婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 flori 於 15-06-24 發表咁萬

子爵府

引用:Quote:原帖由 c.hutchson 於 15-06-24 發表

原帖由 yeew 於 15-06-24 發表
租6000,老公洗費4000(已預多),2000水電 2000奶粉尿片+濕紙巾,(以上預嘅有多冇少) 6000買送

...
真係可以計到咁剛剛好?肯定搵到6000嘅屋黎租?肯定業主唔會加租?肯定一家3口都唔會病?肯定冇電器傢俬冇壞冇爛?仲有唔洗預每個月嘅saving?真係一世租到6000蚊嘅樓?小朋友愈大洗嘅錢只會愈多。搬出黎一闊三大,好多數唔係話計到啱啱好就ok

幾時先上到車.....

大宅

引用:Quote:原帖由 yeew 於 15-06-24 發表租6000

原帖由 c.hutchson 於 15-06-25 發表
真係可以計到咁剛剛好?肯定搵到6000嘅屋黎租?肯定業主唔會加租?肯定一家3口都唔會病?肯定冇電器傢俬冇 ...
完全諗過曬你講嘅問題,我地申請緊公屋,出去租都係租幾年,(雖然唔知幾年)6000樓下嘅屋新界有好多,出得黎住都預儲唔到錢,等b大少少我會出返黎做野,唔會長期都係得2萬,已經預備一舊積蓄去應付突發事件,都咁大個人,絕唔會話一啲準備都冇就話搬的

大宅

引用:Quote:原帖由 yeew 於 15-06-24 發表如果連

原帖由 懿晴媽 於 15-06-24 發表
6000元只能租劏房,況且隨時會加租,一加租就要找地方搬,樓主要有心理準備不停搬屋。

...
呢啲係預計之內嘅事

大宅

引用:Quote:原帖由 yeew 於 15-06-24 發表租6000

原帖由 貧窮媽媽 於 15-06-24 發表
咁買衫褲鞋襪呢?仲有電話費?萬一病左要睇醫生呢?bb大左讀書要學費,2萬好緊呀

...
當然明白,唔係都唔洗爭扎咁耐搬定唔搬啦,係去到底線忍唔住先走

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:值唔值得為左錢而過啲自己唔想過嘅生活?

樓主,你申請左公屋幾耐呀?支持你搬出黎住,雖然錢方面係會緊 d , 但開心就已足夠,我都係租屋住,我一湊二冇做野,得老公一份人工,係儲唔到錢月月清,我仲未申請公屋添,到你上到公屋份糧就好好用架喇

愛 我 就 別 傷 害 我

子爵府

引用:Quote:原帖由 c.hutchson 於 15-06-25 發表

原帖由 yeew 於 15-06-25 發表
完全諗過曬你講嘅問題,我地申請緊公屋,出去租都係租幾年,(雖然唔知幾年)6000樓下嘅屋新界有好多,出得黎 ...
咁你地諗過就ok啦,good luck

幾時先上到車.....

大宅

回覆:c.hutchson 的帖子

係啦,其實已plan好最壞打算就得。。不過如妳係想問意見,我會覺得一家三口得兩萬好無安全感,而係呢個情況下 (收入少加要同6299住無自己屋) 唔會生住。 但當然已成定局就咬緊牙關慳d搬出去,無話唔得,只係辛苦點,始終貧賤夫妻百事哀。

水晶宮

BK Milk勳章

我講你知
吾係夠用既
屋租都佔你至少3分一
你老公返工都要用錢
小朋友月大月用得多
睇下e生又要錢

但係開心好多既

大宅

有閒錢就唔值

男爵府

引用:Quote:原帖由+貧窮媽媽+於+15-06-24+發表咁

當然明白,唔係都唔洗爭扎咁耐搬定唔搬啦,係去到底線忍唔住先走
我支持樓主搬,自由同開心真係無價的,我同亞媽住左4個月都忍唔住搬走左,慳啲洗無話唔得嘅

子爵府

當你有足夠錢就超唔值, 但唔夠就唯有馬死落地行。

別墅

回覆:yeew 的帖子

支持你搬出來住。其實都係挨頭果2年,等bb返左全日N班咪可以出返來做野改善生活lor.租d細細地既住,平日自己煮飯慳d錢lor.時間好快過ga ja.

大宅

引用:Quote:yeew 發表於 15-6-18 16:07 計唔掂都

原帖由 小歪仔 於 15-06-18 發表
2萬雖然話多唔多, 但係話少都唔少ga, 搵d平d既地方租, 或者套房都可以, 反正bb未識行識走.
到佢大dd, 搵ee ...
揾ee湊過萬一個月喎!? 樓主返出來做嘢就負擔到?

大宅

我地一家3口,bb就快出世,租樓住已經幾年啦!我老公月入唔夠2萬,早排入表申請公屋被房署拒絕,因為老公收入計埋雙糧津貼等岩岩好踩實申請公屋入息限額,所以住公屋無望。我地7千幾租,老公每月要俾幾千零用兩老,我地兩人各要供保險等,每月都要由積蓄度倒貼出黎用,出年又加租,我生完要湊b返唔到工,如果我返工就要請人湊b,但我做開文員,搵得好少,請人加bb奶粉尿片等開支,我份糧都無剩啦,所以諗住自己湊喂人奶著尿布,2萬幾真係唔會夠用

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+小歪仔+於+15-06-18+發表2萬

原帖由 MUF 於 15-07-01 發表
揾ee湊過萬一個月喎!? 樓主返出來做嘢就負擔到?
唔駛過萬呀?bk哩度有啲都係幾千咋,或者請工人

伯爵府

BK Milk勳章

2萬!我之前係咁!我仲一家4口,唯有慳D洗!

每天在家安胎...生活苦悶!但亦為迎接小新命的來臨而感到興奮和緊張!雖然生活苦悶,但有丈夫疼鍚和愛護。是我感到最幸褔的!

侯爵府

引用:回覆 yeew 的帖子如果你住得甘細, 都預左請

原帖由 Tracy~ 於 15-06-19 發表
回覆 yeew 的帖子

如果你住得甘細, 都預左請唔到姐姐湊架啦, 自己搞掂啦~
仲有上網,電話費,2個大人保險 未計突發睇醫生,紅白事,家電壞等等…

侯爵府

引用:Quote:原帖由 c.hutchson 於 15-06-25 發表

完全諗過曬你講嘅問題,我地申請緊公屋,出去租都係租幾年,(雖然唔知幾年)6000樓下嘅屋新界有好多,出得黎 ...
咁有啲錢喺身都無咁擔心,bb大可以做返野,捱幾年好快過,快樂無價,祝你搵到心水屋,好業主

別墅

至多慳多啲,都要搬出去。

首頁

尾頁

跳至