家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

CoraP 發表於 20-3-12 23:34
你好,請問我本身已有一工商單位做緊按揭,如首置住宅單位,我還可申請到9成嗎?謝謝你
...

「首置」是指所有抵押人申請按揭時未持有任何香港住宅物業,所以只要閣下是固定收入,仍然可以申請9成按揭。

不過因為閣下現時已有一個按揭在身,所以是「多重按揭」身份,在供款比率計算、壓力測試計算、按揭保費、標準按揭成數起點等皆有所不同,詳情請向銀行按揭部同事或你的按揭轉介顧問了解一下。

大宅

畀面勳章

MiuraDoko 發表於 20-3-5 13:45
分析得有道理呢(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)令我念通咗好多!!多謝你 ...

這數天Hibro Rate大幅下調了很多,一個月的Hibro Rate 可參考銀行公會的資料:

http://www.hkab.org.hk/DisplayInterestSettlementRatesAction.do?lang=b5

別墅

allychan0205 發表於 19-9-27 19:20
在各個post中都答咗大家不少有關按揭上的問題,而舊post因爆咗11頁Limit,所以開了個新post。

各位有任何 ...

請問我E+有1000000現金,家庭入息32000,有MPF不過冇稅單,請問可以買到幾錢既樓?

大宅

畀面勳章

Selina17 發表於 20-3-15 22:16

請問我E+有1000000現金,家庭入息32000,有MPF不過冇稅單 ...

要詳細了解閣下情況才能給出正確的分析計算,尤其如閣下申請按保計劃,需要更為詳細了解閣下的背景。

閣下向銀行按揭部同事或你的按揭轉介顧問了解一下比較好。

大宅

而家咁嘅情況,d銀行批按揭批得好慢,可以點算?我5月初層樓就要成交,我申請左四間銀行...一間都未覆..

大宅

畀面勳章

tszyin1015 發表於 20-3-16 11:18
而家咁嘅情況,d銀行批按揭批得好慢,可以點算?我5月初層樓就要成交,我申 ...

還有個多月時間,時間上是完全足夠的。

批核的快慢,除銀行批核部的因素外,責任經辦的銀行前線同事的經驗與態度尤其重要。

如果你有經按揭轉介公司轉介,可拜托他們幫你了解及跟進;否則你就需要三兩日咁催促銀行同事幫你了解一下,看個批核卡在那個關口。

大宅

allychan0205 發表於 20-3-16 11:43
還有個多月時間,時間上是完全足夠的。

批核的快慢,除銀行批核部的因素外,責任經辦的銀行前線同事的經 ...

明白

男爵府

回覆樓主:

你好 ,因生左少朋友後有1年沒有工作,所以沒有入息紀錄 ,但由上年5月開始番工 固定入息 有供MPF ,現想做9成按揭, 請問是否等今年交左稅先 再做按揭會容易上會?
即由2019年5月1至2020年3月31日入息先報稅 , 因為驚按揭保險個邊 唔批 ,問過銀行一般睇3至6個月 既入息證明。但MC就唔知

男爵府

allychan0205 發表於 20-1-21 19:18
要視乎你的情況決定,這個問題是不會有標準答案的。

如果你的入息是正常,信貸記錄又是正常,而離成交期 ...

請問你指有些文件不可以比銀行 ,否則會難批我唔明 呢到唔方便講,
可pm我嗎 謝謝。

複式洋房

回覆樓主:

請問我如果係老公公司打工,有出良記錄有報稅,名下無物業,想買一層樓,銀行會否承認我嘅工作收入,借到按揭比我?

大宅

回覆樓主:

請教樓主
我想同原有銀行續按揭,賺1.x%回贈,我需要再做補上入息證明嗎?
需要再做壓力測試嗎?

大宅

畀面勳章

mislcshan 發表於 20-3-19 02:28
你好 ,因生左少朋友後有1年沒有工作,所以沒有入息紀錄 ,但由上年5月開始番工 固定入息 有供MPF ,現想做9 ...

