自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

milk323 發表於 19-3-28 08:21
話人種族歧視係好嚴重既指控,人地專做國際性大proejct,你屈佢discrimination 如果啲客信左會影響人地做 ...

同意呀!不過唔講咁大驚無人撐佢

公爵府

Bradbubu 發表於 19-3-28 09:45
同意呀!不過唔講咁大驚無人撐佢

所以咪搬「中國人」出黎講囉,但成家美籍⋯

珍珠宮

maomaofafa 發表於 19-3-28 09:42
至於有指子丹帶咗20個助手到場兼嫌座位不佳而離場,子丹表示:「簡直荒謬,應該有人為咗推卸責任,而搞咁 ...

我信佢!

子爵府

milk323 發表於 19-3-28 09:37
娛樂圈跟紅頂白,你有幾多斤兩,人地就點對你。公關擺明唔怕得罪丹爺,因為大會形象更加重要,更加唔得罪 ...

玩到咁盡,人地唔接招都好正常。

「台灣女孩」病上身

子爵府

其實好簡單,成日口講愛國中國人點點一定最唔愛國,因為知道想國家好一定做好自己但這些人通常都是"XX"。"歧視"通常最易出現於要特權的人但真高人根本不需要。

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

cchls 發表於 19-3-28 08:54
開頭都覺宇宙夫婦小題大造,但睇完公關回覆就知一定招呼不周,雖然唔知係咪種族歧視,但公關咁既語氣真係好 ...

唔知宇宙最強當晚受到咩對待不作評論, 但公關咁有骨既回應某程度上反映左主人家點"禮待" d 佢地唔睇重既客, 呢單嘢, 公關同招待都做得唔稱職

子爵府

maomaofafa 發表於 19-3-28 09:41
晚宴當日,其實子丹一落車,已經出現混亂,佢話:「我都明白,多人實會咁,我入場時都已經有好多人搵我影 ...

就算係真都只係唔尊重你同冇乜禮貌啫,何以見得係歧視呢?!
Hi

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

karen508hk 發表於 19-3-27 21:25
如內情屬實,呢兩公婆真係x出宇宙

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190327&s=7018882&a=5 ...

如果得佢一個我覺得佢未必會走,但老婆同個女都係度,佢D大男人野即係出晒黎

大宅

maomaofafa 發表於 19-3-28 09:41
晚宴當日,其實子丹一落車,已經出現混亂,佢話:「我都明白,多人實會咁,我入場時都已經有好多人搵我影 ...

非常唔友善既眼神望左我地一眼 /唔聽你老婆講野 掉頭走 = 種族歧視

佢地睇果套Greenbook 同我睇果套完全唔同

侯爵府

karen508hk 發表於 19-3-28 09:57

「其中一位外籍女仕,佢非常無禮貌咁叫我哋出去。我唔明白點解要咁唔禮貌?但當時都有好多外地藝人喺入面。」

你係受邀作聯合主席而來, 唔係街外人walk-in, 眼見外籍人士就入得, 你就唔入得, 你覺得呢 我覺得佢認為受到歧視係合理

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

karen508hk 發表於 19-3-28 09:57

其實你又唔在場你又何以見得冇呢? 或者佢見到嗰個對佢唔禮貌既人對住外國人就兩副面孔呢, 我估咋, 冇話一定係咁, 其實大家都不在場, 對呢d 羅生門事件點解唔可以持開放態度, 而要乘機嘲笑侮辱一方呢?

公爵府

toffeechoco 發表於 19-3-28 09:56
唔知宇宙最強當晚受到咩對待不作評論, 但公關咁有骨既回應某程度上反映左主人家點"禮待" d 佢地唔睇重既客 ...

但如果公關撐丹爺就係承認大會歧視中國人,呢條罪佢揹唔起,大會都揹唔起。所以唯有犧牲丹爺了

大宅

toffeechoco 發表於 19-3-28 09:56
唔知宇宙最強當晚受到咩對待不作評論, 但公關咁有骨既回應某程度上反映左主人家點"禮待" d 佢地唔睇重既客 ...

宇宙最強全家一巴打落去主人家面wor,我覺得公關咁處理好正路。唔通俾人打,重要笑笑口tum佢?佢係老細定係金主?

其實而家係羅生門,口同鼻講嘅問題,最簡單就係記者去問超瓊。如果真係有掉位哩樣嘢就係宇宙一家嘅問題,如果冇,就係個公關作故仔,咁都應該要還宇宙一家清白。

侯爵府

toffeechoco 發表於 19-3-28 10:03
其實你又唔在場你又何以見得冇呢? 或者佢見到嗰個對佢唔禮貌既人對住外國人就兩副面孔呢, 我估咋, 冇話一 ...

一邊放外國人入去一邊就對自己不禮貌, 有歧視感覺好正常

侯爵府

mihk 發表於 19-3-28 09:59
非常唔友善既眼神望左我地一眼 /唔聽你老婆講野 掉頭走 = 種族歧視

佢地睇果套Greenbook 同我睇果套完全 ...

仲要加埋外國人就入得佢哋唔入得喎

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

toffeechoco 發表於 19-3-28 10:03
其實你又唔在場你又何以見得冇呢? 或者佢見到嗰個對佢唔禮貌既人對住外國人就兩副面孔呢, 我估咋, 冇話一 ...
我明白佢地感受, 當你身受其害時你就識分無禮貌和歧視的分別.

珍珠宮

ayakaya 發表於 19-3-28 10:04

宇宙最強全家一巴打落去主人家面wor,我覺得公關咁處理好正 ...

哦...咁我心中稱職既公關同你覺得既有所落差, 我以為公關應該係要滅火唔係撥火

伯爵府

好媽媽勳章

maomaofafa 發表於 19-3-28 10:02
「其中一位外籍女仕,佢非常無禮貌咁叫我哋出去。我唔明白點解要咁唔禮貌?但當時都有好多外地藝人喺入面 ...

我哋都不是在現場,判斷唔到「好多外地藝人喺入面」是否等同「沒有本地/華籍藝人喺入面」?如果佢係因為自己華人面孔/身份而被拒絕入場就可以話種族歧視,而實際情況係咪真係咁先?

佢講到咁大,又Greenbook, 又東亞病夫,係因為自己中國人身份而被歧視?但當日場內不是應該都有很多華人嗎?其他華人也被主辦單位歧視嗎?

首頁

尾頁

跳至