自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

woodpecker 發表於
人人都好似你個名咁就好啦,快樂鳥

呢d就係正面觀同負面觀嘅分別囉,乜都埋怨、投訴、批評....... 咁做人都好苦啫

woodpecker    發表於 19-1-24 20:14

伯爵府

其實可以在這裡留言的,識字,有一定上網知識,有個正常地址,有銀行戶口,就當然無問題啦。我這些在寫字樓上班的,下載表格,影印文件,零難度,零代價。
只為那些字都唔識多個,影印証件都要去有影印服務的文具店(現在已買少見少)的基層公公婆婆難過。
4000對一些人來說,不是甚麼錢,食餐好,買件衫,買個袋咁。但對他們來說,可以係好好使的。

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

其實個方案真係好廢、將個波交比佢,就係將納税人啲錢用係冇大作為既地方,難委年年交税又冇得受惠既中低產人士……唔明白點解唔可以受惠!即使話退税,其實都係早前交了很多税,不合理的税收,宜家退番比我,扣除左都係交得多!根本無諗過民生生活係幾貴!一係就唔好派,要派就人人派。政府要還富於民可以大減税收、差餉、增加水電煤資助、交通費補貼。控制下個巿場樓市買賣租金,好過派4千去治標!請不要再亂黎,拜託!

wcpcelia    發表於 19-1-24 14:28

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

siuman3317 發表於 19-1-24 12:20
就係10000我就好樂意配合囉

確實不化算, 我7除8扣後只得幾百蚊, sorry, 當我大口氣, 我食少多覺瞓!

侯爵府

雖然我冇份攞,但都覺得安排好差.
依家有份攞的都係冇其他資助,為何要小市民勞心勞力又排又寄又煩咁.
仲要使3億行政費,用3億在醫療,幼兒,老人服務好過啦.

侯爵府

畀面勳章

算死草 發表於 19-1-24 09:32
有jm話政府已知有29萬人合資格,跟本全部資料都有了,佢比名單出黎都得啦,查到有名咪比戶口佢入囉!
...

得29萬咁少?
Nice to meet you!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

woodpecker 發表於 19-1-24 13:29
人人都好似你個名咁就好啦,快樂鳥

希望人人會感恩、本來無得派、改了有得派、應該快樂和感恩、住在一個開明的福地

侯爵府

畀面勳章

parrot1208 發表於 19-1-24 13:05
浪費好多紙, 人力物力

我覺得填表的內容ok, 但又要影印又要寄,好唔環保。29萬人申請每人4張表格,三張影印加一個信封,填滿多少個堆填區?

侯爵府

畀面勳章

快樂鳥 發表於 19-1-24 13:50
希望人人會感恩、本來無得派、改了有得派、應該快樂和感恩、住在一個開明的福地
...

我開心但政府申請做法真係好差。

伯爵府

Hk123hk 發表於 19-1-24 13:40
咁P K ?
不過見慣喇,呢到都幾多呢D 偽愛國人仕!賺五毛不易眼紅你可以申請啫。
...
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22144368&extra=page%3D1&page=1呢種人真係唔想同佢講野 係咁鬧人盲反中原來自己又去左外國

水晶宮

toffeechoco 發表於 19-1-24 13:20
我幫阿媽填左表, 一分鐘搞掂, 如果我有份, 完全唔介意處理呢個連影印入信封少於5分鐘既程序有錢攞 ...

份表同事print左比我,我睇左其實超級簡單,唔明有乜咁複雜!
只係研究完我發覺自己今次無份

大宅

回覆 快樂鳥 的帖子

對我地黎講咁既申請程序都亂啦, 何況年長者?
派$ 當然好, 但程序錯曬, 想限制左某D人申請既同時, 自己又曬更多人力物力去翻查紀錄, 真係為政府慳到$ ?

琥珀宮

其實有得網上交就最好啦,一嚟環保,二嚟簡單好多,但一個網上交的網要整18個月...@@剩係諗班負責的職員到時睇到海量的表格唔知會點,我覺得過程實有甩漏,今次個政策好似擠牙膏咁擠出來

子爵府

asa2012 發表於 19-1-24 13:35
其實可以在這裡留言的,識字,有一定上網知識,有個正常地址,有銀行戶口,就當然無問題啦。我這些在寫字樓 ...

好多人只諗自己搞掂就得,邊會幫有困難既人諗架,仲比說話人聽。

子爵府

secretrose 發表於 19-1-24 13:54
我覺得填表的內容ok, 但又要影印又要寄,好唔環保。29萬人申請每人4張表格,三張影印加一個信封,填滿多少 ...

睇新聞話280萬人合資格申請,政府印左100萬份,攞左90萬份而家再加印

禁止訪問

子爵府

secretrose 發表於 19-1-24 13:47
得29萬咁少?

睇jm講咋,原來280萬人,可能佢打少左個0

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

有得攞錢,就算幾麻煩都可以自己想想辦法,更何況真係好麻煩咩?上次派6000都大把人鬧,d人又要收錢又要鬧, 反正都係會嘈, 派乜錢呢!都係政府錯。

伯爵府

KLLP 發表於 19-1-24 11:52
如果政府真係咁攞來用,是違反個人資料守則的。

咪先整一頁,俾人登記身份證+全名登記,同意佢使用個人資料。依家d 政府服務都係上網登記呢兩樣野預約,唔駛整18個月呀。再唔係咪搵區議員幫手收集,佢地一定好樂意。

公佈派錢到依家都成年啦,仲要整張form 俾人揀ABCD, 唔係個個人咁醒知道有無份架,仲要恐嚇填錯係刑事,結果個個要去問人,真係要每個case 了解再答,區議員多得你唔少。

首頁

尾頁

跳至