自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

chilleylok 發表於 19-1-24 10:43
1月中開始放,放到3月,或者縮短暑假,加放寒假,總之一年返夠咁多日學,啱啱過晒流感高峰期,以前就話冇冷 ...

其實你知唔知暑假都有另一輪流感?
不過正因為放暑假,通常冇咁激。

象牙宮

回覆樓主:

係喎,咁就可以慳埋電費

侯爵府

畀面勳章

girlbear 發表於 19-1-24 11:08
都好喎 撇除流感問題 天氣凍小朋友唔願起身 將暑假縮短 寒假加長

我我都覺得好
Nice to meet you!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

goat 發表於 19-1-24 12:00
好驚訝咁多家長都唔知夏季都係流感高峰。
夏季都係流感高峰
夏季都係流感高峰

因為放緊暑假, 冇左呢個意識

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

brindlewin 發表於 19-1-24 13:42
其實你知唔知暑假都有另一輪流感?
不過正因為放暑假,通常冇咁激。
...

我都想講(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)希望果d認為只係冬天先有流感,跟住又搞到要停課,之後話好難安排時間既人睇下

珍珠宮

11B 發表於 19-1-24 11:09
我都覺暑假太長,放1個月或3星期已好夠。好多學校9月開學無耐就話10月測驗,11月考試。
...

我都覺得

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

上年同都係提早放架,今年仲嚴重左,為左小朋友停課都好應該!

如果取消暑假,我怕我會死囉,要返工又要幫手睇功課,溫書,暑假唔只係小朋友可以休息下既時間,係連我都可以休息既時間呀!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

teresayan07 發表於 19-1-24 12:05
我認同樓主講既野啊...
反正而家流感停課已經好似常態咁...
咁不如縮短暑假.. 加多個寒假...

唔係呀~今年kg停課之嘛!小學安排左打針已經好好多! 小學唔駛停
放下自在

禁止訪問

用戶要求終止服務

Heisenberg 發表於 19-1-24 13:28
我戥D小朋友好慘恕我直言,呢代D呀媽係咪痴線,竟然想cut暑假,發神經
...

係囉!
仲有學校要維修、請新人、編時間表,傾新一年教學內容.....
師奶真係師奶

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

到時實有人同意有人唔同意....

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

算啦,一間唔覺意病左都係要係屋企休息,到時仲辛苦
而家小朋友可以健康迎接農曆新年都好呀,不過父母都要返工真係比較難攪

大宅

其實今年小學好多參加咗疫苗接種先導計劃,情況真係較幼稚園好好多,下年可唔可以將呢個計劃擴展至幼稚園?

水晶宮

畀面勳章

goat 發表於 19-1-24 12:00
好驚訝咁多家長都唔知夏季都係流感高峰。
夏季都係流感高峰
夏季都係流感高峰

算罷啦!家下好多人覺得世界要圍住自己轉到時暑假短咗,夏天又常有大雨,金菠蘿返學淋雨又要停課,太陽太曬又要取消戶外活動......沒完沒了

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

skykaren 發表於 19-1-24 14:48
其實今年小學好多參加咗疫苗接種先導計劃,情況真係較幼稚園好好多,下年可唔可以將呢個計劃擴展至幼稚園? ...

要喇! 差好遠!!
就算有少部分人唔打! 但大部分人已有抗體
放下自在

禁止訪問

珍珠宮

cattz288 發表於 19-1-24 14:01
唔係呀~今年kg停課之嘛!小學安排左打針已經好好多! 小學唔駛停

我係講緊 KG 啊..
我諗呢度大部分人都講緊KG..

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

SaBB 發表於 19-1-24 13:28

half term 只有1 星期、連前後星期六日才是9天。你仔女學校放2 ...

19年10月18放到11月3號,不過平時係星期六都要返半日。

象牙宮

teresayan07 發表於 19-1-24 15:13
我係講緊 KG 啊..
我諗呢度大部分人都講緊KG..

係咩?我見考試壓力呀, dse咁喎!
放下自在

首頁

尾頁

跳至