自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 小韋寶 於 15-11-08 發表要留

原帖由 Isaac_Ma 於 15-11-09 發表
好多人都選擇性睇唔到架派錢最得人鍾意,就黎選舉,要搶票嘅一定支持,大大聲話選我就有錢派。將來 ...
遲D政府就此事公眾諮詢,大家應積極表達意見,唔係又係俾D大聲政客扮哂主流民意啦

複式洋房

回覆:學者倡全民養老 長者月領3500元

不讚成全民保,點解我地要養其他人,養自己父母以足夠
但如通過全民保,就不要資產審查,將來因全民保而要加多稅,到我老時無得攞依種福利,咁就對班稅人唔公平

珍珠宮

ANNAFRIEND 發表於 15-11-9 00:19
極反對,我地都要對下一代負責任,唔係要留一個負擔比下一代。我地每個人都要對自己負責,錢應該自己儲起將 ...

按你講法,唔單只不可以有全民退休保障,政府更應該進一步取消所有綜援制度及公屋政策優惠,因為也只是優待一部分人,而非給大部分稅收的中、高產人士。都是不公平的政府政策。

大宅

最低工資就是班政棍搞出來的好事,搞到物價騰貴

珍珠宮

ANNAFRIEND 發表於 15-11-9 00:23
仲有而家香港甘多雙非蝗蟲,將來班老蝗申請埋落黎,人口幾何級數增加,隻隻唔做野攤大手板拿退保,香港冇得 ...

我見好多反對的主因是因為唔希望真香港人去養部分想不勞而獲的新移民。所以就算是真香港人也不應該及不可以有這些福利或計劃,要一拍兩散。

其實如果問題出在想不勞而獲的新移民上,唔係應該叫政府檢討新移民政策咩?反而要全香港人一齊陪同沒有這福利?到底這是什麼概念?

珍珠宮

marchapril 發表於 15-11-9 00:41
最低工資就是班政棍搞出來的好事,搞到物價騰貴

工聯會係非常支持最低工資,近期更支持標準工時。

其實最低工資的受惠者都是願意工作的基層,同樣也要交稅及共強積金,為退休作準備,而非想給想不勞而獲的人。
這又有什麼問題呢?

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:學者倡全民養老 長者月領3500元

反對,羊毛出自羊身上,咪又係納稅人埋單

我贊成幫助有需要老人家,但唔係全民。

個d單非喺香港讀完書,第日夠18歲申請埋阿爸阿媽落嚟一開三,條數點計得搞。

仲有,有大把身家嘅人又一齊攞,到時唔加稅點搞

珍珠宮

kc_01k 發表於 15-11-8 18:20
養自己父母,唔會無止境,因都會百年歸老,但如果養晒全港老人家,係一日你有工做,都要打劫你。

講句衰啲 ...

按我理解目前香港的福利政策已經保障了大部分無依無靠或低收入的退休老人,包括目前的老人金、生果金、綜援、安老津貼、老人院津貼等等,基本上有沒有全民退休對他們這一群可能無分別。反而是基層以上的就什麼保障也沒有。所以我覺得全民退休保障,反而是保障中層或有長期工作的基層人士。當然錢唔會從樹上掉下來,中層在工作時自己也要付出,多交一點稅,或政府要減少其他開支。
我覺得付出最多應該反而是高層及商界,而他們又不需要全民退休金去保障。另外,就是有外國護照的香港人,因一般退休後也不會留在香港,所以未必可以享受到全民退休保障,但工作時就需要幫手付出供款。所以這類人士多數會反對。其實政策係有點劫富濟中產。

珍珠宮

nainaitze 發表於 15-11-9 01:11
反對,羊毛出自羊身上,咪又係納稅人埋單

我贊成幫助有需要老人家,但唔係全民。

「仲有,有大把身家嘅人又一齊攞,到時唔加稅點搞」

其實有錢人也去攞有乜問題?正如佢哋喜歡也一樣可以去享用政府醫院及排街症,唔一定要只可以睇私家醫生。佢哋係交得稅最多,當然也可以享受啦。不過正如你講,羊毛出在羊身上。交稅是按收入的%計算,而全民退休金可能是固定人人一樣的數目。即是佢可能工作時每月要交1萬稅,但退休就每月只可以攞$3500。好似李超人,可能因全民退休金一年要多交一億稅,因為佢賺得多,但退休就可以享有一年5萬左右的退休金。咁有乜問題?

