自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章

唔贊成。高中為了公開試而有特訂課程,可在暑假和其他長假期追趕進度,其他級別的課程應該調節進度,甚至在來年調節課程都可以。牽一髪動全身,大家留級一年,影響實在太大。

子爵府

唔想

珍珠宮

唔贊成,我哋學校冇影響進度,每次停課都有網上教學、功課,今次仲有screen time 上堂,唔想重蹈覆轍⋯⋯

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 20-2-14 14:51
我唔想交多年學費wor,老實講

Me too

男爵府

kcwss 發表於 20-2-14 14:44
今日 WhatsApp group有好多家長談論到3月中都未必開到學,不如全港學生重讀一年。
因為就算返學,怕老師會 ...

no way

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔洗咁誇啩

公爵府

贊成開Post聯署 :
要求教育局取消暑假,取消復活節 !

唔要重讀!

peppamo    發表於 20-2-14 16:26

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

ANGE_FB 發表於 20-2-14 14:47
以上學年度為成績, 但今年暑假補返進度, 會唔會好少少?
暑假補返好過啦
上學期已經考左試 下學期用暑假追返囉
話唔公平?
甘某d上學期考得好嘅 無啦啦又要重考又公平咩?

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

重讀……學校有咁多班房可以開多一級重叠的班嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

贊成
上學期冇左一個月,下學期冇左2個月
都唔知學到乜,梗推上去,即係推佢地去死,我個女都係要交學費,但冇乜所謂,當打好個底
我贊成如果自己覺得可以上的,就同學校講要升班,唔得既留一年

男爵府

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

回覆樓主:

重讀唔使錢? 我不讚成,我想升班直去。現在是生活在高科技年代,有手機,有電腦,有ig,有fb就可以利用網上學習了,網上教學了。聽了不明白還可以重複再聽,到最後還是不明白可以拍片,拍照問。

這有何難? 大陸現在好多城市因這個病毒返唔到學,佢地都係用網上教學。

除非你係好落後的村莊,但是村莊又大多數無停學喎。

禁止訪問

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 20-2-14 16:24
贊成開Post聯署 :
要求教育局取消暑假,取消復活節 !

同意,我寧願不要暑假,復活節。

男爵府

kcwss 發表於 20-2-14 16:40
其實錢重要,定係小朋友學唔學到野重要。
喺group嗰度都有啲家長就係咁講。
...

現在學校有比功課,同網上學習去做,學到幾多好睇個人。提出要重讀一年既家長,點填呢筆重讀費,佢地比呀?

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

取消暑假咪得囉,冇需要留班呀,我小朋友定時定候要上老師開嘅網上教學,又做功課、練習,咁對勤力嘅學生好唔公平喎,加上要教佢停課也要溫習,不能因為少少事就要全世界就你,這是人生學習嘅其中一部份。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁

尾頁

跳至