自由報料

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

blackberry 發表於 17-9-10 13:43
我之前都因為咁問過其他保險朋友, 佢話AIX 咁真係好搵笨, 不過佢又叫我買左咁耐唔好cut(十幾年), 我先無cut ...

醫療保險係會跟據保單受保人嘅年齡每年或每幾年 ( 年輕加得小 , 年長會加得多 ) 調整 , 間間保險公司都係咁 。

利申 , 我唔係保險 Agent , 不過買咗保險好多年同有病時會將保障範圍寫下 , 以免日後唔記得 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chanhiushan 發表於 17-9-10 14:32
我有出信投訴,我仲話,如無合理賠償,我會向其他機構尋求協助,但AIA 當我 吹水囉!我可以點做呢? help ...

轉保險公司

珍珠宮

chanhiushan 發表於 17-9-10 14:47
邊間保險較為寬鬆?想參考一下。
我現在又不能轉保險,因為我要等埋 腸部份是否可以受保先轉其他保險。
...

腸部份 AIX 唔保 , 唔等於其他保險公司唔保 , 樓主可以去其他保險公司問吓 。

珍珠宮

chanhiushan 發表於 17-9-10 16:40
咁就死啦!我真係需要三年照一次!

咁你咪去日間醫療中心照囉 。

珍珠宮

vyhc 發表於 17-9-11 13:02
一定要去佢『旗下』醫生睇? 我打去問問我個AGENT 先,若係,我唔續我一家的AIX保險了。
唔俾自己選醫生,好 ...

唔係呀 , 我都無睇佢旗下醫生 , 我係先揾普通科醫生睇 , 佢寫咗封轉介信俾我 , 叫我揾腸胃專科再睇 , 跟着問返 Agent , 佢第日就話返俾我知 , 我入院做腸胃鏡每項最多可以賠幾多 , 總數最多可以賠幾多 , 咁我自己揾專科醫生睇 , 醫生話要照腸胃鏡 , 入咗浸會住一晚 , 出院後賠足 。

珍珠宮

chanhiushan 發表於 17-9-11 13:36
AIA 無話一定要去佢旗下醫生,如果我地醫生收費同佢(emoji)下醫生有不同,有機會,佢會照佢地醫生收費價賠 ...

唔係喎 , 我睇自己醫生都賠足 。

珍珠宮

Chuchinghan 發表於 17-9-11 14:35
其實係咪好睇醫生點寫你份Claim Form??

我 Agent 話係 。

珍珠宮

cat_hellobb 發表於 17-9-11 14:53
我都好討厭A咩A, 我買保險買埋附加保,入院照腸胃CLAIM唔足,要自己保貼,next year保費加多千幾元,我cut左. ...

你個加多千幾 , 應該係年齡既調整 。

珍珠宮

CarolChan 發表於 17-9-14 23:08
我份AIA保单都買左廿年以上,一次都未claim過,最近幾年因通賬年年加,今年仲離譜加左三千,我年纪又吾細 ...

唔係通漲要加 , 係年齡要加 , 年齡愈大加幅愈大 。

子爵府

VCBB小天使 發表於 17-10-3 10:49
召你個加多千幾 , 應該係年齡既調整 。
通脹太高,我買第二間好平.

子爵府

VCBB小天使 發表於 17-10-3 11:04
同年齡期他保險公司沒有收到好似AIA貴.

珍珠宮

hoiching0516 發表於 17-9-26 12:37
佢claim到手術費同部份住院都已經好好

當時買都唔知兒科病房間間醫院都加晒價, 如果知我都寧願俾多o的錢買 ...

你個 Agent 唔夠經驗

珍珠宮

cat_hellobb 發表於 17-10-3 11:22
同年齡期他保險公司沒有收到好似AIA貴.

所以買保險要做多啲比較

男爵府

陪月勳章

VCBB小天使 發表於 17-10-3 11:33
你個 Agent 唔夠經驗
慘啦, 咁照你經驗, 個手術賠到既機會咪好細???

子爵府

VCBB小天使 發表於 17-10-3 11:04
我都係below 40,一年加千幾,六十歲比幾錢,我立即cut買第二間,重未見過加禁多.

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

回覆樓主

寫信去投訴是沒有用的,公司會發給她的上司去處理,他的上司會跟同事不了了之,如果真係想有人跟進,你要去保監會投訴,投訴他不誠實或者任何疏忽解釋,但如果投訴成功,這個保險中介可能會給人開除或者冇咗個牌,這個要看你覺得要不要這麼絕了

珍珠宮

hoiching0516 發表於 17-10-3 11:40
慘啦, 咁照你經驗, 個手術賠到既機會咪好細???

咁都唔一定嘅 。

珍珠宮

ksviola 發表於 17-10-3 12:17
寫信去投訴是沒有用的,公司會發給她的上司去處理,他的上司會跟同事不了了之,如果真係想有人跟進,你要去 ...

向公司投訴都可以要求書面解釋 , 咁就唔會無下文啦 。

男爵府

陪月勳章

VCBB小天使 發表於 17-10-3 12:17
咁都唔一定嘅 。
如果bb咁細已經有咁多入院history, in case今年個coverage完左我想轉第二間公司會唔會都好難受保?

已打算黎緊幫bb轉另一間公司買medical

珍珠宮

hoiching0516 發表於 17-10-3 12:27
如果bb咁細已經有咁多入院history, in case今年個coverage完左我想轉第二間公司會唔會都好難受保?

已打算 ...

問多幾間 , 聽解釋時自己要係份建議書上寫低細節 , 唔明要問同寫低資料 , 跟着同啲 Agent 講要返去同屋企人商量吓 , 然後係屋企要自己每間都做比較 。

首頁

尾頁

跳至