單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

Yes, it's not easy to find one. But sometimes, it will also depend on how you handle it:cry:

禁止訪問

別墅

原帖由 Lovely媽咪 於 09-1-8 18:30 發表
唔經唔覺我已做了單親媽咪6年了,離婚後無幾耐就同另一個人開始拍拖,那時仔仔因為仲好細(差唔多3歲),佢地既相處完全冇問題,但當日子耐咗(都差唔多5年),佢就會開始覺得想過啲真正的二人世界既生活(因為我地唔係一齊住) ...

別墅

男友好想同我二人世界但我又要照顧個女. 有時要培個女做 project 温書練琴 又冷落左男友, 都唔知點好! 到我陪男友頃下個女又呷醋. 總之頭到大. 只好見步行步!

老實講, 我男友仲係單身. 我覺得佢受既壓力唔少過我. 事關旁人會問佢點解會同個背景甘複雜既人一齊. 點解唔揾個身家清白. 佢話冇得解, 只因一個"愛"字.

希望男友對我的愛能受得起時間考驗吧! 互勉之!!

原帖由 Lovely媽咪 於 09-1-8 18:30 發表
唔經唔覺我已做了單親媽咪6年了,離婚後無幾耐就同另一個人開始拍拖,那時仔仔因為仲好細(差唔多3歲),佢地既相處完全冇問題,但當日子耐咗(都差唔多5年),佢就會開始覺得想過啲真正的二人世界既生活(因為我地唔係一齊住) ...

洋房

如果大家都是单亲就会较容易理解对方

禁止訪問

民房

認同,未婚的好難想像婚後生活,與及同小朋友相處的種種樂趣和困難

大宅

大家好...我做單親媽媽一年了,這一年真係捱得好辛苦,我同我先生分左居...我地仲未簽紙離婚...我都有諗過搵二個..但我都係未放低我先生....成日希望佢回頭...明知唔可能...見到佢又係度喊.......因佢1星期見仔仔一次....所以會見到佢...佢望住我喊..但沒有反應...我問自己點解咁樣折磨自己...因我仲愛佢啦?或者我湊仔好辛苦..沒有另一伴在身邊支持..要負起責任...這樣壓力真係幾......但好在家人和朋友支持我...慢慢振作起來~
如果將來搵到第二個..我會說出我有個仔..因我唔想欺騙人..如果拍左拖之後知...仲死啦..傷害始終係自己..傷害第一次便夠...

子爵府

可遇不可求,我想我唔會找第二個,因為我怕...一次傷害巳夠亦唔想對囡囡唔公平,因為真的無信心可以分配好時間,做人就係咁要負責任,唔負責同佢有咩分別
原帖由 bobby711 於 09-3-28 00:50 發表
大家好...我做單親媽媽一年了,這一年真係捱得好辛苦,我同我先生分左居...我地仲未簽紙離婚...我都有諗過搵二個..但我都係未放低我先生....成日希望佢回頭...明知唔可能...見到佢又係度喊.......因佢1星期見仔仔一次. ...

複式洋房

我都已經做左好幾年單親媽媽了, 亦都拍過兩次拖, 感情其實過咗去再想咁多對自己無益, 將來的事無人知, 依家最緊要對自己好D , 你要加油呀

原帖由 bobby711 於 09-3-28 00:50 發表
大家好...我做單親媽媽一年了,這一年真係捱得好辛苦,我同我先生分左居...我地仲未簽紙離婚...我都有諗過搵二個..但我都係未放低我先生....成日希望佢回頭...明知唔可能...見到佢又係度喊.......因佢1星期見仔仔一次. ...

大宅

我有個朋友好幾年離左婚有個女~依家有個拍拖一年幾的男友~佢地住埋一齊生活~睇黎好幸福~但佢成日話好煩好有壓力~佢都唔想受到傷害~佢地鬧過分手~但始終沒有分手~亦都不會咁快結婚~其實我睇到佢咁!都有d驚~
你講到無錯要負責任~似佢真係無分別~
原帖由 wai@wai 於 09-3-30 20:54 發表
可遇不可求,我想我唔會找第二個,因為我怕...一次傷害巳夠亦唔想對囡囡唔公平,因為真的無信心可以分配好時間,做人就係咁要負責任,唔負責同佢有咩分別
...

