自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主:

個女應該答佢直接同佢老豆追

男爵府

Bloomberg 發表於 17-5-20 10:19
我只係想帶出如果真係要佢賠, 咁用邊個價去做參考先?
一日未成交, 個價都不能作準
...

個女賠應該係唔可以架啦,因為真係唔關佢女事,但講到層樓,本身升跌都係唔關租客事囉,但累到人變凶宅好冇陰公囉!

禁止訪問

大宅

v.boring 發表於 17-5-20 08:38
同意,人地可能死慳死低先買到層樓,我唔覺得業主們有幾涼薄,幾廿歲人做嘅嘢要負責任,唔係死就解決晒所 ...

agree

大宅

凍奶茶少奶 發表於 17-5-20 12:35
買樓就係有呢個風險,有升有跌,冇話包升

如果你承擔唔到,我勸你一世租樓算,無謂勉強又提心吊膽
如果係個市升跌,都話平賣可以平買返第度
但呢個case就唔同喇!唔想住凶宅隔離,就冇得話平賣平買,要貴買wor
不過我都同意唔關佢個女事ge,但當自己損失重大,就未必能夠咁理性架喇,諗到佢地係一家人要負責都少少合理ge
d大耳lone收數都計埋屋企人

子爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

回覆樓主:

兩邊都慘

伯爵府

蝦米豬 發表於 17-5-19 23:57
將軍澳退休人士空中飛人和謀殺那件事,隔離post有人話因為累到該宅及上下左右樓價跌,要向嗰個女追討物業差 ...

合理

大宅

咁迫人法,萬一自殺,再跌多幾十個添呀

伯爵府

批評既人係咪無樓架
咪下巴輕輕囉
得把口
話人地窮得只淨錢
佢地就死淨得把口

男爵府

Bloomberg 發表於 17-5-20 08:16
宜加部分人真係太涼薄。

收咗佢差價, 樓價冇跌反升又會唔會回番啲比佢呢?

我都想講如果升係咪比返差價個女仔呢?d人都痴痴地架

子爵府

回覆樓主:

個女點賠?屋企有幾千萬現金賠,老豆就唔駛死啦!保險金?有最多都係幾百萬,而家講緊本身單位,同層,上下三層都跌,什至全棟都跌,只賠一兩個? 咁其他苦主點?全部一齊分?每戶拎到十萬八萬定一千幾百? 分得雞碎咁多,除左逼迫個女仲有咩作為?如果你話分到少少都好過益左個死左父母既孤兒女呀,咁我都無話可說。 不過,根本追討不合情也不合理,所以大家都只能講左就算。

我自己都有樓收租,明白單位變兇宅對屋主係幾咁慘既一件事。但如前面有位jm講, 係出租單位投資既風險之一, 等如有租霸唔交租,租客破壞單位等, 都係風險成本。只係兇宅係最大鑊而已。

其他住戶同個女都係最慘最無辜的。希望以後有咩負面野,當事人都可以停一停諗多一下, 唔好累到身邊既人。

子爵府

蝦米豬 發表於 17-5-19 23:57
將軍澳退休人士空中飛人和謀殺那件事,隔離post有人話因為累到該宅及上下左右樓價跌,要向嗰個女追討物業差 ...
冇人想咁, 個女已經好傷心既啦. 我屋企人隔離單位都係咁(又係租), 雖然係會影響物業價錢, 但當年冇人去吵, 個個都走去安慰D家人, 個業主雖然都好無奈, 但佢又冇怪怨租戶既家人.

子爵府

回覆樓主:

我住個幢都有人跳過,仲要撞穿平台遮雨玻璃,地面一攤血管理處洗地補天花。是的,樓價跌了。但自住的話,只是心情不太好,沒有想過要找跳的家人賠償。如果說兇宅,淘大都很多,現在價位已能反映香港人比較善忘。除非你本身急著在事發那個月放盤,如果唔係我唔信因這單一事件層樓虧幾百萬
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

小母雞 發表於 17-5-20 09:00
好多香港人無論發生咩都只係將事情綑縛係樓價上,講白d,只顧錢,無血性。
...

喺嗰啲人生活中,人生嘅價值觀只有錢錢錢,他人嘅死活算得上D乜, 最緊要唔好連累自己嘅財產貶值。

男爵府

missparent 發表於 17-5-20 09:43

根本無得追,由得D人講!

可能人地簽租約時有寫明所以有得追呢,你點知?如果真係無可能追,業主都唔會貿然去追啦,貪律師費平?

子爵府

bemybride 發表於 17-5-20 11:56
如果你係業主就唔會咁諗
我而家啱啱出黎做野2年,20k唔多唔少啦,覺得買樓好難,就算有首期,個利息高到呢 ...

咁你辛辛苦苦買左層樓,點解唔係自住,要去收租? 租畀人即係投資,投資就有風險, 呢啲慘案冇人想嘅, 如果有得追一定追, 所以而家法例咪冇得追囉,因為唔合理呀嘛!

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個女已經好慘…點忍心
凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

子爵府

蝦米豬 發表於 17-5-20 14:40
我住個幢都有人跳過,仲要撞穿平台遮雨玻璃,地面一攤血管理處洗地補天花。是的,樓價跌了。但自住的話,只 ...

但一日凶宅一世凶宅,查冊查到的,幾善忘都係一個事實……
追就冇得追架喇……嘆句運滯lor

男爵府

MC媽 發表於 17-5-20 14:50
咁你辛辛苦苦買左層樓,點解唔係自住,要去收租? 租畀人即係投資,投資就有風險, 呢啲慘案冇人想嘅, 如 ...

可能人地買咗放租等結婚果陣先自住呢?你知啦啲樓係咁升,買定先唔出奇。咁算投資定自住?

子爵府

vvevv 發表於 17-5-20 15:05
可能人地買咗放租等結婚果陣先自住呢?你知啦啲樓係咁升,買定先唔出奇。咁算投資定自住?
...

唔一定……
我租平d遠d,放租層市區樓出去幫補……
所以有樓出租唔代表有米……

首頁

尾頁

跳至