珍珠宮

傻豬仔 發表於 15-11-8 13:48
咁全民養老金係咪取代現有老人生果金先?

如果按學者提出的建議應該係,包括取消其他老人津貼。所以政府要提原本給老人津貼的金額注入全民退休保障金內。

珍珠宮

claudia 發表於 15-11-8 19:27
好矛盾.

我地唔係大富大貴但又唔算窮到無飯開. 老左都係靠食縠種過活. 如又要話設門檻, 按現時政府一貫 ...

冇錯,對有工作的基層及中層應該係最受惠的一群。回報應比付出畧高。
如果一年只需增加1.9%的稅,比如是收入50萬,扣除基本免稅額約20萬,一年可能要多交約$6000,但家裡的每名老人每年可得到4萬左右的退休金。
至於撥走2.5%的MPF,我反而覺得無所謂,反正供完將來也不一定可以每月有$3500的保証回報,每年比的手續費已經蠶食不少。
如果真係按這計劃,反而是目前靠強積金搵食的基金經理人可能最傷,因為他們要收的手續費會少了一半。

所以金融界別應該不支持全民退休保障計劃。

珍珠宮

ricecooking 發表於 15-11-8 13:44
咁打工仔的mpf咪少左一半? 會唔會比應得的少左?

撥出一半的MPF比全民退保障計劃會否得不償失?目前可能很難講。但如果你收入不高,即供款也不高,咁應該係反而受惠的一群。
但肯定一點強積金的基金經理的收入一定大受影響,因為每年你會付少了一半的手續費。

大宅

如果全民退休保的形式系:所有年満65歲或以上的香港永久居民無須資産審查便可領取$3500, 但會取消65歲以上的所有綜援、長者生活津貼及生果金等其他福利,換言之,即系只要年滿65歲或以上的老人,其所有社會福利都一樣,大家會唔會贊成?

伯爵府

引用:Quote:ANNAFRIEND+發表於+15-11-9+00:23+仲

原帖由 Alex123 於 15-11-09 發表
我見好多反對的主因是因為唔希望真香港人去養部分想不勞而獲的新移民。所以就算是真香港人也不應該及不可 ...
最大反對點係點解唔需要資產審查!搵現在納稅人既錢去派,而好多時會派俾d根本唔需要呢筆錢既人!當然,無人嫌錢多,但渣住兩層供完既樓收租既65歲人士,是否需要個3500? 用來去旅行買手袋有意義嗎?

如果講低收入老人家,綜緩制度已可解決,最多咪加大老人家可收到的津貼,有幾難?

伯爵府

引用:+本帖最後由+fannylin+於+15-11-9+02:55+編

原帖由 fannylin 於 15-11-09 發表

如果全民退休保的形式系:所有年満65歲或以上的香港永久居 ...
唔會,更加反對,因為錢要洗得其所。對於低收入老人家,如果真係未拿到公屋,3500夠距住定夠距食?好彩有公屋,3500都唔算寬裕。但對於有經濟能力個批,3500都唔夠距地去次旅行,俾距地咪去食多幾餐貴野,去旅行book間靚d既酒店,呢3500真係有意義?

伯爵府

引用:Quote:kc_01k+發表於+15-11-8+18:20+養自己

原帖由 Alex123 於 15-11-09 發表
按我理解目前香港的福利政策已經保障了大部分無依無靠或低收入的退休老人,包括目前的老人金、生果金、綜 ...
其實所有福利都係劫富濟貧,我又覺得呢個唔係新野,亦無咩好不滿,因為全世界都係咁做。至於你話基層以上無乜保障,我覺得長者綜緩既資格可以稍微放寬,等多d較低收入/儲蓄長者可以拿到綜緩。其實生果金都好似唔需要審查,雖然唔多。

有錢個班我覺得無話公唔公平,俾我揀都想做拿住2層樓收租,年年可以去旅行但唔合資格拿福利個批啦!有乜公唔公平?

首頁

尾頁

跳至