親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Princess_Sa 發表於 17-5-23 11:55
我本身冇去鍾乳洞,不過你都可以參考下以下巴士攻略

好詳細啊!真的感謝你

大宅

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

phyllislcl 發表於 17-5-23 13:22
你好,又係我,我在另一個網曾問你不少去石垣的心得,(我係打算自己帶個4歲小朋友去的那位媽媽啊~~) 見呢度 ...
其實你可以參考我第4日嘅行程:http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=19703091&pid=295466925&page=4&extra=#pid295466925
逗留係川平灣及民俗村嘅時間都係非常充裕,川平灣同民俗村都可以留足3個鐘,可以睇哂所有野;雖然川平灣回程係可以坐1點多D果班返石垣市中心嘅#11米原線,雖然好似等少一個鐘唔使等2點果班川平線,但係米原線係唔會經民俗村架!所以變相你係會直接返市中心。

其實我個方法要留喺川平灣3個幾鐘有D長,所以我亦都有以下方法建議俾你:

- 坐09:35喺石垣巴士總站開出嘅#9川平線,大概10:05到達「石垣やいま村」站,先去民俗村玩。
- 玩3個零鐘去返落車果個位,等侯13:25經過嘅#9川平線往川平灣方向,大概13:40就會到川平公園。
- 喺川平灣玩2個零鐘去返川平公園站坐返16:04經過嘅#11米原線,咁就可以直接出返石垣市中心喇!

PS. 如果要我選擇其實第二個建議係好D架!因為原先我都係諗住咁做,點知果日我記得邊個網話文俗村要10:30先開,我唔想等先用左第一個方法,但而家上網睇返原來9:00已經開架喇!所以第二個方法已經可以係果度玩3個幾鐘,非常足夠,而且早D去文俗村係有D小手作班,可以去到報名參加,我果日太晏已經上完哂;而川平灣除左玻璃船,同埋睇下海、食下雪糕,2個幾鐘乜都夠哂,不過用邊個方法都好,4歲小朋友有D細,你記得帶備D面包零食咁就唔怕餓親小朋友。(上網睇話民俗村有食店,但當日去到又唔係好見,唔知係咪只做午飯下午冇開門,至於川平灣係有食店嘅)

大宅

新紮靚C9 發表於 17-5-23 13:38
好詳細啊!真的感謝你
唔使客氣希望可以幫到你丫!

大宅

回覆 Princess_Sa 的帖子

謝謝你的提議,其實我都打算去左民俗村先,因為川平灣都係睇風景影相,睇下玻璃船都大約個幾鐘已夠。

http://www.azumabus.co.jp/mwbhpwp/wp-content/uploads/11_maibara_diagram_201612.pdf

但是,關於米原線,你說可以在川平公園坐16:04班車回碼頭巴士總站,但是否15:43又有一班?我看不明這張路線圖,在回程的米原線,為何川平公園>>クラブメッド>>シーサイドホテル>>川平ロータリー>>シーサイドホテル>>クラブメッド>>川平公園>>川平郵便局....?

應該哪一個川平公園才對呢?

對不起,太多問題,請問在石垣坐巴士,係咪下車的站對面就是回程的站呢?

大宅

phyllislcl 發表於 17-5-23 14:20

謝謝你的提議,其實我都打算去左民俗村先,因為川平灣都係睇風景影相,睇下玻璃 ...
首先,你要知道米原線其實係由石垣巴士總站開出,經米原、川平灣,再返去米原果邊轉去石垣空港,喺地理位置上,川平灣係其中一個石垣島嘅最盡頭位置,就好似另一個盡頭就係平野,所以基本上巴士黎到呢度係冇得繼續直去只可以U turn返出去,你明左呢個道理嘅話,跟住講落去你就會好易明白。

根據上面呢個米原線時刻表,右手邊數黎第二行係石垣巴士總站開往石垣空港嘅班次時間,而右手邊第一行就係石垣空港開去石垣巴士總站嘅班次時間,你會見到紅色框住果個就係U turn嘅站「川平ロータリー」,呢個站再行入去已經係club med渡假村,所以基本上你15:43/16:04喺「川平公園站」上米原線車,都係返出去石垣巴士總站。

一般石垣巴士站嘅對面或者對面行過少少(都係附近位置),就已經係相反方向嘅巴士站,由於我當時回程係喺川平郵便局上車,所以川平公園站我唔係百分百肯定個位置,不過都應該係附近,每個站都有巴士站牌好易睇到。不過由於呢度係u turn位,基本上去兩個方向嘅車都會經呢個站,但時間絕對唔會撞,你上次果陣可以問一聲司機「bus terminus」,佢都會識答yes/no。

粉紅星星貼黃色星星都係川平公園站,橙色星星就係川平郵便局,路線嘅次序係:
先經橙色星星對面馬路(都係川平郵便局站),然後粉紅星星川平公園站,再入去川平ロータリー站,U返出黎先經黃色星星川平公園站,再去橙色星星川平郵便局站。

有問題唔使客氣即管問丫!我明白帶住小朋友係好想well preparation,但面對陌生環境同唔識睇日文會好迷妄,當初我都會咁架!所以先至會開post將我學到嘅同大家分享,所以千其唔好覺得唔好意思呀!

大宅

真係謝謝你,而家我明白了,你的解釋十分清楚。

我只懂用簡單的日文溝通,又識睇少少,但睇地圖係比較差,最驚係走左架車就識乜都冇用了,哈!

