母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我而家每次bump成個鐘先得60ml,係滴滴下咁出..1日都已經無左3,4個鐘,仲要返工,放工湊b,我而家1日都只係訓4個鐘,1 日邊仲有咁多時間畀我bump多幾次...愁..
40-50安???真係羨慕死我..
如果我每日有10安已經好滿足

大宅

泵奶唔係一滴滴嫁,係好似水槍咁噴出來. 你用咩泵嫁 ?? 如果咁少用手擠10分鐘都有,唔使泵啦 ! 不如你pm電話我同你傾啦 !
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 sharon0321 於 09-11-25 14:03 發表
我要返工,而且我o既工作跟本唔容許我可以3個鐘bump一次呢..3-4次已經係極限..
而且我又無工人,返到屋企就係我自己湊返..
我都要返工, 我都冇工人, 我一日泵 5 次, 返工時候得食 lunch 時泵, 其餘都係返屋企泵......我每日分開訓4.5鐘...冇法..為左 bb...自己辛苦 d 囉...

侯爵府

原帖由 sharon0321 於 09-11-25 14:06 發表
bb而家已經3個幾月,係咪已經奶量定左點bump都唔會多架啦?
試下, 每日泵多幾次, 真係會增加奶量架....有時間, 泵完再 jit 下.....努力呀...

侯爵府

原帖由 sharon0321 於 09-11-25 14:15 發表
我而家每次bump成個鐘先得60ml,係滴滴下咁出..1日都已經無左3,4個鐘,仲要返工,放工湊b,我而家1日都只係訓4個鐘,1 日邊仲有咁多時間畀我bump多幾次...愁..
40-50安???真係羨慕死我..
如果我每日有10安已經好滿足 ...
我每日5次, 每次1.5鐘, 我一日都用7.5 鐘泵奶呀....我仲要返屋企洗衫做家務架.....努力呀, 你一定得架...每次我想放棄, 我就會望 bb, 同自己講, 我一定得......
可唔可以返到屋企叫老公幫輕下湊bb 同做家務?? 等你有時間泵多次??

複式洋房

我老公都有幫手架,但係佢見到我咁辛苦都叫我不如唔好再bump,因為佢見我bump咁多次都唔夠200ml/day,都唔cost effective,如果bump多幾次有幾十安就話唧,bump多幾次都只係多10-20ml,bump1日都係夠阿仔1餐食,其實得咁少人奶portion作用仲大唔大?
佢唔想我咁辛苦..
所以我真係好想知,而家已經3個月,bump來bump去都只係得200ml/day,係咪仲有方法可以加番奶量到over300ml/day囉,如果而家都仲可以有方法多番咁多o既我就覺得好值得試,如果已經係定左奶量點整都係多得o個少少o既,就真係唔係好值,所以我呢幾晚都係咁上網search下有冇方法可以多番。

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-25 14:32 發表
我都要返工, 我都冇工人, 我一日泵 5 次, 返工時候得食 lunch 時泵, 其餘都係返屋企泵......我每日分開訓4.5鐘...冇法..為左 bb...自己辛苦 d 囉...

複式洋房

我用medela swing,已經開到好大"+"力
原帖由 Jojolaw99 於 09-11-25 14:30 發表
泵奶唔係一滴滴嫁,係好似水槍咁噴出來. 你用咩泵嫁 ?? 如果咁少用手擠10分鐘都有,唔使泵啦 ! 不如你pm電話我同你傾啦 !

大宅

人奶媽真係唔懶得,bb食3小時一次時,我真係按番3小時泵一次(係公司),埋身食/泵一日做足8次,到佢轉食4小時一次我先至覺得有番啲人生樂趣咋。

雖然有工人,一返屋企我都係自己接手湊番,夜晚都跟我瞓,不過就好在唔洗做家務囉。

原帖由 sharon0321 於 09-11-25 14:03 發表
我要返工,而且我o既工作跟本唔容許我可以3個鐘bump一次呢..3-4次已經係極限..
而且我又無工人,返到屋企就係我自己湊返..

複式洋房

我試過7:00am, 1:30pm, 6:30pm, 10:00pm, 12:30am咁bump5次,結果全日total o既奶量同我1日早午晚bump3次o既量係一樣,都唔知點解,如果6個鐘bump一次,每次都有60-80ml,但係如果3個鐘一次,就得30-40ml...
我唔敢半夜起身bump,因為我試過,如果10:30pm bump最後一次,朝早o個餐都有100ml,但係試過12:00am bump,第朝得番50-60ml....如果我半夜再bump多次,我怕第朝得番40ml...

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-25 14:38 發表
我每日5次, 每次1.5鐘, 我一日都用7.5 鐘泵奶呀....我仲要返屋企洗衫做家務架.....努力呀, 你一定得架...每次我想放棄, 我就會望 bb, 同自己講, 我一定得......
可唔可以返到屋企叫老公幫輕下湊bb 同做家務?? 等你有 ...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

to Jojolaw99,

我都係全泵mama, 囡囡係13個月大就唔肯埋身食, 只好轉全泵.
囡囡後日18個月大, 但我泵出黎的奶量一日比一日少, 日日少半oz......我都想餵到阿囡返幼稚園, 但而家睇黎, 兩歲都有難度.

