自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章

miemiemie 發表於 19-8-17 18:12
我叫我朋友先搬出黎,再作打算,
因為佢仲後生,而家先三十幾....
我覺得佢好似俾佢奶奶同大姑奶綁死,

agree
幸福可以好簡單

子爵府

iamcute_lala 發表於 19-8-18 23:01
點解一面倒話奶奶唔啱?
人地俾地方往 起居飲食唔洗膽心 仲幫手揍仔
如果唔係 仲可以有時間識男人

x2, 我唔明點解要話99自私, 咁99就係99, 做咩要人地做你亞媽咁去睇件事, 如果唔同住, 個99都咁多野講, 就話有問題姐

識新男友都係為自己, 呢樣又唔係自私?

珍珠宮

如果搵到個男人錫個仔係好事,可以組織到家庭更好,其實小朋友好想要一個爸爸,一個代替的爸爸都好。
我識一對姊弟,佢地爸爸走時兩個都讀幼稚園,到小學階段媽咪再婚,兩姊弟好開心有個爸爸,我係睇住佢地成長,而家姐姐已大學畢業。

叫你朋友勇敢行出第一步,首要睇清楚個男人錫唔錫個仔

男爵府

如果朋友已放底左,一定吾會俾奶奶佢地綁住!
係嫁佢個仔,吾係佢地!

如個男人正正經經,一定要試下,吾好浪費機會!

別墅

回覆樓主:

個老公死左,老婆同99/姑9係冇關係呀喎
依架咩年代??
帶埋小朋友埋婆婆到住,99同姑9對你地好咪見下囉,唔好直接唔見唔洗麻煩

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

至愛朱古力 發表於 19-8-17 18:19
首先你朋友搬出黎住,有冇人幫手湊仔先?老公都走左幾年,仲後生,最緊要個男人錫唔錫亞仔先,亞仔又接唔接 ...
同意

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

搬開住先啦

禁止訪問

珍珠宮

唔同奶奶住就唔洗得佢同意

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

miemiemie 發表於 19-8-17 18:11
朋友case,朋友個老公過左身兩年,
有個仔6歲,
朋友啱啱走出老公離世陰影,識左個男人可以發展,個男人有正當職 ...

發展咋喎,啱唔啱,都未知。需要咁早通知全世界?!

我以前拍拖,未結婚,都唔需要同阿媽講,盞浪費時間。
而且奶奶立場,當然想你守著佢粒孫,佢應該最擔心唔係你有冇人照顧,係你未來老公會唔會虐待佢個孫?個孫會唔會改姓?你會唔會現婚拋棄個仔唔要?
此乃人之常情,唔需要覺得失望。

子爵府

根本就唔駛問人, 但呢啲野有機會同利益有關, 所以即使做朋友都好, 唔好理人家事.
99姑9咁多事去理, 肯定係有啲野係佢手 一係就你非靠佢不可, 一係就未分家產甚至遺產...

伯爵府

識個果好正常!

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

點解識朋友要向人地報告行踪同請示 洗唔洗填申請表潻

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

如果個女人自己可以獨立,或者女家可以幫手照顧小朋友嘅話,佢自己做乜嘢都唔使人哋過問。不過如果仲要住喺奶奶度,我唔知道你朋友有冇俾家用奶奶?奶奶有微言亦都可以理解,奶奶提供咁多幫助,可能係為咗自己已經死去嘅兒子,如果個新袍要識第二個男人,佢已經冇責任要提供幫助了。
我有個朋友好年輕喪夫,一個女人帶住三個好細嘅小朋友,佢老爺奶奶每個月比生活費佢,叫佢唔好出去做嘢,專心照顧湊大三個孫就可以,我呢個朋友一直都冇再諗住結婚,一來自己帶住三個好難識男人,而且老爺奶奶真係對佢好,或者咁講已經心如止水。

伯爵府

回覆樓主:

嘩!呢度有d女人個心又黑又恐怖

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

miemiemie 發表於 19-8-17 20:02
老爺喺度,大姑奶有個女,搞緊離婚,
所以搬左返奶奶到,
佢大姑奶其實都幾麻煩,

點解你朋友老公死左6?年仲可以響99度住咁耐?
話曬無血緣關係,老公響唔響度我都唔會同99姑奶住,更何況個老公走左
好奇怪

你朋友拍拖帶埋個仔出黎?定放響度俾99湊?
響99角度都唔知點,個「新袍」出去溝仔(佢可能心諗係勾佬,俾綠帽佢個死左既呀仔戴)我就幫個勾佬既新袍湊仔

唔好怪我講得難聽,實際上,老人家同姑奶講既應該更加難聽十倍

你朋友唯一可以做就係搬走,離開呢個家佢先可以有機會建立屬於佢自己既家

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

littlefunpig 發表於 19-8-19 14:11
點解你朋友老公死左6?年仲可以響99度住咁耐?
話曬無血緣關係,老公響唔響度我都唔會同99姑奶住,更何況 ...

原來只係死左2年
咁快就識到新男友
人走茶涼真係

大宅

人生係自己的!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我認為一個女人喪夫,總要繼續活落去,可以追尋佢嘅幸福,但幸福嘅定義係乜嘢呢?
有啲人覺得有個男人錫自己就係幸福,有啲人仔女過得快樂就係幸福,有啲人覺得一家和睦和諧就係幸福,咁要睇下佢自己點樣釐定。
我妹妹離咗婚,差不多七/八年喇,佢條件好好基本上不停有男人追佢,年年情人節都收幾扎花,佢同其中一個男人拍拖,呢個人條件好學識高有家底,佢同我個妹求婚,但要求婚後,將我妹個女留係我爸爸媽媽嗰度,我細妹即刻同佢分手。我相信我個妹嘅幸福,就係佢個女開心佢個女係佢身邊,而唔係呢一個男人可能比到佢。

男爵府

miemiemie 發表於 19-8-17 18:12
我叫我朋友先搬出黎,再作打算,
因為佢仲後生,而家先三十幾....
我覺得佢好似俾佢奶奶同大姑奶綁死,

咁多人一齊住,聽見都煩。
有能力自己就帶埋個仔搬出去住啦。
冇能力唯有返外家。
同男家住,又 date 其他男人,講唔通喎。

首頁

尾頁

跳至