自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Nbs 發表於 18-3-9 14:12
讀醫/做醫生,成績唔係首要條件。即使佢由細到大都名列前茅,入到醫科都會變得唔重要。

第一件事係要捱得 ...

你分析得非常清楚

水晶宮

lovely-panda 發表於 18-3-21 08:13
你分析得非常清楚

過來人

子爵府

回覆樓主

冇心讀就唔好勉強,唔好畢業之後出黎害人

侯爵府

畀面勳章

bplus 發表於 18-3-9 00:39
所以,醫同法律應該係second degree先畀入讀,個人思想成熟咗,唔係因為家長期望先去讀,而且呢兩個專科涉 ...

非常贊成。我都係呢個睇法。 在美國加拿大 都一定要 讀咗本科, 再讀上去先至有得揀醫科、法律。

醫生 需要 對人性的價值有 正確的 意識 ,又要有愛心, 唔係讀書叻就得, 又要捱得因為都幾辛苦。

律師 需要好大嘅耐性去了解事件每一個細節,反覆思考,同埋人生經驗去判斷事件, 每一個論點點去陳述同埋argue.

這兩年,我在養和醫院 遇見過 一啲專科非常後生嘅醫生,佢哋真係同你講多幾句都唔想,但係個樣高高在上,俾你覺得佢好叻㗎。 我成日覺得唔知係咪因為而家 醫學界保護 本土 意識好強, 都係主要靠本地生 去承接, 所以個個都覺得自己好鬼勁,尖子喎。

侯爵府

畀面勳章

19841984 發表於 18-3-9 00:18
我有個親戚,佢仔在大學讀緊醫科,
讀左一半度(唔方便講得太詳細),
佢仔話覺得讀得辛苦,想轉去其他科, ...

我真係認為你個親戚真係要好好思考。 唔做醫生唔一定係可惜。讀書叻啲都唔一定要做醫生。如果冇心機做,仲衰, 影響埋 病人。 係香港人narrow minded, 讀書叻都唔做醫生, 好 浪費. 起科技發達嘅國家, 讀書叻 有好多嘢可以做 ,仲可以做福別人 ,為社會帶來 改變.

大前提係, 既然佢讀書都叻, 就更加要係佢有能力,有心機做嘅工作上面發揮所能.

侯爵府

2018復活節勳章

其實醫科年年有人讀唔上,唔合格又有,讀得辛苦唔讀又有。
呢d唔好勉強。
過去一兩年有幾個醫科生跳樓。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

醫生除了資質要高,心理要強大,仲要對呢行好熱愛,所以唔係高分就得,我小朋友巳講咗醫、法律都冇興趣,我只希望佢可以將興趣變成事業,這樣才會有動力。

伯爵府

Nbs 發表於 18-3-21 08:20
過來人

哦⋯⋯你係醫生

侯爵府

回覆樓主:

我會先聽下佢嘅諗法,再幫佢分析下,俾下意見。
如果阿仔要堅持,咁就唯有支持佢。始終,未來係屬於佢自己

伯爵府

回覆樓主

佢志不在此,就算俾佢捱到畢業,返工只會更辛苦。同埋讀得medic都一定係叻仔,讀其他都一定掂。

子爵府

SullytheMonster 發表於 18-3-21 20:05
佢志不在此,就算俾佢捱到畢業,返工只會更辛苦。同埋讀得medic都一定係叻仔,讀其他都一定掂。
...

完全同意.......

伯爵府

Chowying 發表於 18-3-9 00:59
記得有個 st Mary 入左中大醫科之後跳樓......

元朗趙XX中學都有個 入左中大醫科之後跳樓...... 都成10年 !

瑪瑙宮

佢自己鈡意讀咩/做咩自己決定喇, 唔係乜都唔做就 OK, 同佢傾好係點解, 唔讀之後佢想點.

我以前讀秘書要讀兩年, 讀左一年我話唔讀, 我老豆一句都無話我, 就寫信幫我退學. 咁唔鈡意讀点讀落去, 係鈡意讀唔會出口話唔讀.

大宅

回覆樓主:

分享一件真人真事(是香港人),有一對父母對自己兒子要求好高,兒子可以讀到醫科,但這對父母還要求兒子不只讀普通科,還要他一定要考專科做專科醫生,給兒子好大的壓力,兒子有可能是本身能力未及讀唔到專科,在英國讀書期間自殺走咗,佢仲要係用電鋸自殺割頸的。

所以如果冇興趣或能力的問題,真係唔好勉強,以免悲劇發生

伯爵府

回覆樓主:

寧願揀一科鐘意 有興趣 加上本身有天資 一定無問題啦 本身入得醫科 相信入其他熱門科都唔難

子爵府

當然支持! 讀得辛苦好難讀落去,早早轉科浪費少d時間

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

一定支持。

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

無得逼,讀醫真係無得hea讀

首頁

尾頁

跳至