自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我覺得你應該搵k1個老師了解下個問題,因為我小朋友唔太乖嗰種,老師都講左係k2嗰陣會比k1嚴格啲,因為k1仲可以當佢bb,要適應,k2紀律係開始要訓練,我係你我會了解左個問題先,我同意有問題要轉校,我都同意會有老師針對小朋友,但作為家長,要中立去了解番件事,在於今次件事,係媽媽你角度小朋友係好心,在外人/老師角度,呢啲唔係小朋友做,咁既行為係有心離開課室,帶同學離開去廁所有冇同老師講?
希望你明白我意思

伯爵府

其實我都好驚訝咁多人將問題歸究到小朋友身上。唔係話要盲目保護仔女,但一個四歲的小朋友,自己個女,我一定選擇相信同幫助佢。我唔同意轉校係助長佢逃避問題,我非常反對要佢繼續面對係教佢堅強呢種說法。相比起小朋友學會堅強,我覺得建立一個四歲小朋友對父母的信任,有問題會向父母講,係重要得多!

小朋友講得出老師因為咁小事而怪責佢,我一定會向老師了解究竟發生咩事,從同老師交談,相信可以感受到老師的為人。我會再向學校反映問題。唔會用質疑學校的approach,會用擔心子女呢個approach。如果覺得老師為人有問題,我一定會同仔女轉校。家長唔保護仔女,誰去保護?自己小朋友,又咁細個,都選擇唔相信的話,真係要反省吓自己平時點教仔女!

作為大人,其實唔難睇得出小朋友因何唔開心,有無講大話。你小朋友明顯係唔開心,千祈唔好忽視佢感受,要了解問題然後幫助佢。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

19841984 發表於 18-10-2 00:26
幼稚園深極有限

遇少少困難就轉校,只會害左佢,以為逃避就是解決問題

又唔係咁講,唔受谷唔好勉強,盡早轉場,俾佢過個開心學習的童年

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

cissie 發表於 18-10-3 00:38
I am not joking. Do you think spoil a K2 student is good for her future? K2 is 5 years old, don't t ...

我女細b,今年k2,但現在4歲都未夠law

大宅

假如個老師真係針對佢的話我一定轉
我仔k3就係比老師針對過,偏心過,呢家自信心好低呢家少少事都好驚錯,唔敢舉手回答老師問題,我好後悔無同佢轉,一心讀反果一年佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

只要小朋友既concern係合理,我自己又觀察去印證下係咪真,如果真係好唔開心我會轉校,畢竟大人你日日返工唔開心都想轉工啦,小朋友如果咁細個已經日日苦口苦面返學,何必呢,我會幫佢轉

伯爵府

augkBB 發表於 18-10-3 02:32
agree! 某些人將服從同紀律冇限放大, 罔視愛心, 对人尊重,自信心、同理心,責任感和正義感的培養. 這樣成長 ...

真係非常同意!我覺得香港好多家長誤會咗'紀律'兩個字。好多人認為學校定嘅規矩就係紀律,但卻無諗到學校定的所謂規矩係合唔合理。

一個幼稚園小朋友,四歲都唔夠,倍個朋友仔去廁所,有幾大件事呢?有D人認為個老師突然唔見咗個學生係好大件事,我明白,但作為幼稚園老師,係咪都應該從小朋友角度去理解呢件事,而唔係先諗到阻礙自己做嘢所以就好大件事呢?唔係唔教,但唔洗勁鬧呀?個小朋友係貪玩?定係另一個小朋友唔識去所以叫佢倍?定係佢純粹好好朋友所以想倍人去呢?即使個小朋友係貪玩,但得四歲,老師都可以耐心D教導吧?如果個老師真係講得出口話個小朋友扮晒大家姐的話,根本呢個老師就完全唔符合教幼稚園的標準!

學校定的規矩都有輕有重吧?好記得以前中學頭飾規定要用藍色或白色,但藍色同白色都可以有深有淺,有D藍色又似似地綠色,但總之你戴個頭飾唔係老師眼中的藍色,都要擇名記小過,咁嘅規矩,老實講,好鬼無聊,唔明可以教到學生D咩?唯一係老師永遠是對的。

好多香港家長又會認為國際學校無紀律,但我個仔讀國際學校,坦白說,人哋唔係無紀律,而係無嗰D好無聊無意義的紀律。我仔學校的老師可以好惡,我見過一個老師在學生集合的街上當街好大聲勁鬧個鬼仔,而個鬼仔做嘅行為的確係值得被勁鬧。好少好似本地老師鬧埋晒D無謂嘢,又主觀又無同理心。我有朋友個女讀一間本地名幼,個老師同我朋友投訴佢個女著hello kitty底褲上學。請問著hello kitty底褲上學有幾唔妥當呢?阻礙到人嗎?我只覺得香港好多學校就係我講的你就要聽,唔好問點解!呢D學校呢D老師真係黐線到一個點!但香港好奇怪,有班家長會話呢D係紀律,紀律就係要守!

伯爵府

augkBB 發表於 18-10-3 02:36
A joke a day: "4 yrs old is not a little kid?!"

係幾好笑,但笑唔出.....

難道4歲應該自己解決問題,應該堅忍,應該檢討自己?反正話比阿媽知都無用,阿媽覺得我唔係細路,唔該自己搞掂!

原來真係有人認為K2已經好大個!

原來真係有人會覺得作為家長去嘗試了解仔女感受,幫助佢面對或解決問題係縱容仔女。

原來真係有人會認為老師一定係啱。仔女就一定係錯。幫佢等於縱佢。

我好亂,四歲原來已經大個,我個仔已經十歲,仲會同我講唔開心嘅嘢,我真係教子無方!

首頁

尾頁

跳至