大宅

我都會加油~你亦都要加油~
我依家要湊大個仔仔先~有無拖拍其次~
所以順其自然吧~
我依家對自己好d啦~~

原帖由 20lau 於 09-3-30 22:56 發表
我都已經做左好幾年單親媽媽了, 亦都拍過兩次拖, 感情其實過咗去再想咁多對自己無益, 將來的事無人知, 依家最緊要對自己好D , 你要加油呀

...

別墅

原帖由 wai@wai 於 09-3-30 20:54 發表
...

雖然有小朋友已經唔夠時間用,但當你寂寞時都想有人陪你一起去分享你的喜與憂,不過可遇不可求是真的,我都當了單親媽媽5年啦,我唔抗拒有新的關係,但感情還是一片空白,我相信緣份的,都希望自己將來都會找到另一半,會錫我同囡囡的 !

洋房

我已經係單親媽媽已經有4年, 而且我又係在大半年前開始係大陸工作 , 更加少時間係香港 , 加上公司的前景已經不樂觀, 一擔心工作, 二又擔心女兒開始大個女, 讀書好有問題 , 三當失去工作之後的生活不知如何, 我都好想找一個可以真心對我和我女兒的男人:loveliness: , 希望可以有個支持我的人出現, 有時想找個人傾下都沒, 有好多心事又唔方便同家人講. , , 我都好想找個可以真心伴我的男人,

洋房

原帖由 可可爸爸 於 08-12-4 18:51 發表
我已經做了2年單親爸爸, 有時我真的想開始新的關係, 但我怕. 你有同樣的問題嗎?如果您不介意, 您可以在這裡分享您的感覺

一切順其自然啦, 我都單親咗2年, 個女而家先得2歲, 最緊要你將來個女朋友錫個小朋友...^v^
hihi :-)

洋房

我的兒子6歲了,他出去玩了回來後,我問他,你有沒有掛念媽媽?當他說:"沒有啊!"的時候,我有一種挺空虛不是味兒的感覺,我覺得子女長大後都終會有自己的世界, 都有自己的思想和朋友,不會再像以前bb般的依賴媽媽,不需要媽媽日夜守候在身旁,之後我想,自己都應該有屬於自己的世界。雖然單親真是比單身有更多事情要考慮,但無論單親或是未結過婚的,相愛容易相處難的道理也是存在, 我也相信不會是絶望,可以遇到一個〝對〞的人就會接受自己,如果這個人不接受自己,那他就根本不是〝對〞的人,所以我會抱〝不強求,寧缺勿濫〞的態度去看找伴侶的事。
有兩樣事也想和大家分享一下,一向都知上網可以擴濶社交圈子,但想不到原來BK這裏原來有這樣多幸福個案啊!
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2178835&extra=page%3D2
另外新浪網這裏也有很多教人變得聰明的文章,我覺得挺實用的:
http://ladies.sina.com.hk/cgi-bin/nw/show.cgi/189/4/1/328488/1.html

禁止訪問

大宅

路過.... 見到呢個post 真係好耐~ 今天是Mother's Day, 我都想發表下.

其實單親真係好空虛難過, 我沒什麼親人, 丈夫突然去世後要照顧後來出世的兒子, 我都試過好想死, 抑鬱到大病才驚覺不能再意志消沈! 雖然現在都係週身傷, 經常累病, 也只可提醒自已要哭就哭吧, 哭完就再努力, 總之一天要好過一天就是了.

大家都活在當下啦, 可以開心就開心, 同阿仔阿女二人世界囉! 等他/她長大獨立有人愛, 到時如果唔駛捱, 就做下義工去下旅行之類, 尋找自已生命意義, 最緊要係keep住一D好朋友!

其實將來有冇再愛的人都係假設性問題, 不是現在的事, 不要太浪費精神了! 真有真命天子出來, 都咁大, 自然要理性點計下個人對你, 對小朋友ok否, 去唔去愛架啦...!

見到四川災民都可以走出來, 我們單親爸媽都要努力, 樂觀點, 互勉吧!

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 可可爸爸 於 09-6-10 15:15 發表
you are right. We are very lucky already

可可爸爸,
好多日無見你出現喇!

首頁

尾頁

跳至