自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

koalachan2002 發表於 19-2-14 13:37
我媽媽多次同我強調,佢生兩個都無感覺嫁,助產士仲嚇佢,你好生啦,唔生就難產,佢話痾個屁就生左。
我開 ...

感恩,我真係無痛過就生左。

可能一是年紀,當年年紀20出頭
2是,我常常行路
3是,應該盤骨闊, 因當日我在私家生,入院時護士過已經開左2度,我一d感覺都無,之後佢問我係咪之前生過? 我話無,佢話我咩盤骨位闊.. 我都吾明

等左一陣,佢話應該生得,但我都吾覺痛,只是隔一陣少少陣痛。 我自己行入產房的。

之後在床,醫生話開到好大啦,試生,果時有d痛但ok,這時吸了氣,佢叫左我3聲,用力我就生左。 好好笑。

剪同連針都無感覺,醫生仲同我傾計,話果女同我老公一樣樣

男爵府

回覆樓主:

第一胎痛左好耐。
第二胎真係唔多痛,或者講話痛既時間好短,入院已4度,登記好曬,直落產房,唔洗30分鐘,就生了。
整個個程唔洗一個鐘

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

香印提子 發表於 19-2-14 13:47
唔剪會唔會爆晒我好忍得痛都覺得生仔個種痛好似來回地獄返人間咁唔係受傷個種痛黎係忍唔到
...

會,我爆過
我話生得姑娘唔信我,話岩岩先得3度邊有咁快,轉眼巳經爆頭。。。出黎
講真,聯針痛過生仔,我生兩個都唔痛

大宅

呃你啦

子爵府

點會唔痛?自問都是可以忍痛的人,但都覺得痛到死死下,不過第二胎好似無咁痛。

不過時間流逝可能會令痛的記憶減退,因為相比湊細路的辛苦,生仔的痛反而顯得無乜嘢(不同意者勿插)

珍珠宮

開刀咪唔痛囉,真係一啲都唔痛
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

回覆樓主:

聽人講痛分十級,消傷9級生仔係10級,所以當時就算有剪,剪嘅痛可能未及生嘅痛。我就開唔夠度數要開刀,所以唔知幾痛。

珍珠宮

jkbabe 發表於 19-2-15 14:03
會,我爆過
我話生得姑娘唔信我,話岩岩先得3度邊有咁快,轉眼巳經爆頭。。。出黎 :heh ...

Exactly, 我係一上由2度到7度,唔知攪乜d護士走晒,我係咁拍床叫好急,後來有個護士行埋嚟,一睇個儀器就話生得call醫生,我話我簽左陪產,無人理我。我都覺得生仔唔太痛,一話生得就好似攪肚痛揾到厠所

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我媽生四個,佢話生到最細果個細佬真係快到幾乎趕唔切,邊仲記得痛。

我生細女時係完全冇打麻醉,本身我係一個好忍得痛嘅人,護士不斷問我駛唔駛打無痛,我一直忍到話忍唔到,護士話生得啦,即刻叫助產士入嚟,佢仲叫我唔好出力住,要清膀胱,仲講解要點做,痛就一定有,但真係似去大便咁,好快就生咗,你問我生仔痛唔痛?痛,點會唔痛,但唔係最痛,最痛係乳腺炎同谷奶又唔泵得唔餵得果下慘到想殺人。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Jas-MaMa 發表於 19-2-15 14:47
聽人講痛分十級,消傷9級生仔係10級,所以當時就算有剪,剪嘅痛可能未及生嘅痛。我就開唔夠度數要開刀,所 ...

唔知果d 痛楚等級係咪呃人,我覺得其他痛楚仲痛過生仔。而家我最怕生癌痛,好彩我未試過,但見d 人既經歷就驚。

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

未聽說生仔唔痛嘅例子,我痛到想殺人

大宅

jkbabe 發表於 19-2-15 14:03
會,我爆過
我話生得姑娘唔信我,話岩岩先得3度邊有咁快,轉眼巳經爆頭。。。出黎 :heh ...

過左咁多年,生仔個畫面仲係揮之不去,簡直可以用恐怖黎形容,我痛左好耐都生唔到,其間姑娘同我放左二次尿

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

華妹妹 發表於 19-2-15 02:17
我未生,不過我成日諗,全世界女人都忍到既,應該唔係話痛到忍唔到既。我以前成日想像,生仔痛d,定係用刀 ...

我覺得用刀鋸大脾痛d,因為鋸開左個傷口會痛
當時我生仔完全無人陪,生完有陪月但都無人照顧,所以揀公院順產,我都係咁諗代代女人都係咁生架啦,我都得既咁就生左啦
後生生定高齡生邊個痛d我唔識,但我知後生生回復真係快好多,又唔駛點補或坐月!

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

以前十幾廿歲聽人地講,話要清便便又要剃毛,依家都唔需要咁做!

伯爵府

回覆樓主:

我我第一胎,有子宮肌瘤,過咗預產期,穿水入院,落催生藥,開到 10 度收藥,但唔識用力,因未話痛到可以用力必果隻,試咗果幾鐘都必唔到,結果要用產鉗鉗 bb 出嚟!

因第二胎終於感到果種痛,其實唔叫痛,係急,結果三嘢就必咗細 b 出嚟!

琥珀宮

淳熙媽咪 發表於 19-2-14 13:40
唔信,用剪刀剪完個gap會唔痛?
老人家連尋日食咩飯都唔記得啦
仲會記得幾十年前既野?

我真係剪左都唔覺痛,因為生仔比剪痛十萬陪

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

痛呀,宮縮時好痛哇,生完個傷口直情係攞命

侯爵府

babynetnet 發表於 19-2-15 19:27
我覺得用刀鋸大脾痛d,因為鋸開左個傷口會痛
當時我生仔完全無人陪,生完有陪月但都無人照顧,所 ...

係喎,高齡比後生冇咁復完得快。
咁真係要做多d運動,應該有d幫助。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

可能你媽咪怕你驚所以吾話你知乍

侯爵府

koalachan2002 發表於 19-2-14 13:42
我有咁問佢,佢好肯定話唔係

我識有個朋友,佢囡都好大了,佢話真係唔痛,係真係生得果吓先有少少m痛感。

首頁

尾頁

跳至