在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 CarmenK 於 08-11-26 15:10 發表
我都好明白有同無工人嘅分別..

我九月尾炒左我個舊工人.. 新工人 希望可以係 12月頭到步..
呢兩三個月, 我真係覺得有工人係極之咁好.. (雖然工人未必個個好, 但唔好就請到好為止)

家陣, 對手'鞋'過沙紙, 乾到起'摺 ...

我讚成呀, 我呀媽都好讚成有個工人實會幫輕.
我地全職媽媽已經好好喇, 可以全日監督住工人, 吾使一路返工一路心卦卦.

民房

我個大女未夠20個月做家姐, 當時都未識講野, 到2yrs仲要到健康院額外見醫生, 姑娘, 數埋都是30多個單字(一般都應講到50個),未有句子...出街就一人抱一個.但每個人發展都唔同, 依家阿女未夠3yrs,講好多野喇,唔洗咁驚!如果老公支持(心理同行動上,因為佢都要幫手餵夜奶), 經濟又負擔到, 多生一個都是好的(我地個人意見是愈早愈好!)因為如你所講,又要Repeat之前的生活,開頭是幾辛苦的,不過日子總會過.我依家見住大小B一起玩都很開心的(回想細b剛出世頭半年,簡直一片混亂,滿地眼淚...)

原文章由 614 於 08-11-21 12:32 發表
唉! 我個仔重未識行同講野, 點算吖!佢已17個月了, 另一樣就是 我想多生一個, 但又要過反一些無得瞓既日子好難捱 , 所有野再來一次, 大家有冇這種矛盾心情出現過呢 ? 分享吓!

...

大宅

hi, 好耐無上黎, 因為結果11月尾時無再用工人, 唔得閒上bk~

其實自己做哂都辛苦, 同埋都少左時間同仔仔玩, 但係我覺得開心左, 同埋仔仔都會識得體貼mami, 佢好似知我要做家務, 有時都乖乖自己玩等我既。

最開心係仔仔講多左好多野, 可能一來佢大個左, 二來屋企得兩個人, 我成日都會同佢講野, 佢就 mamamama 咁~ (用個ma字,但係唔同聲調咁講外星話), 之前我都有少少担心佢唔講野, 依家, 佢講個唔停 ^_^

可能遲d會請個鐘點幫下手, 等自己多d時間陪仔仔啦~ 無個工人先發現, 其實自己都係唔習慣屋企多個人~ :p

伯爵府

Hello... 各位媽媽,
我加入來吹水!
我一無返工就有佐, 大女今日岩岩2歲!

而加岩岩有佐第二胎無耐, 尋日去見私家, 見到BB心跳! 因為斷斷續續有d見紅見啡, 所以係屋企靜養!

伯爵府

原文章由 614 於 08-11-20 23:12 發表
hello,
我都好似你哋有工人, 不過我而加有矛盾既地方, 就系亞仔17個月大了, 但行路都唔系好叻, 我有擔心過, 由細到大唔知系咪比工人抱慣姿勢, 所以亞仔攪成敢, 我又無點樣同佢出街, 同時講話還未得, 其實我需否要這 ...

18個月前識行就得啦... 呢d野始終會有早有遲! 平時多些鼓勵佢行, 練多些就自然平衡掌握得好好多! 多些帶仔仔去遊樂場, 公園, 全職媽媽可以日日帶BB去玩架... 我女1歲打後, 每日去兩次公園玩, so真係四肢發達!

講野更加唔急得... 鼓勵&適當培訓得來, 還要順其自然, 唔好比壓力BB... 我見過大部分仔會較為遲d講野... 17個月, 如果佢有好多BB話都可以接受, 如果BB話都無, 咁就驚少少!

伯爵府

仲有, 我覺得成屋小朋友好開心的... 2年時間好快捱過... 到老的時候, 會覺得2個仔女都嫌唔夠!

所以, 我想生3個呢, 如果呢胎出世都好似大女咁好湊!

當你未get ready的時候, 就等耐d, 兩個相差3歲會無咁辛苦!

大宅

我都覺得成屋小朋友好開心呀 ^_^
本來我打算生兩個,點知生左大仔之後依家陀左對孖既,真係好開心呀。
不過本來我請個工人係等我陀第二胎時大仔可以有較好既照顧,但依家將會有三個小朋友,所以經濟可以既話,可能都要繼續用工人啦。

伯爵府

原文章由 yotal 於 08-12-23 12:42 發表
我都覺得成屋小朋友好開心呀 ^_^
本來我打算生兩個,點知生左大仔之後依家陀左對孖既,真係好開心呀。
不過本來我請個工人係等我陀第二胎時大仔可以有較好既照顧,但依家將會有三個小朋友,所以經濟可以既話,可能都 ...

so great! 一次過搞掂! 如果可以我都想... 哈哈... 我陀呢胎都已經高齡啦!

咁ge情況真係要有工人, twins出世之後好忙好忙的!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至