自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

selinwong 發表於 19-2-12 10:24
我不是講你

我是講作者,佢這篇文,會吾少人睇到。

唔係講我,咁你又喺我留言到引用回覆
你引用我回覆就係同我講緊野

唔好濫用母愛依兩個字去美化所有縱容小朋友或掩飾D 人唔識教仔嘅行為

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

^—^ 發表於 19-2-12 10:24
噪音就睇佢大聲到咩程度,細細聲吾多覺冇人理你,大聲到俾人聽到都係令人煩,但你在M記嘅情形比我都會好炆 ...

之後有人話包容,可能係 a仔,自閉...blah blah...他只是個孩子

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

^—^ 發表於 19-2-12 10:38
好彩我搭電梯時通常好靜,冇乜人講嘢,不過,我亦會遇上一啲小朋友大喊,好嘈,係喊極都唔停嗰種,但我意 ...

有d 係,輪到佢地束手無策

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kikiboy 發表於 19-2-12 09:28
樓主似乎好唔中意小孩,好多次見你post話D小朋友嘅話題。無意得罪,只係留意到啫
...

大家討論下者,呢d 題目有挑戰性嘛

男爵府

JO_100 發表於 19-2-12 02:14
睇留言真係好多人覺得係公眾地方騷擾人, 只要是關係到小朋友就冇問題!
...

無言,我試過一次食飯,隔離枱坐咗一家4口,小朋友大約3,4歲,不斷用匙羹挖碗敲碗,即係瓷器挖出果種刺耳吱吱嘅聲音,重點係咩,佢哋父母完全冇叫佢唔好咁玩,係完全冇,冇教個小朋友唔好咁做,我開頭忍住,唔好意思要求轉枱,後尾實在忍受唔到果種刮瓷器嘅吱吱聲要求轉枱,呢d父母係唔會覺得自己有問題嘅,比人哋話,只會覺得人哋唔包容。

寶石宮

Ytfc 發表於 19-2-12 09:38
仲辣慶咗好多充滿母愛同童真嘅媽媽

笑聲笑聲.. 滿載溫馨

男爵府

good_pig 發表於 19-2-12 10:40
之後有人話包容,可能係 a仔,自閉...blah blah...他只是個孩子

其實就算係a 仔我都唔係有義務去包容
咁咩人會包容我,我只係想行商場唔會無啦啦比滑板車車到, 去餐廳食嘢唔會有人播片大大聲,等等等
咩都叫人包容,好煩呀,唔該唔想教唔識教嗰班人唔好生啦

大宅

重點不是講故事,是在公共場所騷擾到人

「面斥不雅。有一種教養,叫在公眾場所尊重別人的空間」

等於你見啲大陸人排隊, 同你只有0.003 mm距離, 你表現出極度不耐煩,佢哋會反問 :你哋香港人有乜嘢咁巴閉?都係排隊姐,依家有掂到你哋?

喺外國交通工具,父母會同小朋友低聲交談,似乎香港好多父母都唔知乜嘢叫做尊重別人空間

寶石宮

小肥兔 發表於 19-2-12 09:42
可唔可以唔好咁是非不分? 有無受過教育? 真的咁難分嗎? 12Y以上講呢番說話既人, 我覺得好無知, 無教養, ...

見到出曬粗口諧音,都知道水平響邊個位

珍珠宮

opl2 發表於 19-2-12 10:44
咁咩人會包容我,我只係想行商場唔會無啦啦比滑板車車到, 去餐廳食 ...
前一兩日有個JM講, 而家唔只生仔要考牌, 做人都要有牌

大宅

我又遇過在一間餐廳,有個阿媽,個仔還坐緊BB椅,我地一路食,一路聽佢教仔,是末停過,由小心乜乜,小心乜乜,由食,到玩,到著衫,還要高2度聲音,我同隔離枱太太,雖然吾識得,都會意覺得這個太太够特别

用戶要求終止服務

good_pig 發表於 19-2-12 10:40

唔係大人細路嘅問題,係佢喊到成個地方都震曬, 你係睇到佢個父母好無助,控制唔到......係好慘嘅....

如果係你,除咗走開,又可以有咩做到呢?包唔包容都係咁㗎啦.....

寶石宮

opl2 發表於 19-2-12 10:44
咁咩人會包容我,我只係想行商場唔會無啦啦比滑板車車到, 去餐廳食 ...

咪係囉

又要返去飛機踢凳case

珍珠宮

回覆樓主

我個女一歳,
有幾本佢好仲意既書仔(真係細細本既書),
有時佢會自己睇,
有時佢扭計時我地讀佢會安靜落嚟。
出街有需要時我會帶去讀,
但只會喺佢耳仔邊好細聲讀,
唔會大聲朗誦。
條街唔係你,
尊重別人既空間好重要。

寶石宮

^—^ 發表於 19-2-12 10:48
唔係大人細路嘅問題,係佢喊到成個地方都震曬, 你係睇到佢個父母好無助,控制唔到......係好慘嘅....

如 ...

我見果d..十歲八歲,識得玩手機,挑飲挑食
我睇到父母冇理佢

上次有jm先遇到呢d, 仲要倒瀉湯

大宅

支持樓主,依家啲父母唔教小朋友,由得小朋友係公眾場合亂跑或尖叫騷擾人,然後就用「細路仔之嘛」嚟開脫,有時啲父母仲「好有愛」咁同小朋友嘈埋一份,人地唔鐘意就話其他人唔俾佢地親子時間,乜都佢地講晒喇, 真係好討厭!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

只要唔大聲,搭車哼歌又好餐廳講故事又好我冇所謂

有d 人話安安静静用餐,食野時食野,我唔係好認同

咁當你同朋友4, 5個人出黎食飯咪又係嘈

當一,兩個人既時候特別留意到人地嘈,當自己三五成群言談甚歡,坐側跟既獨行俠或情侶都覺得嘈

但在圖書館有聲我就超反感

其實講唔教,我覺得上一代父母唔教多d , 呢代唔係唔教,係比較自我,斤斤計較多d

寶石宮

goat 發表於 19-2-12 10:46
前一兩日有個JM講, 而家唔只生仔要考牌, 做人都要有牌

生仔要考牌..仲有成個系列架

唔夠人講就人身攻擊, 呢下叻

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

good_pig 發表於 19-2-12 10:54
生仔要考牌..仲有成個系列架

唔夠人講就人身攻擊, 呢下叻

其實好多大人都會成班大庭廣眾嘈到擦天
唔係小朋友專利
不過我又唔會好似作者咁深深受傷
不過寫稿係必須既
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

goat 發表於 19-2-12 10:25
what you think, you become,
批判行為, 咪即係批評人格囉,
你覺得公眾場合唔應該滋擾他人, 自然唔會做出 ...

你為何説我用母愛去做擋箭牌?我有講過嗎?

141,有人咁說我

首頁

尾頁

跳至