單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:BB女樂樂 發表於 15-1-29 13:55 你講

原帖由 Macusmama 於 15-01-29 發表
我咪同你一樣,互相遷就但又不可以過份...我想再好些,可以TRY同居的...
同居都可以,如果你男友唔介意咪試下囉。有時我反而覺得住埋都可以了解對方既習慣,不過有小朋友係度就要小心啲,唔好比佢地睇到你地過份既親熱行為。

侯爵府

引用:Quote:babytszkin 發表於 15-1-29 17:49 下

原帖由 Macusmama 於 15-01-29 發表
咁我都係比親人湊無咩問題呀....好多人都係要FULL TIME返工,都係比唔熟悉的姐姐湊咪一樣...而且我仔仔己中 ...
吾好誤會,我真糸好鄧你开心架!仔大囡大有多D時間追求自己想要的事所以好值得开心!
我個仔糸特殊儿童睇小眼都出事,所以每個人每個背境對事睇法都會好吾同!
我見你之前出post講到好激重力下,又話打算同D小朋友改姓,以为你仲未放低咋
Anyway祝福你丫

珍珠宮

BB女樂樂 發表於 15-1-29 18:16
同居都可以,如果你男友唔介意咪試下囉。有時我反而覺得住埋都可以了解對方既習慣,不過有小朋友係度就要小 ...
如同居都ok,小朋友可以同佢講係男友,你當佢朋友己ok了...我叫我仔直叫佢英文名...
我地好西化...open式,有咩唔怕講出黎,大家討論,考慮下..
親熱係房做咪得囉...小朋友另一間房嘛...我男友都會識做...
佢表現關心己夠了...

珍珠宮

babytszkin 發表於 15-1-29 18:22
吾好誤會,我真糸好鄧你开心架!仔大囡大有多D時間追求自己想要的事所以好值得开心!:waha ...
初時我好想改姓,但唔得無法啦..我好多朋友婚後都跟老公姓,好平常姐...只係問問...
傻啦...己放下了9個月了,再講比起呢個男友同ex,無得比...

其實你都可以架,你有時要放手,即放仔仔去寄宿學校住,sat & sun回家,你又可以返工,佢又可以係學校學到野,真架...係外國好多呢啲school都係入住,take care同教導佢地自理能力...一日唔得咪二日,再唔係成年學一樣野...佢一定ok...佢要群下其他小朋友....等佢知道唔係只得佢一個人...
唔係到你老了,佢點呢?正如我仔,雖然正常但自理能力唔ok,係依賴了太多...so當佢有年去露營,好多問題,之後第二次學醒了...如有寄宿我都想比佢去入住...

好似我brother,中學寄宿,之後又學了好多野...之前佢好似大少爺咁,要咩有咩..飯來張口...咩都唔得...
唉...要比佢磨練下,唔係佢大了,好慘架...無左你這依靠...

大宅

引用:Quote:BB女樂樂 發表於 15-1-29 18:16 同居

原帖由 Macusmama 於 15-01-30 發表
我亞女就叫我男友做uncle,因為將來我真係再婚,起碼亞女冇咁尷尬,不過將來既野遲下再算。

珍珠宮

BB女樂樂 發表於 15-1-30 10:53
我亞女就叫我男友做uncle,因為將來我真係再婚,起碼亞女冇咁尷尬,不過將來既野遲下再算。

...
我叫個仔叫佢英文名...因我叫我媽媽都係英文名...

大宅

回覆:單親媽媽,仍能找到真愛嗎?!

我算幸運,我有一仔,同現在c6拍左年幾拖就結婚,婚後搬去6299到一齊住,佢全家都好接受我同仔仔,6299都當我仔係自己孫一樣,而c6都當仔仔係親生仔,亦唔打算再生。

珍珠宮

catherine_lyly 發表於 15-2-3 17:15
我算幸運,我有一仔,同現在c6拍左年幾拖就結婚,婚後搬去6299到一齊住,佢全家都好接受我同仔仔,6299都當 ...
咁又係一個好幸運的人...不是個個都係衰收尾的,睇你點營運...

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:Macusmama 的帖子

講得無錯!不要再回望過去,努力去營運雙方的關係,人同人之間既相處是好微妙的,如果經常去計算別人就非常辛苦吧。

希望各姊妹能找到Mr. Right !

送上飯後甜品,希望各位能先苦後甜,甜甜蜜蜜!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

alfreday 發表於 15-2-3 19:47
講得無錯!不要再回望過去,努力去營運雙方的關係,人同人之間既相處是好微妙的,如果經常去計算別人就非常 ...
多謝哂...你說得對...不要計算別人,如果下下算住我另一半出左幾錢,我又出左幾錢,又或者佢送左咩禮物比我,幾錢等等...無得計架...如對方知道我係無錢,而佢可以負擔,咪佢比囉...
我生日收到了一對AGNES B 耳環...好開心,從未收過名牌野...以前EX從不買...我需要要求佢買,事隔多年先買...

大宅

我都離左婚3年了,都好想再有真愛,但我個係囡,好難怕有男友會唔知點夾好,个有好多男人一知有小朋友就縮沙了,囡囡可以點夾好?

珍珠宮

tracybaby 發表於 15-3-1 00:26
我都離左婚3年了,都好想再有真愛,但我個係囡,好難怕有男友會唔知點夾好,个有好多男人一知有小朋友就縮 ...
其實第一,你要佢知你有小朋友...之後多啲人一起GATHERING...最後你單獨出來時要保持朋友的態度...當中活動要二人行下,之後間唔中夾個女一起...慢慢來吧.不可以急...

禁止訪問

珍珠宮

Ting2000 發表於 15-3-3 23:55
我身邊有朋友, 都OKAY再婚
真係好睇你TIMING,想唔想再婚,又或你定了一個目標一定要結婚,咁無得好講...再婚或不再結婚唔係一個問題,而係二人相處好唔好,同小朋友OK唔OK...再生活過先知係生活上夾唔夾...我都相信上天係公平的...我會交給他安排,我不想多諗了...

禁止訪問

引用:Quote:Ting2000+發表於+15-3-3+23:55+我身

大宅

回覆:單親媽媽,仍能找到真愛嗎?!

我係單親媽,有個仔七歲,坦白講,我⋯如有機會,一定會拍拖,但唔會再婚,不過我堅持生活上經濟獨立,始終介意人地覺得我搵飯票,自問有經濟能力,而且講到咩互相扶持,唔介意我過去,一旦對方誤解我要依賴佢,就會引起人性既霸道,原本既真愛就會動搖

禁止訪問

大宅

引用:Quote:cksy_bb+發表於+15-4-10+22:31+我係

原帖由 TNTHK 於 15-04-11 發表
完全同意妳的想法,妳一定找到好男人
Thanks

禁止訪問

大宅

恕我多口 ... 有D JM可能好想搵番個依靠, 但 ... 帶住個女, 識男人要好小心!!! 有D野發生已經太遲 ... 總之千其唔好比個女同任何男人單獨相處 ... 你地應該明白 .... (新聞都睇得多 ....)

首頁

尾頁

跳至