自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

回覆:我出首期,叫C6供樓,佢竟然話唔得....

琥珀宮

畀面勳章

自買一層租出去,以租代供

男爵府

自己買自己供

翡翠宮

牛年勳章

自己買一層放租,自己供,同老公現有生活模式不變

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我反而想知,樓主点解咁勁,短時間之內人工

原帖由 smiletigger 於 16-02-20 發表
我反而想知,樓主点解咁勁,短時間之內人工差不多double. 根主老公是否担心易有變數,經濟唔好易打回原型甚 ...
我都想知

總有離別的時候

男爵府

我會照收佢8k一個月,自己買自己供,唔落佢名

男爵府

好媽媽勳章

我自己搵得多, 自己比首期跟住出租。 我地住緊嘅係佢比租。 唔好將自己嘅慾望付加在對方身上。 將來你可以靠租金收入提早退休, 佢仍然繼續打工生活。 沒有影響大家

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

維港 發表於 16-2-20 12:26
其實你地做兩公婆都好計較
咁都算????

侯爵府

引用:Quote:原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表事

原帖由 Anpanmama 於 16-02-20 發表
自己買自己供自己名使乜靠佢?
叫佢每月照舊俾租屋錢你當佢租客囉
哩個主意好啊!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 kaka80 於 16-02-20 發表咁揾

大宅

引用:Quote:原帖由+莉亞公主+於+16-02-20+發表我

原帖由 Bomama 於 16-02-20 發表
呢種男人同你唸法咁唔同,点解可以結婚?
開頭唔覺,覺得錫自己,錫我屋企人好夠!或者咁講啦,好多大決定基本上係我自己做決策,佢面對唔到壓力,怕改變係佢既唯一缺點,基本上大家相處好好,只係一要面對重大決定佢就好大反應,同埋擔心

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

層樓齋寫你名都無用,因為你有咩大吉利是層樓係歸佢,佢同你離婚仲可以分你半層樓,除非你孖你阿媽寫長命契你老公至分唔到。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

每個人都有自己選擇。
同意姐妹講你買,收佢租,大家都可以忠於自己。

大宅

引用:每個人都有自己選擇。同意姐妹講你買,收佢

原帖由 seaman1982 於 16-02-20 發表
每個人都有自己選擇。
同意姐妹講你買,收佢租,大家都可以忠於自己。
或者咁樣大家都好!佢又唔駛擔心供唔起,我又可以自己有層樓

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

引用:層樓齋寫你名都無用,因為你有咩大吉利是層

原帖由 yuyueng 於 16-02-20 發表
層樓齋寫你名都無用,因為你有咩大吉利是層樓係歸佢,佢同你離婚仲可以分你半層樓,除非你孖你阿媽寫長命契 ...
樓可以用平安紙寫比其人

放下自在

男爵府

咪鬼理c6點諗啦,男人講起買樓就算有錢都拖3拖4。
到時買左你估佢唔跟埋去住咩? 男人都係唔想郁,你攪店晒咪死死氣黎住。
同埋2017/2018既事可能佢諗唔到咁遠呢。
無謂為一,兩句說話傷關係痳

大宅

引用:咪鬼理c6點諗啦,男人講起買樓就算有錢都拖

原帖由 manman333 於 16-02-20 發表
咪鬼理c6點諗啦,男人講起買樓就算有錢都拖3拖4。
到時買左你估佢唔跟埋去住咩? 男人都係唔想郁,你攪店晒 ...
我想同佢講,唔計劃唔儲、樓價係點都唔關你事,自己無現金係手講咩都side 氣

時間過下又一年過下又一年,年年唔計劃唔諗,根本以後都唔會諗

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yuyueng 發表於 16-2-20 13:16
層樓齋寫你名都無用,因為你有咩大吉利是層樓係歸佢,佢同你離婚仲可以分你半層樓,除非你孖你阿媽寫長命契 ...
我都諗緊呢樣, 陣間佢話佢個8仟係for 供樓咁點算!

子爵府

回覆:莉亞公主 的帖子

佢唔買你自己買,買左收租,唔使激氣

公爵府

引用:Quote:原帖由 seaman1982 於 16-02-20 發表

原帖由 莉亞公主 於 16-02-20 發表
或者咁樣大家都好!佢又唔駛擔心供唔起,我又可以自己有層樓
你甘做就有心理準備離婚。頂多係當投資,自己買樓,再放租,自己同老公繼續租樓。兩個人點會完全腳步相同?2人3足遊戲玩過未?想一齊行到落尾,就要諗下點做。我有對朋友,開頭男嘅degree, 女嘅大專,男嘅職業穩定,女嘅不斷向上。慢慢女嘅嫌男嘅唔夠上進,甚至有d 睇佢唔起。最後女嘅主動要求分開。男嘅後來再婚,婚姻幸福,女嘅男朋友都係高薪專業人士(佢幾靚架。。當時) ,不過,無一段長久,到今天始終得一個。講真,你另一半3萬幾都算唔錯。我自己始終認為,人無完美,多d睇對方正面嘅地方先會開心。婚姻係自己嘅,點取捨要考慮清楚。

首頁

尾頁

跳至