自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:幼稚園老師點解可以咁樣對D 學生

其實連學校本身都承認有錯,仲有人要拗?
係學校都唔高標準,唔通真係想小朋友盡早適應社會嘅低標準?小朋友一張白紙,你經常掉個書包比佢,佢就會接收到呢個係正常做法,所以班小朋友唔會點樣有反應!仲要好似已經準備好接老師掉過來嘅書包!細路仔隨時覺得好玩添!我間中見到有幼稚園學生,一放學就掉個書包落地走咗去,大人接都接唔切,我都覺得小朋友咁做唔啱,所以大人更唔應該咁樣做!

男爵府

天悅 發表於 16-5-5 17:21
其實覺得無問題的人,係咪當咗自己係一條狗

咁又唔好咁講, 只是大家的尺度唔同姐. 有D人覺得沒咩大不了, 只係佢地的接受程度高.

大宅

回覆樓主:

我覺得唔需要掉落地,點解要掉落地呢?

公爵府

有人話咁樣無問題,
但係三個人無一個對住班學生,
咁佢地背向住掉書包都掟唔中d小朋友,
係咪仲要讚佢地好身手?

咁樣比野人, d學生咁細個已經習慣左,
到佢地大個咪又係咁有樣學樣,
呢d咪無禮貌囉.

你地試吓如果個角色轉變班學生係大人,
會唔會個個都接受到?

我女讀果間唔係名校, 但係我地可以睇到d老師唔會好似咁樣掉野比人
正敗類, 無家教

男爵府

吳家有喜 發表於 16-5-6 11:07
根本唔關處境問題, 呢個係基本禮貌!
無人話一定要雙手奉上但唔應該用(拋)或(掉)物件比人。
家長比小 ...

Agreed

基本禮貌及教養問題, 會影響小朋友日後的價值觀, 佢地日後都會好似有D人咁覺得好平常, 因為呢D人習慣左或自己平時都係咁...,又或者覺得有原因(藉口如趕時間呀心情唔好呀之類有大細力大細聲之分呀)便沒有問題...完全同單手雙手沒有關係, 掉就係掉, 態度有問題的話, 雙手比又好, 單手細力掉又好, 掉上桌上或地下也好, 掉中在手中也好....都係沒禮貌

另外我又同意公開等大家可以留意下自己小朋友的情況(比段Video佢地睇, 問下有沒有預過, 順便教下待人接物應有態度)

事件引起公眾關注, 校方坦白承認同咁快出封信交代也總算比當年玫XX事件好, 但主任強調只向家長交待就真係有欠大體

男爵府

痴線!

男爵府

bkfans 發表於 16-5-6 11:59
以你既理論, 俾左錢就係老細, 咁你老細出糧俾你, 都可以要求你每次俾嘢佢半脆雙手高舉過頭奉上?
...

宜家講緊你認為趕時間就可以掉嘢喺地下俾人呢個行為你認為係啱喎,唔係講緊邊個人覺得自己係老細喎,我問緊你覺得如果趕時間我係咪可以好有禮貌咁掉d學費喺地下俾佢地?
用呢個做例子係因為只有交學費係我最常要俾學校嘅一樣實物,講緊一個行為,唔係講緊覺得唔覺得d咩
你唔明我可以舉多幾個例子嘅

你去食飯人地好趕時間快快手掉下叫你食?
你去買嘢人地好趕時間掉你件貨落地俾你?
你好趕時間就要掉個file喺地下俾你上司?

雙手舉高過頭俾嘢人係你自己加插,唔好apply落我嘅諗法上喔!

男爵府

丫頭 發表於 16-5-6 11:13
雙手奉上,半跪雙手奉上家用呢D說話全部都係你自己講,你既然接受到家人被這樣對待我只係跟你既意思去反問 ...

呢位bkfans可能慣咗成日有人掉嘢落地俾佢

子爵府

香港幼師質素真係

子爵府

bkfans 發表於 16-5-6 12:01
原來你連放係地下, 同大力掉落地都未識分??
我又幾時講話"大力掉"? JM你係咪有妄想症?

你自己作咁多甚麼雙手奉上,"半跪"雙手奉上, "掉"變"大力掉"呢d加強版都係想講你覺得冇問題係冇問題o者.

唔識分"放"同"掉"o個個係你,你又妄想當呢度d JM都唔識分o架? 唔好拗啦,如果條片係冇問題網上就唔會有咁多回響啦。

唔同層次好難有共鳴,你話冇問題就冇問題啦,唔好費時作d加強版黎回我喇,比個腦休息下啦!

大宅

回覆:幼稚園老師點解可以咁樣對D 學生??

即使有幾急幾想快快完成任務都唔可以係小朋友面前做呢啲動作,我自己有小朋友,佢哋好容易學你言行舉止,一個大人睇嚟好似無乜所謂嘅拋嘅動作,小朋友會即刻學到,好容易上腦。好似我個女好容易模仿他人動作,所以我係好唔認同老師所做的行為。況且, 老師俾小朋友嘅感覺係一種威嚴,係一個學習嘅榜樣,連老師都咁做,佢哋會更加覺得理所當然。

子爵府

prettyhousewife 發表於 16-5-6 14:13
每個人既認知能力唔同,佢睇完條片話係"放"係地下,仲話我唔識分放同掉。 我仲有乜野好講?

水晶宮

引用:Quote:prettyhousewife+發表於+16-5-6+14:1

原帖由 丫頭 於 16-05-06 發表
每個人既認知能力唔同,佢睇完條片話係"放"係地下,仲話我唔識分放同掉。 我仲有乜野好講? ...
咁可能果啲老師都係覺得自己「放」書包落地下/枱面,所以睇唔到有乜問題!

伯爵府

竟然會有人話冇問題,真係無言

伯爵府

丫頭 發表於 16-5-6 15:22
每個人既認知能力唔同,佢睇完條片話係"放"係地下,仲話我唔識分放同掉。 我仲有乜野好講? ...
嘩!咁叫放? 咁點先叫拋?

子爵府

好離譜囉 掉埋落地作為老師身教好緊要
如果我地係小朋友各式大家會點諗 唔明有d家長覺得無問題 3個老師全部背住學生 學生做乜都唔知啦

大宅

prettyhousewife 發表於 16-5-6 14:08
宜家講緊你認為趕時間就可以掉嘢喺地下俾人呢個行為你認為係啱喎,唔係講緊邊個人覺得自己係老細喎,我問 ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)講得好

大宅

丫頭 發表於 16-5-6 14:34
我又幾時講話"大力掉"? JM你係咪有妄想症?

你自己作咁多甚麼雙手奉上,"半跪"雙手奉上, "掉"變"大力掉" ...

唉,睇完個段片,唔好爭拗掉定放,我覺得「正常」都會感覺到個幾個老師好無禮貌啦,如果有人咁俾野我,無論幾趕時間,我都會感覺被不禮貌對待,我亦接受唔到自己小朋友咁様俾野人,唔係話要咩半跪、雙手侍奉,當自己老細,而係個態度手勢,只係我覺得身為教師,係小朋友面前,有基本禮貌係好基本掛

伯爵府

prettyhousewife 發表於 16-5-6 14:13
去食飯,成碟餸菜飛過去,接到就接啦,接唔到跌哂落地,污穢哂,食唔食你既事,但必需俾錢

公爵府

我囡k2有問她老師會唔會飛書包或掉落地比他們接
佢話唔會,佢地係書包櫃拿書包老師要求自己做,自己拿手冊,功課
佢仲話唔可以掉落地上是不對的

首頁

尾頁

跳至