親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

yuyu.c 發表於 19-3-20 10:51
到店付可現金或信用卡。

謝謝你!!

珍珠宮

clairebbb 發表於 19-3-17 18:51
在payment時, 如果選擇"延期付款",不要以為好着數,佢嘅滙率是浮動,而且有mark-up。我初時無為意,知道 ...

其實涉及匯率嘅問題,日日都會有變架啦,pay later佢都係按當天匯率計算,如果匯率低咗亦無需要俾你當日book果個價,所以亦唔係中伏,佢無呃你,從來都係價岩即訂即俾錢

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

hk 人真係好容易畀人tum?! 匯率波幅只牽涉一半原因。

大家可以問番佢, 對美金係幾多錢. 佢美金對港元8.3,咁呢唔會係因為匯率波幅.

一般銀行美金兌港紙都只不過係7.9至 8. 聯繫匯率都只不過7.8.

大宅

麵包超人^o^ 發表於 19-3-20 11:14
其實涉及匯率嘅問題,日日都會有變架啦,pay later佢都係按當天匯率計算,如果匯率低咗亦無需要俾你當日bo ...

我第二天打去話想畀錢,已經貴咗7%, 仲唔係呃人

男爵府

回覆樓主:

想請教各位,已訂下個月台灣酒店,今次幫襯 Ag...,又係選 pay later,見大家話會貴好多,今星期六會過數,是否除了滙率有上落,佢地仲會有其他費用?

如收多,是否可打去要求退回差額?謝謝

男爵府

回覆 shabutaro 的帖子

其實我想講公道話,滙率喺巿場浮動,人哋無呃。打開個電視,睇吓個股巿,睇吓個滙率就明,滙率差不多同股票價格一樣。幾分鐘都可以變,唔好話一日。

男爵府

回覆 youhello507 的帖子

唔知你用咩咭,但我用滙丰的都要畀多,因為銀行及 Visa 公司都收手續費.

珍珠宮

daisy17772 發表於 19-3-20 18:22
hk 人真係好容易畀人tum?! 匯率波幅只牽涉一半原因。

大家可以問番佢, 對美金係幾多錢. 佢美金對港元8.3, ...

咁都有人信,怪不得日日有人被騙幾百萬

珍珠宮

bblover123 發表於 19-3-20 22:33

唔知你用咩咭,但我用滙丰的都要畀多,因為銀行及 Visa 公司都收手續費. ...

你指什麼? 乜卡都有買入買出差額

珍珠宮

youhello507 發表於 19-3-19 10:06
訂房時的 rate 係 1.1727, pay later 的 rate 係 1.1775

有 0.4% 的差額

再講多次 adada 的手法

常識題,小明今日去超市買糖, $100 盒,拎咗盒糖,冇俾錢,再睇下其他食物,點知到收銀時收咗佢$104

收銀解釋件貨日本嚟,currency 轉換 n 次, 又美元又日元,所以貴咗

小明很滿意這解釋俾錢走人

同一時間,旁邊路人甲,拎同一盒糖,冇行街,即俾錢,收$100, 路人甲奇怪,同一超市,同一時間會有兩收費

路人甲奇怪 , 我哋生活在同一時空嗎?

珍珠宮

maggkiki 發表於 19-3-20 21:31
想請教各位,已訂下個月台灣酒店,今次幫襯 Ag...,又係選 pay later,見大家話會貴好多,今星期六會過數, ...

佢只會收一個費用 hkd.

你計下pay later 的 rate.

同時星期六,再即時訂房的 rate.

你就會發覺貴咗。我,email 追數,因為我唔想唔等閒聽廢話

計 rate 好簡單,最頂轉換當地貨幣就ok

侯爵府

畀面勳章

bblover123 發表於 19-3-20 22:33

唔知你用咩咭,但我用滙丰的都要畀多,因為銀行及 Visa 公司都收手續費. ...

而家咪就係話緊佢佢做cross rate , 由美金轉返港紙係對成8.3, 喎咁就肯定唔係淨係匯率.

個問題係佢只係同客人解釋繫匯率fluctuations, 但美金兌港紙8.3肯定唔係exchange rates fluctuations.

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

似乎好多人都唔明白cross rates係點運作. open market , 上網睇到曬啦!

男爵府

youhello507 發表於 19-3-20 22:42

佢只會收一個費用 hkd.

Thanks. 因為起初即 pay 係港幣,後來我選 pay later,冇為意到時比咩貨幣,直到見你地講的case ,我再望下張單,係話當日要付 TWD XXXX,到果日佢地兌換返港幣唔知收幾錢之餘,相信又會mark up 多幾%,咁就蝕喇!

禁止訪問

大宅

shabutaro 發表於 19-3-21 01:22
作為商業機構, 冇可能用銀行即時 T/T Rate 來收錢, 發水 1~3% 來保障自己 ( 或乘機掠水 ) 好正常. ...

如果你講明咪畀你賺囉! 弊在佢鬼鬼鼠鼠呢

禁止訪問

水晶宮

clairebbb 發表於 19-3-17 18:51
在payment時, 如果選擇"延期付款",不要以為好着數,佢嘅滙率是浮動,而且有mark-up。我初時無為意,知道 ...

其實好正常啫,選擇延遲付款大多係因為想臨出發先比錢,或者未落實一定訂嗰間,可能遲吓睇到更啱心水嘅,咁一定係計付款當日個rate

水晶宮

youhello507 發表於 19-3-18 00:45
你唔明我講乜?佢唔係匯價問題,係佢會將 pay later mark up 4%

佢匯價貴ok 架,但 pay late ...

其實訂房時已list晒出黎,有:
1)即時付款不能取消價(最平)
2)即時付款免費取消價(比第1貴少少)
3)延遲付款價(最貴,通常係check in前一星期過數,計過數當日個rate)

係樓主自己冇睇清楚咋嘛,我自己一向訂第3,因為想睇吓有冇其他更平嘅選擇

大宅

cherrieloy 發表於 19-3-21 03:16

其實訂房時已list晒出黎,有:

不是沒睇清楚!你是用App 嗎?我最初都以為自己睇漏。咁我重新book一次,什麼T&C也見不到!之後cancel booking, 叫c6再book, 佢都話冇寫!
Screenshot: 是但做個booking, 去付款, 佢已經default咗延期付款. 我見到嘅係HKD, 完全冇寫過pay later 係另外一個exchange rate

首頁

尾頁

跳至