自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的育兒心得勳章 畀面勳章

hermanmum 發表於 16-10-15 15:34
請jm share 小時經歷及感受

Band 2頭
我以前band1邊緣人
會比同學笑,學校競爭太大,讀得唔開心
老師只理成績好好既
最後轉去band2頭,好開心,讀得好好

大宅

回覆樓主:

我自已係band 1 邊緣人,俾我再揀都會咁揀,起碼知道就算係學校排得差,出去考公開試都唔會墊底,我安全感仲大,同埋讀書風氣真係好,再懶既都會讀吓

水晶宮

以前banding 分1至5

依家得1-3

依家band2已經可能係以前band 3啦

我prefer band 1尾,小朋友可能遲d開竅only

伯爵府

TTJTMaMa 發表於 16-10-15 23:34
所以咪難比較囉! ㄧ個B1a學校, 校名ㄧ講出來, 9成人都識, B2c的可能会問多句係边區等, 所以班次唔同, ...
有人誇到話皇仁考尾都做醫生律師添

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

hermanmum 發表於 16-10-15 15:34
請jm share 小時經歷及感受

band 1

男爵府

我諗你要考慮一下邊緣係成績邊緣定係個小朋友真係被邊緣化左?
成績邊緣有得追,但係如果係已經袜人標籤左為麻煩/唔得的學生,身邊的老師/同學都會打擊佢自信,呢個情況就真係唔好留。

珍珠宮

beautymimi 發表於 16-10-15 17:32
老老實實,你而家見工,人地仲會唔會睇你讀邊間中學?

我諗你會好意外~~因為一定睇,尤其大機構,絕對B1傳統名校天下。
世界各地都一樣

大宅

回覆:零願做band 1 邊緣人, 定band 2 頭快活人

我肯定揀band1邊緣人,因為我當年就係。
我係band1學校,repeat過一年,成績好差,不被老師重視,講d我呢一世都記得ge難聽說話。因為咁,我發奮讀書,校內試不過不失,但公開試分數唔錯,我先知原來我再差都有個底。
我有朋友band2畢業,校內前3名,但考d國際認可英文考試成績好差。
另外我覺得band1學習模式同校內本身競爭都有助我之後面對好多困難
不過我同人做朋友會比較鐘意同非名校ge人做朋友,我覺得比較冇咁機心同勢利

珍珠宮

heilok 發表於 16-10-15 18:20
樓主嘅topic其實好錯。band 1 邊緣人去到band 2 都唔會係快活人。而大家對學校亦簡單化。未有DSE前,band 1 ...

你呢個prediction, 至今只在剛轉D S E時蕓花一現,跟住已經失去後勁。
再睇返前一次教改,推普/敎師基準一役,一時間拉咗好多一尾學校下馬,抬起一批二頭,不過十幾年過去,大部分各歸其位。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:hermanmum 發表於 16-10-15 20:35 唔

原帖由 wcandtt 於 16-10-15 發表
嚟d近屋企嘅思想,好似我阿媽嗰個年代嘅諗法。
我阿媽都係

總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:wcandtt 發表於 16-10-15 21:52 嚟d

原帖由 hoiyeungmum 於 16-10-15 發表
我就係比呀媽這個想法累了
好彩當年班主住勁丙我阿媽,唔準揀果間隔離村新開既中學,唔係下場一樣

總有離別的時候

男爵府

888Amy 發表於 16-10-15 20:02
我覺得b1尾成績的家長會好唔開心,望子成龍的家長見自己個仔入bl中學但做羅底燈会好唔開心。但也有好處 ...
但系成績好既家長未必想識成績差既家長
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

kokobear 發表於 16-10-15 15:58
Band1邊緣,爛船點都有三斤釘

認同,我同事band one 考第尾,就算只係中七畢業,明顯啲英文係好啲。

男爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-15 23:51
以前banding 分1至5

依家得1-3

認同!

男爵府

melody228 發表於 16-10-15 22:46
因為樓主只係話share經歷同感受,我的經歷係插班入較勁的學校後成績大幅提升,以致考公開試時亦相對地讀輕 ...
如果你冇插班入較勁學校,你成績系咪唔會大幅提升,唔會考公開試時讀得輕鬆同有把握?只系突然有個想法想提出,如有冒犯請見諒。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

翡翠宮

牛年勳章

Band 1邊緣人,爛船三分釘

男爵府

回覆:零願做band 1 邊緣人, 定band 2 頭快活人

如果真係邊沿人,我相信去到一間較正常的band2都好難做到快活人。因其實大家都係band2(人地都可能覺得自己係邊沿人),分別不大。除非係勁校既band2生又唔同,即係陳守仁,SFA果類。

男爵府

一定是band 1.
唔入點知讀唔到。

水晶宮

我會選band2頭,自信心好重要! 尤其男仔,唔輸得

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 hermanmum 的帖子

我個女就係咁…我揀左band2頭既比佢讀,而家幾開心

首頁

尾頁

跳至