跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

原文章由 webjen 於 07-10-31 09:20 發表

珍寶珠真係乖
上星期我同 QQ 都有類似對話,但佢唔係想買野比我 ,係要買圖書比堂哥 & 智程 我又係問:你有錢咩? QQ 話: 我大個咪有錢lor :lol ...

有次我同豆豆去街, 佢行行下同我講想買d野比叮叮, 我就話好, 之後問佢, 你有錢咩?, 豆豆就作狀係褲袋拎錢出o黎, 我又同佢講: 呢d買唔到野ga, 豆豆就答: 唔梗要啦, 爸爸有錢咪得lor

珍珠宮

好媽媽勳章

yhk,
珍寶珠真係孝順啊!
智程仲未識"買"野比我, 不過佢就好鍾意同我地"分享" ~ e.g. 詐諦切開d生果, 一人一半, 妹妹都有份架!

webjen,
靖蕎話要買圖書比智程 ~ 我同智程都好感動啊!:loveliness: :loveliness:
係呢, 我地幾時再去玩泥沙呀? :mrgreen: 11/11你地得唔得?

珍珠宮

好媽媽勳章

re: 小朋友執筆
係呢, 我想問下你地的小朋友執筆的手勢&姿勢正確嗎? 智程呢個月才開始學楂鉛筆, 不過佢似乎執筆的手勢唔係好正確. 其實我已經教左佢, 不過佢的手指仔仲係未係咁夠力咁. 之前我以為佢成日玩泥膠會對執筆有幫助, 不過似乎未夠. 老師話我可以俾一些如藥膏/牙膏蓋佢扭來訓練小手指.

珍珠宮

原文章由 amypekkle 於 07-10-31 09:50 發表
webjen,
靖蕎話要買圖書比智程 ~ 我同智程都好感動啊!:loveliness: :loveliness:
係呢, 我地幾時再去玩泥沙呀? :mrgreen: 11/11你地得唔得? ...

11/11 應該 ok
尋日朝 QQ 發開口夢: 去沙灘好唔好
爸爸叫我快 D 話: 好啦!! 但我唔想呃佢wor,要番學呀!!好在無應佢,佢都訓番:D

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

回覆 #1 webjen 的文章

很久沒上來啦!依家有D時間,上來看看有無人!
小兒已一個月啦,佢好食得,由7磅半至現在10磅,人奶唔夠飲要補奶!晚間較活躍,希望可快些適應晚間睡覺,昨晚成果也不錯!
新工人已請到,現在與舊工人一起工作,希望對安悅是一個好的過度,舊工人會1月走!新工人由於與僱傭公司有官司,要1月才可正式上班,11月來做兼職至12月,正好給我訓練一下,今次這工人是教會朋友介紹的,她也是基督徒印傭,希望事事OK啦!
安悅很照顧細路,亦很願意與她分享。安悅在分享一課上不錯,對認識的人分享一點也不困難,在教會取了分享獎,但不認識的人就不可與她分享,HEHE!這也好的!
安悅最近有一搞笑力作,想與大家分享:有日細路在喊,我當時正在做其他東西,我就說:媽媽知道啦,我去洗手就食奶啦!並叫安悅陪陪細路,我去洗手回來,聽到安悅與細路說:「細路,唔好喊,媽媽就來,家姐個MEME好細,無奶奶比你飲,你等多一陣!」這時我正想爆笑時,安悅見到我,就拿高TEE 說:「媽媽,我個MEME係咪好細,係咪無奶奶GA!」我就說一輪解話。

大宅

原文章由 amypekkle 於 07-10-31 09:38 發表
Dr.Mickey,
嘩! 公主蛋糕 ~ 係咪有個公仔, 條蓬裙係蛋糕那款? anyway, 你好"近"呀!

打蛋器 ~ 我用的是雜牌, 係阿媽以前買落的. 我記得在烹飪錦囊那邊好似有人話Kenwood或Philips都ok. 不如你過那邊 ...

Bread == 有呀...

但我有問題...maybe it relates to the quality of 'yeast'... + 搓得唔好...所以I like to make cakes more lor...

I haven't brought bread machine coz I have already got a built-in oven .... my hubby must not let me buy this ga laa...

I like to use the oven to make 燒春雞...yummy yummy... 焗三文魚...pasta/pizza...

good coz can consume less oil...

珍珠宮

原文章由 heigoogoo 於 07-10-31 14:56 發表
小兒已一個月啦,佢好食得,由7磅半至現在10磅,人奶唔夠飲要補奶!晚間較活躍,希望可快些適應晚間睡覺,昨晚成果也不錯!
新工人已請到,現在與舊工人一起工作,希望對安悅是一個好的過度,舊工 ...

我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

禁止訪問

珍珠宮

環保接龍勳章

原文章由 heigoogoo 於 07-10-31 14:56 發表
新工人已請到,現在與舊工人一起工作,希望對安悅是一個好的過度,舊工 ...

heigoogoo,
安悅好攪笑, 想餵人奶給細佬.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

Hope your new maid is good

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

叫安悅陪陪細路,我去洗手回來,聽到安悅與細路說:「細路,唔好喊,媽媽就來,家姐個MEME好細,無奶奶比你飲,你等多一陣!」這時我正想爆笑時,安悅見到我,就拿高TEE 說:「媽媽,我個MEME係咪好細,係咪無奶奶GA!」我就說一輪解話。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Dr.Mickey 於 07-10-31 08:39 發表
據公公婆婆既描述...我家Joshua一落校車就super 開心:lol: :lol: :lol: :lol: ...公公形容係so far 最開心既一次...戴著學比佢用黎開party既帽 (spider) ...婆婆話佢返到屋企都唔肯除落黎 (真係第一次coz佢不嬲都唔多like戴帽架 )

Dr.Mickey

姐姐話我知當天大部分小朋友包括Josh都係戴著學校俾佢的spider帽落車,好得意!我都好意外地Josh搭咁耐校車都唔除左頂帽!

公爵府

Good morning

珍珠宮

安悅最近有一搞笑力作,想與大家分享:有日細路在喊,我當時正在做其他東西,我就說:媽媽知道啦,我去洗手就食奶啦!並叫安悅陪陪細路,我去洗手回來,聽到安悅與細路說:「細路,唔好喊,媽媽就來,家姐個MEME好細,無奶奶比你飲,你等多一陣!」這時我正想爆笑時,安悅見到我,就拿高TEE 說:「媽媽,我個MEME係咪好細,係咪無奶奶GA!」我就說一輪解話。.

珍珠宮

珍珠宮

好媽媽勳章

早晨!

heigoogoo,
安悅的說話好好笑.
佢真係好錫細佬, 係個好家姐.

re: 餵人奶
講開餵奶, 之前我未返工時成日在家餵奶, 都試過同智程講話佢的至愛公仔(幫幫)肚仔餓, 叫佢餵奶. 佢都係抱幫幫埋心口.

Dr.Mickey,
講開整野食, 如果你鍾意/想整麵包, 我覺得有部麵包機真係超方便! 只要俾啱份量的材料落部機度, 佢就可以幫你搓好麵團, 整方面/吐司仲可以焗埋添 ~ 啱晒我呢d懶人. 不過如果你整麵包係享受"撻"的過程, 咁呢部機就冇用了.
p.s.聽講hsbc credit card的積分可以優惠價換kenwood麵包機.

公爵府

Hi all

大宅

p.s.聽講hsbc credit card的積分可以優惠價換kenwood麵包機.---thank you

公爵府

首頁

尾頁

跳至