於 07-11-17 12:55 發表
好多謝你呀 mrs rose, 雖然現階段冇咩可以做, 但係都好感激你的意見。惟有自己辛苦d....:-P

唔駛咁客氣,睇定D工人情先知可以點做,遲D再聯絡。

大宅

原文章由 Laney 於 07-11-17 16:10 發表
我10月8日在agent度簽約 (yan yan),一直好有耐性等,直到5/11我上agent度問點解咁耐乜消息都冇,agent就話已送入境處,但係12/11就叫我要去房署攪暫住証(因我父母住公屋,我幫父母申請),我等到今日才番房署封信,想明天18/11俾agent,有以下問題:

1. agent話已送入境處,是否講大話?因一直冇number,我想urgent.

1.ANS:{問Agent幾時入visa要確實日期,number一般會係入左visa後7-10日會有}

2. agent的進度是否較別人慢?我應否反話佢知我好不滿?

2.{係慢左D,但Agent有無話你知印尼過年由12/10-22/10係假期,可能因為咁而攪遲左。應該(但唔駛反咁嚴重)話佢知你好急及好不滿咁遲,起碼佢會跟緊D}

3. 以妳所見,我的工人會幾時到HK?

3.ANS{我要知入visa日期先知,估計都要08年1月初}

4. 若接近Xmas才到,一到步我就要放佢假嗎?

4.ANS:{Xmas只係放一日25/12及1/1,重要係"無薪假"}

5. 我可以叫佢不如過了1/1/08才到嗎?

5.ANS:{當然可以}

大宅

原文章由 焯嵐媽咪 於 07-11-17 16:37 發表
想請問,工人要出境個working vias先可以續多一年,工人出境,我使唔使同佢一齊出,佢只係返深圳,佢自己去,有無問題呢?謝謝你!

工人自己出境巳可,你唔使同佢一齊去,但我覺得去澳門方便D因唔駛簽証。

大宅

原文章由 evawa 於 07-11-17 22:22 發表
你好呀! 我係第一次請工人, 今日剛剛係agent 到簽好晒d contract.

我想問工人最快幾時可到港 ? ANS:{08年1月中}

接工人時要注意什麼 ? ANS:{無特別}

接工人當日重有冇文件要簽 ? {無}

有冇d類似家規format可提供給我參考 ? (e.g. 日常工作細節/不可向外透露僱主地址電話姓名/不準向人透露僱主家庭情況/未經許可不準帶人返屋企等等) 還有什麼呢 ? 可否給我一個format參考呢 ? {我無架,你可以係外傭天書倒睇下有無適合你既format}

大宅

原文章由 jenkygma 於 07-11-18 15:14 發表
你好, 我有以下幾個問題, 請幫忙!

1/ 工人11月18日終於自己提出比1個月通知唔做, 咁張機票個日期應該出邊日比佢呢?

1/ANS:{机位做18/12-20/12可改期及最少有14日有效期}

2/ 請問有無d關於整爛野要賠償嘅信件可以比到我呀? 等佢可以簽收番比我做record, 避免佢反口話我無端端扣人工!

2/ANS:{邊駛sample架,只要寫底案發日期時間、整爛咩野、扣幾錢即可}

3/ 封解僱信上面是否需要寫解僱原因??

3/ANS:{俾入境處既解僱信就一定要寫解僱原因}

4/ 其實佢咁樣未完約就唔做, 對個record 係咪有影響呢(我好想知)??

4/ANS:{一定唔會對佢個record 係有影響,法例上無論工人或僱主都有權解約}

5/ 好想要封證明佢已經放哂大假嘅信

5/ANS:{我從來無代客寫過放哂大假嘅信! 放大假前/後你無要你工人簽收人工、假期錢及机票俾你咩}

民房

幫賓賓攪續約

Dear Mrs Rose,

1. 是否先去菲律賓領事館,除了新舊合約,甚麼不用帶?

ID407 Contract:

2. This contract is made between______and _______on _____________
合約上的第一段要寫的日期是否去菲律賓領事館那日才填上,即申請日期?

3. 2(B) The Helper shall be employed by the Employer as a domestic helper for a period of two years commencing on ___________
如果我個賓賓6/2/08約滿,是否填7/2/08which is the date following the expiry of DH Contract No._______for employment with the same employer.

4. in the presence of ____________
(Name of Witness)
請問此欄見證人可否是親人?如兄弟姊妹?
請盡量解答,謝謝

男爵府

hi Mrs.Rose,

好煩惱! 因為本人第一次請工人, 入境處已於24/10已有ref. no. 我都fax 了加快信, 入境處於8/11打來說欠我工人的工作証明信件 & ID936(F) 沒有填補, AGENT說之前已交, 在當日再交一次去入境處, 有埋簽收, 但成日都話收唔到, 到最後佢14/11打來跟我說已收到, 但說我工人有些資料不符,這個周主任就同我講通常你呢D CASE 會拖好耐, 多數唔會批VISA, 仲可能會起訴, 我問工人究竟有咩資料不對, 佢又唔肯講, 我問佢可否留個DIRECT LINE比我方便聯絡佢, 佢又唔比, 只比FAX我, 仲叫我最好取消請這個工人, 重新再請個新, 佢就好似要我即刻比個決定佢咁, 我就話比我考慮下先, 因為我要問清楚AGENT 究竟係咩回事, AGENT 告訴我話入境處把我的REF. NO. 同另一個調轉左, 所以要問返菲律賓果邊取回我工人的資料, 而工人資料不符一事, 係我工人舊PASSPORT 出生日期是 23/7, 現在新PASSPORT 是 12/7,我問agent 點會咁樣, 佢地話因為 菲律賓政府搞錯左喎, AGENT 已叫工人FAX 了 菲律賓政府証明信件過來, 亦在14/11 交此信件給入境處,, 所以我想請教以你經驗來看, 這些CASE入境處是否多數都唔會批VISA, 如果要查回菲律賓領事館這邊資料又需時幾耐? 請你比D 意見我, 我都唔知agent 有沒有講大話瞞騙我此工人是有問題, THANKS!