因為我小朋友下午都仲可能要午睡,你建議我回程的時間,小朋友可以在車上睡,每天的3點後我都不會預節目,最多推住車仔俾佢瞓,我四圍行下睇下野 (shopping都不錯 :D )

本來我想去睇海豚,但網頁說要識日文才可以參加,因為安全問題,但參加當地團有導遊有貴左....我還在考慮中,如果小朋友去到一定會好開心

大宅

phyllislcl 發表於 17-5-23 15:38

真係謝謝你,而家我明白了,你的解釋十分清楚。
石垣嘅巴士係好準時架!只要你唔好預到咁遲去到,盡量早D去到寧願等下,咁就唔怕miss左巴士。同埋呢日回程真係非常好,因為車程差唔多一個鐘,同埋呢架車係會經過西松屋、MaxValu、100yen店果邊架!你到時可以喺「 ショッピングプラザ」站落車行過去就得架喇!

粉紅星星:落車位置
黃色星星:石垣屋 - 環境好靚,鍾意食石垣牛值得一試
橙色星星:西松屋,隔黎仲有間咖哩店,日本咖哩甜甜地好岩小朋友,而且呢間有兒童餐,小朋友去到仲好似Ruby Tuesday咁有得油顏色,食兒童餐仲有張卡仔俾小朋友,食完可以問返店員姐姐換零食或者扭蛋
粉紅心心:100yen店、MaxValu、藥妝店 - 如果你安排去shopping,因為每間店(除左100yen店我唔太記得有冇)其實都有手推車有埋小朋友坐兼放你嘅戰利品,所以你要考慮帶埋車仔會唔會唔方便
黃色心心:都係一間藥妝店,不過門口都係一個巴士站位,你可以喺度等#4巴士返石垣巴士總站、即係碼頭果邊。

侯爵府

8啩問下呢度有冇人係7月初出發去石垣島o架?

侯爵府

Princess_Sa 發表於 17-5-19 15:35
其實最難得係小朋友冇主題樂園一樣願意同我地大人上山下海享受自然環境
...

想問下banana park可以玩幾耐?小朋友8歲。 thanks

大宅

pochario 發表於 17-5-26 02:26
想問下banana park可以玩幾耐?小朋友8歲。 thanks
其實我今次行程冇去到Banna Park,不過上網睇過果度係非常之大,而且有個好大嘅公園,我小朋友8歲女孩子黎嘅,佢去到會好鍾意玩。
如果小朋友平時都會同你行山野餐,其實喺Banna Park都可以玩幾個鐘,但要睇你係自鴐定坐巴士,因為如果坐巴士你就變左要就時間。

侯爵府

Princess_Sa 發表於 17-5-26 10:04
其實我今次行程冇去到Banna Park,不過上網睇過果度係非常之大,而且有個好大嘅公園,我小朋友8歲女孩子黎 ...

坐巴士呀~即係都可以當係大半日~1日嘅景點了。

大宅

pochario 發表於 17-5-26 10:25
坐巴士呀~即係都可以當係大半日~1日嘅景點了。
你預一個早上啦!因為回程巴士只有13:59經過果班西回伊原間線,你可以參考以下建議。
你可以去石垣巴士總站,坐#10:45開出嘅「#8西回伊原間線」,大概坐13分鐘就可以喺「八重守の塔」站落車,就可以行到去Banna Park,回程去返呢個站嘅對面馬路坐13:59返石垣巴士總站嘅西回伊原間線。

PS. 你都可以參考下前面我答另一個JM嘅建議,佢因為會去埋鍾乳洞,其實兩個地方好近,但成個過程可能會趕左少少,除非唔介意回程行下,你去參考埋#139呢個回覆丫!

侯爵府

Princess_Sa 發表於 17-5-26 10:34
你預一個早上啦!因為回程巴士只有13:59經過果班西回伊原間線,你可以參考以下建議。
你可以去石垣巴士總站 ...

唔該晒

複式洋房

請問在平久保燈塔這邊有的士嗎?萬一趕唔切巴士都希望走到

大宅

ManLai1005 發表於 17-5-30 20:57
請問在平久保燈塔這邊有的士嗎?萬一趕唔切巴士都希望走到

果度係冇的士架
所以一定要睇實時間
真係咁唔好彩,我諗你試下搵順風車,因為都好多人揸車入去

大宅

Princess_Sa 發表於 17-4-25 16:16
Day 1 - 香港→石垣→民宿check in

UO666 香港→石垣
請問"開冷氣都係要俾錢,100yen三個鐘"咁3個鐘後係會自動關冷氣?咁漫漫長夜要起幾次身入錢?

大宅

vv1448 發表於 17-6-1 21:12
請問"開冷氣都係要俾錢,100yen三個鐘"咁3個鐘後係會自動關冷氣?咁漫漫長夜要起幾次身入錢? ...

佢會自動關
但你可以一次入夠300yen,咁就可以開9個鐘,
如果出街但冷氣時間未完,你可以用renote關左冷氣,佢就唔會計時,返黎再開返先繼續計

男爵府

Mo

對唔識楂車嘅人嚟講,JM嘅info非常有用

男爵府

Princess_Sa 發表於 17-4-26 12:16
Day 2 - 小濱島→竹富島→晚餐(一魚一會)→海鹽專門店(食雪糕)

上回講到食完早餐(比嘉豆腐)之後就坐巴士出 ...

竹富島要單車代步?景點路程、距離不宜徒步?

大宅

麻油麵 發表於 17-6-2 14:56
竹富島要單車代步?景點路程、距離不宜徒步?

如果行,都真係有排行,以我果日為例,由碼頭踩去西棧橋再返碼頭,連埋買野飲同影相,都用左個繼鐘,最後因爲唔夠時間冇去到星砂濱,你可以參考一下呢個地圖。

首頁

尾頁

跳至