自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實英文發音太正確太清楚係唔好聽既。如果要學好聽既發音,應該多聽BBC。

不過俾我揀,我寧願講歐洲腔既英文,反正是 second language,有點怪怪的才可愛,正如台灣國語比所謂普通話好聽。
laughin' to keep from cryin'

珍珠宮

原文章由 wawamama 於 08-11-25 19:18 發表
其實英文發音太正確太清楚係唔好聽既。如果要學好聽既發音,應該多聽BBC。

不過俾我揀,我寧願講歐洲腔既英文,反正是 second language,有點怪怪的才可愛,正如台灣國語比所謂普通話好聽 ...

或者我普通話唔好(雖然而家努力學習), 真係唔太慣大陸普通話 不過如果台灣國語冇左d尾音"耶"`"呢"etc, 咁就好喇。
當年睇流星花園, 堂堂七尺男子, 講野加個"耶""呢", 當堂男性賀爾蒙驟減

[ 本文章最後由 goat 於 08-11-25 19:32 編輯 ]

大宅

台灣國語係女仔講先好聽既。

正宗台灣國語(例如,亞扁果隻)其實很老土... 我喜歡的是小馬哥式國語,外省口音但冇捲"俐",有點軟綿綿的感覺。

英文的話,女仔唔應該"speak",而係"purr"。
laughin' to keep from cryin'

男爵府

其實唔好俾咁多藉口香港學唔到好英文啦, 我d 同事及以前的同學大部份人都從無留學, 亦唔係讀國際學校, 但英文一樣講得非常標準又流利, 考ielts 拿7.5/8分是閒事, 唔好以為人地屋企係英語環境, 絕大部份人的上一代都係勞動階層唔識英文, 只要俾心機學, 總唔會講得咁差的, 講左咁多年英文都講唔好, 仲要俾萬千理由的人, 為何不想想何解別人能學好而自己不可以, 是別人有奇能嗎?

絕對唔係, 只係人地無俾咁多藉口自己, 什麼不是英語環境或屋企人唔識等的藉口, 只會阻礙你學習, 勇敢面對問題, 總好過提出萬千的理由去逃避

至於英文頗差的人以欠佳的英語水平教仔女, 可免則免吧, 我父母都唔識英文, 從來無本事同我講英文, 但我的英文絕對唔差, 反而教小朋友咁多核突英文仲衰過唔教呀

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 pollyw 於 08-11-25 17:14 發表

我對學英文真係几有“性趣”,得閑研究下呢?!

緊係好啦!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我細個老師都係咁教, 係幾年前自己出去學英文先知係錯

原文章由 gion 於 08-11-25 17:03 發表

原來唔只我一個比人教錯 "TORTOISE"!

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 麟媽媽 於 08-11-24 16:13 發表
我有時都會同個仔全英對答既,
一係唔講,一係成句咁講,
咁樣先啱架嘛。

我好怕d 人亂咁夾雜,比如︰
Baby, come come,
媽咪比biscuit 你啦!
嗱...eat 唔 eat 呀?
eat 就come 啦!
Baby, 媽咪 give 左 biscuit,
你要say 咩呀?say ...

咪正正係:
"Mom, 你今日係咪not feeling good 呀?"
"係呀,媽媽一陣會去 see doctor. 你 want to go with me?"

不過可以話比大家知,城中有個好出名既親子blog,入面個3母女同子就係成日咁講野,我好耐之前已經留意到,真係好核突, 其實果對父母既英文係native程度,我唔明點解要咁樣講英文,真係令我好失望.

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

原文章由 ypoons 於 08-11-25 21:58 發表
我細個老師都係咁教, 係幾年前自己出去學英文先知係錯

咦, 真係?
點解上一代會咁樣讀既呢????

男爵府

其實平時係街到都會聽到啲媽咪同小朋友講英文,係唔多正,有啲唔順耳,有啲似扮野。不過講得唔native,又唔係錯喎﹗係外國人眼中,我地點講都唔會純正架啦﹗我覺得唔好半中半英就ok,因為咁樣幫唔到學英文喎﹗

子爵府

我接觸過一個約4歲幾的小朋友
父母多數同小朋友講英文 (父母本身英文唔特別叻, 我唔係話香港口音有咩問題)

個小朋友廣東話同英文都講唔好
表達能力唔太好,發展得慢
令到呢個小朋友係興趣班或學校都無咩朋友,無人想同佢講野,亦無人(連老師都係)聽得明佢講咩

類似cases其實真係好多,多數都係屋企要講英文/半中半英個D

其實父母要同小朋友講英文為咩呢?
唔係就係想小朋友學好英文?如果自己英文都唔係叻的話,唔怕教錯咩?
唔識中文好威?
我真係好怕聽見父母好大聲好開心0甘同人講"我仔仔/囡囡中文唔好,要講英文"......

大宅

原文章由 gion 於 08-11-25 21:59 發表

咦, 真係?
點解上一代會咁樣讀既呢????

可能係佢哋以前老師都教錯咗, 之後咪都教錯人囉...

仲有little, 以前老師教讀 "lit to"
purpose 讀 "pur pos"......

仲有過去式加ed永遠都係讀"突", 但其實唔係囉...例如 ked係應該讀 "kt"...真係幾核突吓....

伯爵府

香港人都好奇怪, 香港人講唔好英文就唔好講唔好教仔女。 如果教單字呢? 咁好唔好教呢?

相反, 如果見到個鬼佬講唔咸唔淡的中文, 就會話個鬼佬好叻, 識講中文喎

別墅

我睇法係唔駛担心家長口音文法唔正,小朋友鐘意聽老師的,他們會回家糾正父母的。不論大人小孩要多練習講才會有進步,怕羞晤講如可鼓勵子女學英文?    

大宅

原文章由 KATRINE 於 08-11-24 15:55 發表
點解要笑呢,may be佢都係學緊,又想子女多喲用英文溝通, 一起講可以訓練大擔去講,我哋土生土長的香港人如無去外國留學,肯定都會有錯誤,唔通驚人笑就唔講 ?!
唔係個個都有錢,有機會可以去留學學英文 :;pppp: ...

Yean!!!agree with you!

伯爵府

我英文一d都唔叻叫勉強應付, 但偏偏我而家呢份工就要對住好多鬼佬同成日講英文, 初初真係好辛苦, 但其實成日講成日聽真係有進步, 就算無進步都唔會驚左英文先

子爵府

原文章由 claudia 於 08-11-24 18:10 發表
大家就不要太苛刻了 ...

Yes, I find Chinese are generally pretty harsh on each other: Hongkongers vs Hongkongers or Hongkongers vs Mainlanders. Honestly, we moms all want our kids to do well. What do you think of being more supportive and non-judgemental to other moms?

[ 本文章最後由 IaMMoYY 於 08-12-8 03:10 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你舅母一知半解囉。
nipple 係乳頭,但亦可解做『奶樽』果個奶咀!
但唔係安援奶咀!

原文章由 titankaine 於 08-11-24 15:54 發表
想起一件事~
在我中學時~我舅母成日教佢個孫女~奶咀係nipple, 我當時同佢講好似唔岩~佢堅持自己係岩~
之後我姨姨聽到, 因為佢係半個鬼婆~佢話nipple通常係指媽媽個奶頭~唔係奶咀
佢仲平時好大聲係酒樓講 "b ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至