[ 本文章最後由 BL715 於 07-11-19 12:24 編輯 ]

大宅

Mrs. Rose,
煩請解答以下問題....
1. 解僱印傭,要給她交通費: HK$100 (這 allowance 我知);, 但由印尼再返回家,僱主是否要給 $140? Agent 話要,但我睇 contract 就沒有例明。
2. 給入境處的解僱信,agent 又話不需寫理由,只係講與女傭 terminated contract 就可以,其實可!嗎?

Thanks for your time!

別墅

Mrs Rose,
我上個月剛炒了我的工人,剛好我朋友將搬到上海,我想請她那沒完約的傭人,想請問你幾個問題:
1,傭人需要回印尼嗎?
2,若他轉到我之前的agent,agent要收她4.5月,若經他本來的agent,她需要給 agent fees 嗎?她剛剛才還完5個月!!
3,LEVY 可否轉到新工人??

謝謝!!

大宅

mrsrose, 你好!我印印係我度做左差不多4年,即兩個約,本應出年4月10完約,我唔打算續佢,佢近三年都無放過大假(佢自己唔想放),扣埋大假該3月15日last day,想問:

1. 除左機票,仲有咩要補比佢,而機票比現成機票定CASH好?如果比cash,金額應以咩為準?
2. 係3月16日至4月10日期間佢的意外醫療保險我係咪要負責?係咪如果佢係14日內揾倒新僱主,我就同佢無晒關係?

謝謝!

大宅

原文章由 reginewong 於 07-11-19 10:29 發表
1. 是否先去菲律賓領事館,除了新舊合約,甚麼不用帶?

1.ANS:{帶passport, HKID copy both DH & employer.}

2. This contract is made between______and _______on _____________
合約上的第一段要寫的日期是否去菲律賓領事館那日才填上,即申請日期?

2.ANS:{Anydate can be, normally put the date you sign the contract}

3. 2(B) The Helper shall be employed by the Employer as a domestic helper for a period of two years commencing on ___________
如果我個賓賓6/2/08約滿,是否填7/2/08which is the date following the expiry of DH Contract No._______for employment with the same employer.

3.ANS:{Yes, the date after the visa expiry showing in DH passport, if 6/2/08 expiry then put on 7/2/2008}

4. in the presence of ____________
(Name of Witness)
請問此欄見證人可否是親人?如兄弟姊妹?
請盡量解答,謝謝

4.ANS:{ Anyone can be a witness}

If the contract expiry in 2/2008, now too early to process just wait until January because Immigration will not accept the application early than one month before expiry.

大宅

原文章由 BL715 於 07-11-19 11:32 發表
hi Mrs.Rose,

好煩惱! 因為本人第一次請工人, 入境處已於24/10已有ref. no. 我都fax 了加快信, 入境處於8/11打來說欠我工人的工作証明信件 & ID936(F) 沒有填補, AGENT說之前已交, 在當日再交一次去入境處, 有埋簽 ...

PM你手提俾我,好長篇大論,I call you for details.

大宅

原文章由 Sue^_^ 於 07-11-19 13:38 發表
Mrs. Rose,
Mrs. Rose,
煩請解答以下問題....
1. 解僱印傭,要給她交通費: HK$100 (這 allowance 我知);, 但由印尼再返回家,僱主是否要給 $140? Agent 話要,但我睇 contract 就沒有例明。
2. 給入境處的解僱信,agent 又話不需寫理由,只係講與女傭 terminated contract 就可以,其實可!嗎?

1.ANS:{係要俾但$140太多,一般加多$50係由印尼机場返佢屋企既車費,合約係有話送返"原居地"country of origin,勞工處話原居地=工人屋企}

2.ANS:{給入境處的解僱信係 '必需要寫理由架',唔駛理Agent點講,你想點寫就點寫}

大宅

原文章由 qiyangmum 於 07-11-19 19:09 發表
Mrs Rose,
我上個月剛炒了我的工人,剛好我朋友將搬到上海,我想請她那沒完約的傭人,想請問你幾個問題:
1,傭人需要回印尼嗎?
2,若他轉到我之前的agent,agent要收她4.5月,若經他本來的agent,她需要給 agent fees 嗎?她剛剛才還完5個月!!
3,LEVY 可否轉到新工人??

1.ANS:{如果你朋友封解僱信寫移民/搬去上海,咁工人唔需要回印尼,可以係HK轉僱主}

2.ANS:{工人係HK轉僱主,法例上只可收工人10%即$348,但一般要收僱主約$3000。但如要離港再申請,就真係要再俾4.5月啦,因印尼公司要收錢}

3.ANS:{Levy可轉俾新工人}

別墅

原文章由 mrsrose 於 07-11-20 00:20 發表

1.ANS:{如果你朋友封解僱信寫移民/搬去上海,咁工人唔需要回印尼,可以係HK轉僱主}

2.ANS:{工人係HK轉僱主,法例上只可收工人10%即$348,但一般要收僱主約$3000。但如要離港再申請,就真係要再俾4.5月啦,因印尼公司要收錢}

...

mrsrose,

for 2,是不是一定要去工人本來的agent 或任何agent 也可以呢??

謝謝你的詳細回覆!!!

禁止訪問

男爵府

原文章由 mrsrose 於 07-11-20 00:00 發表

PM你手提俾我,好長篇大論,I call you for details.

Hi Mrs.Rose,

pls check PM & call me , thanks!

首頁

尾頁

跳至