自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

北寄貝 發表於 18-12-28 19:56
今年43,退左年幾兩年了。煮下飯、做運動、facial、修甲、睇書、煲劇、上興趣班⋯⋯唔悶喎!間中以freelanc ...
好!最重要自己高興滿足。我其實生活也不是不好,只是未能舒心地做很想試的事情,我會加油

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我返工同退休冇乜分別,份工做咗好多年,老闆好好,佢退休我先跟佢退休
反而,冇得返工我會覺得好無聊,使錢有出冇入,我好驚坐食山崩。個個月有糧出感覺係好爽嘅

公爵府

pigmei 發表於 18-12-28 11:46
我唔想60歲先退休,感覺番工好浪費自己時間,你們有什麼諗法

人工ok又可以平衡家庭,我不介意做到我身體再不能上班的一天

男爵府

pigmei 發表於 18-12-28 20:08
好!最重要自己高興滿足。我其實生活也不是不好,只是未能舒心地做很想試的事情,我會加油
...

係,總有好多人在身邊「啊支啊左」,咁早唔做野好悶?唔做野退化?退你個頭,你知唔知我以前份工壓力幾大?依家我一身自在。況且資訊咁發達,你估以前咩,唔返工會脫節。依家我仲多時間睇時事分析呀!
最緊要搵到自己想要的生活,負擔得到的話,又不妨礙別人,同家人商量好財務安排,有咩問題。

珍珠宮

回覆樓主:

點解返工係浪費時間?
如果人生有八九十歲,四五十歲只過了半個人生,返工可以儲家彈藥,到真正退休時可盡情享受人生。

子爵府

睇左甘多人的回應,原來人人的思想真係有好大差異,有人想做到老,又有人一早已唔使做....甘於平淡的人真好(好像我老爺,70才退休,現在89了,佢從來都是super安於現狀,無野諗的,日子好舒服),而我老公又有似佢老豆!反而我又不是這種人,嫌生活太平淡舒服,所以想在尚未老前找點新意,唔知有冇人好似我甘諗

珍珠宮

回覆樓主:

雖然我未到40,但係我會繼續做野,直至做唔到為止,其實一退休,人生就玩完咖啦

公爵府

2024年龍年勳章

bonnyye 發表於 18-12-28 16:30
我而家37,都想退休了,反正唔生小朋友唔洗用好多錢

我39 已經想退,返到好倦

子爵府

29XX86 發表於 18-12-28 20:06
我又唔恨退休喎, 我個人無乜世藝, 就算自己有錢, 都未必有人陪到自己, 我理想係返PART TIME工, 做無乜工作 ...

我理想生活係一星期返三日工,有時放長假後好想返公司,但返足五日又覺困身,好矛盾...可能我份工他條,實在唔捨得份糧
Sweetheartb

男爵府

其實退休呢個感覺好個人!我3x已經係ftm,現在已經是10+,e+ 4x,個女已經大又5駛我理,e+主力陪下老公出差,自己又過下閒人生活,可能有人覺得我咁得閒又5返出來工作好浪費,但是我覺得世上冇對與錯,岩自己feel已經好感恩!

大宅

donald63 發表於 18-12-28 16:28
回覆 pigmei 的帖子

番工點浪費時間呀? 我就有一日做一日, 白無了賴仲浪費時間啦, 因我份工時間好不用搭車 ...

你份工都好正呢! 是做開的吧?我現在返工幾遠,係勝在幾清閒,人工也不錯

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sweetheartb 發表於 18-12-28 22:56
我理想生活係一星期返三日工,有時放長假後好想返公司,但返足五日又覺困身,好矛盾...可能我份工他條,實 ...

大力嫂在退休前那一年, 係一個星期返三日 ,因為佢舊公司缺人 ,叫佢返去做part time, 佢仲同HR Bargain 要返十點放四點, 那時她剛剛公司加人工,仲要用新人工除返時數~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

回覆樓主:

我想65先退休,搵得一年得一年錢,冇乜儲蓄

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cinda72. 發表於 18-12-28 12:08
係囉,退休之後,點過呀?好悶架喎

仙姐都覺得悶?

禁止訪問

子爵府

大力大力 發表於 18-12-29 00:00
大力嫂在退休前那一年, 係一個星期返三日 ,因為佢舊公司缺人 ,叫佢返去做part time, 佢仲同HR Bargain ...

大力嫂好幸運
Sweetheartb

水晶宮

oopp2008 發表於 18-12-28 12:11
有足夠積蓄當然唔怕提早退休,如果冇仔女更加可以早d, 起碼可以揀返part time冇咁大壓力!女人至多做到55已 ...

如果單身女士,幾歲才可退休

公爵府

北寄貝 發表於 18-12-28 20:40
係,總有好多人在身邊「啊支啊左」,咁早唔做野好悶?唔做野退化?退你個頭,你知唔知我以前份工壓力幾大 ...
好有同感,我退休咗三年,我一開始無返工直到而家,比親戚,朋友和初相識啲八公,八婆啊支啊左,我老公,我阿媽都無話過我一句,又唔係欠佢錢,又唔係問佢借,我咁大個人,我覺得自己有能力先選擇提早退休,唔通無飯開都唔去返工咩,我又唔係要政府養,我都係洗我自己錢,都唔知關嗰啲八公八婆咩事,講到我好廢咁,認同,唔返工唔覺會脫節,我都係依家仲多咗時間睇時事分析

公爵府

回覆樓主:

ftm要等仔大女大先退得休

首頁

尾頁

跳至