自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓主有多個地方都誤會了。
首先,週記是以「週」為單位,即是記述一週內發生嘅事。當然,唔喺要你寫足7日,由起身到瞓覺之間所發生嘅事。你只需要拎兩三件事去寫就夠了。例如:「這個星期真無聊,星期一至五要上學,完全沒有休息的空間,我真希望老師可以減少功課的數量。不過,星期六的時候,爸爸帶了我到百貨公司閒逛。雖然我們沒有購物,但出外走走,看看不同櫥窗,也是件有趣的事!」而記錄兩天所發生的事情不會變時雙日記,正如寫三天就不會變成三日記。反而,點解你寫一日唔係日記,反而係週記?

另外,文章長短都有助小朋友學習。寫長文可以訓練小朋友結構;寫短文可以訓練小朋友造句,用簡而精嘅字詞概括一週內發生嘅兩三事。唔好覺得寫得短就係冇用,咁樣講的確顯得無知。

之後,老師年歲同教學能力,甚至學歷完全沒有掛勾。我中學嘅數學老師係港大博士,當時好多人都唔明點解佢有大學唔教,要教中學。好簡單,佢鐘意陪住學生成長,唔鐘意13個星期完咗課堂就算嘅感覺。中學比到佢,佢又可以教pure maths,amaths,咪教囉。50後又好,90後又好,用心教就係好老師。唔需要執著你以前位老師。冇嘢係絕對岩,你亦然,你老師亦然。而家呢個老師咁教,咪咁聽囉。

其實如果你真係想上黎問意見,我諗好多jm都比左你。當然,take it or not it's up to you。不過麻煩你唔好將D唔岩既思想灌輸比你小朋友。乜嘢中學老師學歷一定好過小學教師等等。其實好可能大家都係本科畢業,只係讀唔同既PDGE,學歷可以一樣。如果你因為放唔下面子,而令小朋友對一個用心教學嘅老師失去尊重,我會覺得非常不值。

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

阿女小學規定週記最少要寫3日

珍珠宮

city888888 發表於 19-1-19 21:18
最慘擺上網,有無唸過個老師感受,小小事就想話老師,港媽怪獸,老師真慘
...

唔怕!BK JM對眼係雪亮嘅,仲識分是非黑白,還老師一個公道
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

老師的要求沒有錯,而且看得出很有心機批改,應該是樓主不理解寫週記的要求!

伯爵府

週記喎?寫一週總結,你依個係日記,仲話人奇怪。

子爵府

回覆 tong831 的帖子

記一則

九月一日至九月七日

甚麼是悲?甚麼是喜?想不到學校開學不足一個星期,我就嘗到了悲喜的滋味。

星期一,還是半日上課,所以我可以和媽媽吃飯,但在班主任在上課時,我的同學向我借原子筆,之後,我看見他故意把我心愛的限量版原子筆大力地拋擲在地上,整枝筆跌得「粉身碎骨」。我頓時氣得大聲地把他罵了一頓。我問他為什麼弄壞我的筆,但是,他一直推說自己是不小心所致。回家後,我一直悶悶不樂,很不開心。

星期二,我們一直互不理會,視對方如無物,所有弄得我整天睡不着。

星期三,「兇手」主動找我,向我道歉,在那刻我心裡立刻有一種如釋重負的舒暢。

星期四,放學後,我和他一起到餐廳吃飯,一起到海洋公園玩耍,十分開心。

這星期,我覺得就像玩過山車一,樣高低起伏不定有喜也有悲。

More samples

http://www.kmyls.edu.hk/pages/reporter/articles2010-11/131011(4).htm

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

tong831 發表於 19-1-19 14:01
求教:
週記唔係寫一週內,最值得寫的事咩?
我讀書時係咁做,老師冇話我。

老師冇錯喎, 唔知咩係週記的係你就真喎

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

第一個感覺,呢位老師應該係一個用心嘅教育工作者

子爵府

老師沒有錯!
(From hkedcity.net)

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

t0025 發表於 19-1-19 21:19
首先,週記是以「週」為單位,即是記述一週內發生嘅事。當然,唔喺要你寫足7日, ...

你講得好好

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

樓主我同你理解一樣,週記只記一週內最特別的事,記幾天就變日記了。

當然又不要一定跟自己果套,因時代變好多野都變了,筆順同我地以前學的都不同了,所以現在讀書是孩子,我會跟老師的教法,這個沒有對錯,只係現在教法有些不同,知道了也算是「與時並進」。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

首先,週記是以「週」為單位,即是記述一週內發生嘅事。當然,唔喺要你寫足7日, ...

講得非常好

如果你是老師,一定是好老師
如果你是媽媽,你一定是小朋友的第一位好老師

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

週記頗無聊
我地係隨筆,題材日期不設限制。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

worrywong 發表於 19-1-19 21:44

老師沒有錯!

解釋得好清楚,唔知當年50後老師有冇呢啲教材呢?

珍珠宮

tong831 發表於 19-1-19 16:36
但你一定唔係50後

點解要咁執著你果位50後中學老師一定啱?
週記
只可以有一種做法?
由1900年到2019年都只可用同一做法?
唔可以因材施教?

我只覺得,執著,對事件對你小朋友都無好處

水晶宮

你嘅回覆好用心、好詳細!但樓主睇咗咁多jm回覆,都只覺得自己啱,活喺自己個世界!好可悲

男爵府

陪月勳章

老師寫得好好,被誤會了真可憐。

珍珠宮

櫻花bb 發表於 19-1-19 22:14
你嘅回覆好用心、好詳細!但樓主睇咗咁多jm回覆,都只覺得自己啱,活喺自己個世界!好可悲:igive ...

有個咁嘅怪獸港媽佢個仔可憐啲,明明個個同學都識跟老師指引寫週記,偏偏阿媽堅持因為老師係90後所以教啲嘢一定錯而唔俾個仔星期一交週記功課

男爵府

講得好好!我的大學同學們(非教育系),大家都係2nd up畢業,教小學、中學、甚至去外國執教鞭的都有。

難得呢位老師用心批改學生文章,竟換來樓主如斯輕蔑的態度,真的難為了老師!

首頁

尾頁

跳至