尋日total 有18oz, 今朝泵又少左半oz, 得番190ml

我只係想多個人講比我聽, 越來越少奶呢個事實係正常!
如果真係補奶, 我同老公都perfer豆奶多過奶粉, 係唔係豆漿都可以呢? 加唔加糖?
今晚又OT!!!!

男爵府

嘩....一氣過睇晒8頁紙, 其實我想問, 有mama講, 轉全泵唔係幾日就見效, 要1個月先見效 (多奶), 係咪真架? 係咪全泵會多過半泵呢?

大宅

咁耐仲有人回應. 其實主旨係叫你地唔好全泵. 半泵keep住啜都好. 啜完再泵(同一邊)10分鐘可以增加奶量.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

大宅

原帖由 sharon0321 於 09-11-25 15:13 發表
我用medela swing,已經開到好大"+"力

MEDELA 唔好用架! 我用過佢同AMEDA, AMEDA好D.
你有無引奶陣呢?如果無奶陣就真係得好少. 我個AMEDA壞左,問人借MEDELA, PUMP少左好多,但係一定要有奶陣先出到奶. 即係噴射,唔係滴.

你用手指捉住乳頭轉轉吓STIMULATE佢出奶, 人地仲話要幻想BB在啜.

我都係得好少奶,我日日飲木瓜魚湯,通草湯,蓮偶章魚湯等,又飲豆將,都係得好少,但僅僅可供應BB食度全人奶.我老公都叫我唔好花時間PUMP奶,但我都在堅持.你也要努力呀!最好就埋身啜啦.希望你都可以多D啦.

別墅

我一開始就泵,第七個星期了,有好多問題想問。
亞B越食越多,我由初初泵3次加到4次,而家每之有5-7oz。

開始唔夠佢食了(5.5-6oz, 5餐),而家想加到泵5次,但要做家務,時間上就唔到。

泵奶時間
7,12,5,11

食奶時間
6:30,10:30,14:30, 18:30, 22:30

我試過一日夾硬在20:00加多次,但奶量少左,加埋仲好似少過泵4次時,點樣先可以加到?

別墅

Jojolaw:
我唔多奶,餐餐清無儲備,明天要出半日街都唔知點算。bb有少少抗拒奶粉,次次都食唔晒或嘔。
第日bb大少少,我地會多咗出外,咁我一直都儲唔到,可以點做?

男爵府

原帖由 Jojolaw99 於 10-9-2 22:34 發表
咁耐仲有人回應. 其實主旨係叫你地唔好全泵. 半泵keep住啜都好. 啜完再泵(同一邊)10分鐘可以增加奶量.

但佢食完通常都冇乜, 係咪都照泵10min呀? 因為有時都試過照, 但只係得10-20ml

男爵府

求救, BB唔識啜

5日大, 完全啜唔到, 已經開始回, 泵成粒鍾先得2安, 有咩方法 ???

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 sasa612 於 10-12-8 20:36 發表
5日大, 完全啜唔到, 已經開始回, 泵成粒鍾先得2安, 有咩方法 ???

你會唔會係乳線未通,谷唔谷,如果乳線未通,係會又谷又泵唔出架,如果唔谷又泵唔出,就可以飲多D水,魚湯,豬腳煲黑豆,豆漿,BB只係5日大,你唔洗擔心住,2安好正常

大宅

原帖由 Jojolaw99 於 09-11-25 14:30 發表

一開始果時就水槍....依家無啦~
avent手泵同medela swing我都有用...

男爵府

各位奶媽好! 我想同大家分享下~

我係10月3日開刀生我bb出黎~因為落唔到牀,初初幾日都冇餵人奶,都有俾bb啜過下,但bb啜唔到,餵左1個禮拜到奶粉,全靠我媽咪o既木瓜魚湯同瘦肉水~我終於上奶了。

但到我上左奶,bb已經食慣奶咀....好灰,好彩未生之前已經買左avent手泵,泵左幾日都冇乜隻手又攰,而且又好谷,之後老公買左swing俾我,我又用左1個禮拜度,之後我就得左乳線炎。

好灰,停左10日,但我有keep住泵足10日奶,一直奶量都唔錯,但之後乳線又塞左,最終我買左freestyle雙泵,好左好多,又多左奶,但都有塞...= ='

之後我發現原來俾bb啜係會通o既,到左而家,bb 10個星期大,最近有兩次終於可以啜完我半個鐘度,可以訓到2.5小時了~ 我真係好有滿足感。

為左我bb,我辭左工,做全職媽媽,其實我好想做半泵架,因為我夜晚唔想嘈醒我老公,係我媽咪起身幫我餵bb o既,一來半埋身可以你唔想餵有人可以幫到你,二來又可以同bb有sweet sweet o既時間,三來係個乳線唔會成日塞~

我會努力由全泵變半泵的~ 大家都要加油!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