要視乎你係邊類公司做。如果你在一些大公司,如銀行、政府等(即份糧唔可能係做出呢),一般無稅單都會過到。

當然,如果你月薪相對低,不足以交稅,甚或與最低工資相若,咁都好大機會唔需要提供稅單。

相反,如果間公司唔係太為人熟悉,按保公司好大機會要補返稅單,否則就唔會信該份收入。

大宅

畀面勳章

mislcshan 發表於 20-3-19 03:07
請問你指有些文件不可以比銀行 ,否則會難批我唔明 呢到唔方便講,
可pm我嗎 謝謝。
...

唔會有一個list話到俾你聽的,要視乎實際情況。

例如你月薪現時是5萬,但去年張稅單全年收入是24萬,咁就有機會會有問題了。

又例如閣下無稅單,公司又無幫你供強積金,偏偏你份糧單就寫扣咗MPF,這都會有問題。

又例如一個20歲的人士,月薪8萬元,但無稅單,在一間細公司工作,又提供唔到任何專業技能的證明,銀行亦未必會批得出的。

大宅

畀面勳章

屈屈C 發表於 20-3-19 04:04
請問我如果係老公公司打工,有出良記錄有報稅,名下無物業,想買一層樓,銀行會否承認我嘅工作收入,借到按 ...

只要有稅單(最好有兩年),只要薪金合理,一般銀行都會接納該收入的。

個別銀行或要同時提供該公司最近期的Audit Financial Statement,要見到公司Net Profit係正數先可以。

大宅

畀面勳章

minsheep 發表於 20-3-19 09:12
請教樓主
我想同原有銀行續按揭,賺1.x%回贈,我需要再做補上入息證明嗎?
需要再做壓力測試嗎?

基本上,只要你有套現成份,即使借多一蚊都好,銀行因為風險大咗,客戶都要從新提供過收入證明及要通過供款比率及壓力測試。

大宅

allychan0205 發表於 20-3-19 10:13
基本上,只要你有套現成份,即使借多一蚊都好,銀行因為風險大咗,客戶都要從新提供過收入證明及要通過供 ...

樓主,沒有加按,繼續供,只不過想賺下回贈。

大宅

畀面勳章

minsheep 發表於 20-3-19 10:15
樓主,沒有加按,繼續供,只不過想賺下回贈。

那要視乎該銀行的政策。

不過以現在的市道,有機會你俾到證明你係一個有實力的客,佢先會俾回贈留你。

大宅

allychan0205 發表於 20-3-19 10:38
那要視乎該銀行的政策。

不過以現在的市道,有機會你俾到證明你係一個有實力的客,佢先會俾回贈留你。

thx 樓主解說。

男爵府

allychan0205 發表於 20-3-19 09:59
要視乎你係邊類公司做。如果你在一些大公司,如銀行、政府等(即份糧唔可能係做出呢),一般無稅單都會過 ...

明白 謝謝妳
另想問多樣 ,環聯信貸 對按揭批同唔批影響大嗎?
我見網上無得比錢Check 個評分

大宅

畀面勳章

mislcshan 發表於 20-3-19 13:49

明白 謝謝妳

要看指邊方面,如果係past due (逾期還款),涉及訴訟等,在未能處理好或提供合適的文件前,基本上無一間銀行可以批得出。

如果係評級太差,有銀行會視乎程序、原因等而個別考慮會否批出,就算肯批,亦有機會調高按息或調低貸款成數。

對信貸記錄太差的申請者,銀行有機會對其入息文件要求較為嚴謹(如要求提供稅單等)。

預約環聯信貸記錄,可chick入這條link:
https://transunionhk.queuehall.biz/Reserve/ReserveDetails

想了解更多,拿了環聯信貸報告後,可向銀行按揭部同事或你的按揭轉介顧問了解一下。

首頁

尾頁

跳至