自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:腸癌3期剛完成化療,卻發現疑似轉移

早日康復

大宅

回覆:pm1202 的帖子

大宅

祝伯母早日康復,加油~

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:家父2012年尾發現是腸癌四期,亦抗散至肝,

原帖由 DHmon 於 15-06-07 發表
家父2012年尾發現是腸癌四期,亦抗散至肝, 年紀大又不建議做手術,現在第三次化療期間,同時中醫治療,睇廣 ...
我媽咪聯合跟化療,強烈唔建議同時睇中醫,我地想試,而家只可揀一邊

活在當下,愛得及時

男爵府

回覆 pm1202 的帖子

我媽媽 2012 年確診腸癌3期 在浸會做完手術再在政府食咗 8 個療程化療, 一宜在政府覆診, 驗 CEA 指數, 一直合格, 惡夢終於發生, 今個月 9 號覆診醫生摸到媽媽肚同一位置有舊嘢, 於是安排媽媽去
浸會照 pat scan, 擴散了, 淋巴, 而家唔知點算, 媽媽 76 歲, 而家個人行得走得, 好精神, 但化療她會否頂唔順, 好矛盾

男爵府

回覆 BigApple 的帖子

而家還沒開始化療, 都唔知照比媽媽化療定看中醫? 係咪廣華醫院中醫幾好?

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:回覆 pm1202 的帖子我媽媽 2012 年確診腸癌

原帖由 BigApple 於 15-07-28 發表

我媽媽 2012 年確診腸癌3期 在浸會做完手術再在政府食咗 8 個療程化療, 一宜在政府覆 ...
我媽咪而家情況同你媽咪好似,擴散左,考慮中醫定化療,化療好辛苦,但擔心中醫醫唔醫到

活在當下,愛得及時

別墅

我爸2014年5月做左手術,當時已經係4期,無做化療,驚頂唔順,今年83歲,癌指數6XX%, 長期去廣華睇謝國才中醫,今天還健在,行得走得,但體力不及以前‧

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

我哋可以互相討論吓 日後條路係點行

男爵府

回覆 yellow_wong 的帖子

咁有冇 check 住西醫 或照 CT 有冇縮细

伯爵府

畀面勳章

加油~~會平安的

珍珠宮

引用:回覆 pm1202 的帖子我哋可以互相討論吓 日

原帖由 BigApple 於 15-07-28 發表

我哋可以互相討論吓 日後條路係點行
我媽咪聽日就返去聯合見醫生

活在當下,愛得及時

珍珠宮

引用:回覆 pm1202 的帖子我爸2014年5月做左

原帖由 yellow_wong 於 15-07-28 發表

我爸2014年5月做左手術,當時已經係4期,無做化療,驚頂唔順,今年83歲,癌指 ...
謝謝分享,祝uncle身體健壯,日日開心

活在當下,愛得及時

伯爵府

大宅

爸爸77歲,上年尾10月確診腸癌二期,肺癌都是原位癌,所以分別於二月及四月做了手術!最近於覆診驗血中指數高了,醫生建議照ct pet scan要八千多元,準確性高,怕有番發跡像,現在非常擔心!爸爸現在健康狀況良好行得走得只係氣量差少少....我知道雖然佢係擔心但從來吾會表現出來,只係話如果番發甚麼化療電療全部都不做,爸爸年紀大差不多活到這時已經好足夠....等死!不用辛苦!做子女聽後個心好痛!

別墅

回覆 BigApple 的帖子

只有在威爾斯定期check癌指數, 因為83啦, 去年威爾斯當中有個女醫生曾問老豆 "阿伯,你已咁大年紀, 你想有幾長命?一百歲?化療可能延長多半件生命, 但生活水平下降" 我當刻心、鼻都酸了一大截,淚水又唔聽話,㩒都㩒唔住,唯有寄望廣華的謝國才醫師,雖然癌指數高得可怕, 但依然行得走得,外表與正常人並無分別,相對老爺當年下床都有問題、四肢無力、瘦到真係皮包骨的 (都是腸cancer) 已很好‧

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆:pm1202 的帖子

祝福伯母早日康復

男爵府

回覆 yellow_wong 的帖子

祝細伯開開心心

男爵府

你媽咪覆完診,醫生點講吖

首頁

尾頁

跳至