自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Siupigbb123 發表於 20-2-14 22:03
我覺得最理想做法係將學期尾考試放在六月尾七月頭,考完試對完卷後如期放暑假。成績表可以暑假期間才發放。 ...

以前讀書時都係6月尾先考試,7月中放暑假,而家6月頭就考試,考完就差唔多成個半月返學校玩

子爵府

littlehoneymum 發表於 20-2-14 20:10
老師,暑假本身有出糧㗎 !

以老師既資歷,好多都有兩個學位,幾萬十零萬人工好合理,唔會比商界虧多。至於假期,出面(emoji)️高層人主好多都有廿幾日啦,連埋星期六曰咪又有個幾月,重可以隨時放。同埋你成日講 出面好多人放無薪假炒魷,關老師唔放暑假咩嘢嘍?你又係d黃屍想攬炒,出面好多人重有bonus,你又唔講?

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

littlehoneymum 發表於 20-2-14 17:19
老師係8:00 呀 !
人工高,收入準
疫情大家唔想,為學生都唔得,枉為人師

8點..... 中小學上堂喇喎!
老師係7點幾就要返到喎!

公爵府

義氣仔女 發表於 20-2-14 21:51
回覆 Charlie1978 的帖子

你都識講一般打工仔有年假, 事假同病假, 想請問, 一般打工仔有幾多日年假? 平均1 ...
你講得啱, 哪有打工仔放咁多日假㗎 ?
疫情大家都唔想, 叫佢哋暑假追返課程, 即刻就話反對, 冇心做教育嘅,就唔好教啦, 往年都有暑假,只係少一年啫,輸打贏要 ?
啲家長睇清楚啲老師 !

伯爵府

回覆樓主:

鑑於今年情況特殊,我贊成取消暑假追回學習進步。如果真係熱心做教育嘅老師,犧牲1次放暑假嘅機會也不會計較。

男爵府

littlehoneymum 發表於 20-2-14 20:42
邊份工人工高,假期多,就算唔係同學生一齊放假,假期都多過出面好多人, 食得鹹魚抵得渴,枉為人師:unkno ...

我係老師,其實你點解對老師有咁大敵意

老實講而家就算停課我都不斷要出功課冇停過手都要錄video點解不斷要強調老師好嘆

然後暑假其實好多人都講得好啱我哋會遲學生放一個禮拜又要20號開始開工中間放唔夠一個月

成日都喺度講我哋啲假期比人多,係咪你份工太低級?我老公同好多朋友淨係連加已經有成24日以上,仲可以隨便揀請邊日。我哋只有紅白二事兩日假但其實基本上呢兩日假你都唔會用。

借問聲我哋有幾嘆?你自己都唔尊重老師好難想像你點會叫你小朋友尊重老師

我哋嘅學位唔係用錢買返嚟,不過算啦點講你都唔明唔係呢一行係唔會明白㗎啦!

公爵府

baby_chu 發表於 20-2-14 22:18
8點..... 中小學上堂喇喎!
老師係7點幾就要返到喎!
哈哈 ! 繼續兜喇 ! 好多時候見到老師7點55分先入校門口,匆匆忙忙走入學校, 當然唔敢同家長講早晨呀 !

侯爵府

回覆樓主:

7月尾才放暑假可以接受,我寧願復課後慢慢教,慢慢吸收,好過為咗唔cut暑假教到好急,吸收唔到

現在就算3月中復課,已經放了兩個月,小朋友也要一兩個星期適應返,但當開始適應,4月又放十日復活節,之後又5月,其實數數手指,唔係太多時間

加上一般來說,下學期學既課程比上學期深,本身2月頭已經開始下學期,現在要差不多四月才開始,唔想教得太快或默書太密

男爵府

littlehoneymum 發表於 20-2-14 22:20
哈哈 ! 繼續兜喇 ! 好多時候見到老師7點55分先入校門口,匆匆忙忙走入學校, 當然唔敢同家長講早晨呀 ! :ha ...

你係咪精神太緊張?
其實每一行都會有唔同嘅人存在係有老師鍾意最遲先返學但亦都有好多老師每日早半個鐘頭返學校準備
你淨係見到你覺得係嘅嘢就當係咁其實呢度所有人都唔需要同你講

因為你自己就係一言堂

公爵府

如果真心做教育嘅,唔介意犧牲一個暑假, 一件小事已經知道老師為咩而教育 !

公爵府

贊成取消暑假,堅持唔重讀一年

大宅

bbc2018 發表於 20-2-14 17:48
03年沙士共放咗51日,暑假亦只延遲一個星期。

估唔到17年後,online learning 多咗,補習社多咗,補習老 ...

唔係好明點解教聯會叫唔考tsa就得,其實本身就話tsa唔會操,咁有乜關係。
我認同要理性啲,已家唔使返學,但大家都辛苦,小朋友無得活動,真係唔太健康,如果暑假只係無一段時間,可以接受,如果要無哂成個暑假,要睇有無真實需要。

同埋網上教學,暫時未見係老師上堂,多數都係啲自學link, 覺得無乜學生會認真睇。如果真係唸住無暑假,就唔該已家唔好再比功課學生。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

義氣仔女 發表於 20-2-14 17:36
回覆 wawaliluk 的帖子

我唔會懷疑老師有幾忙, 但暑假放2個星期, 肯定唔差過一般打工仔, 而且, 其他既假期 ...

其他學校唔知!
我以前做過兩間幼稚園!
2間都係14日大假!
如果教職員喺學校長假當中嘅日子想放假,就係放大假!如果唔係,只放紅日!
如果暑假前放晒14日!一係攞無薪,一係照返工當值!
所以,其實係無乜分別!
當然間間學校有唔同!

侯爵府

大家都好樂觀呀。覺得個肺炎好快走。有冇諗過返學取消其他學校活動如運動會之類一來減低感染二來追返進度。

男爵府

littlehoneymum 發表於 20-2-14 22:24
如果真心做教育嘅,唔介意犧牲一個暑假, 一件小事已經知道老師為咩而教育 ! ...

咁如果你有心打工嘅
我建議你依家返去義務工作兼且每日OT三粒鐘
老師都係人我哋都會食飯屙屎

同埋我哋從來都冇話介意 只係我覺得你太過奉旨take it for granted

但最諷刺嘅事你根本都唔係我哋老細,憑乜嘢對我地指手劃腳

你就係嗰種典型嘅香港人搶先站在道德高地
其實自己好醜陋

公爵府

breadcheung 發表於 20-2-14 22:18
以老師既資歷,好多都有兩個學位,幾萬十零萬人工好合理,唔會比商界虧多。至於假期,出面(emoji)️高層人 ...
呢個時勢都唔係好多人有bonus喇 ?
唔炒已經好好啦 ! 所以咪話啲老師囉井底之蛙, 講到自己咁有料,你唔出商界拎bonus ?
有心教育嘅就唔好吝嗇一個暑假
呢度大把黃屍老師

珍珠宮

littlehoneymum 發表於 20-2-14 17:46
食得鹹魚抵得渴,咁辛苦唔好做囉,大把人等住做, 出面大把人失業呀 !

佢地有教師資格資歷咪去 apply 囉!

大宅

好媽媽勳章

cafeva 發表於 20-2-14 16:48
讚成取消暑假.

我都贊成取消或者縮短暑假。

伯爵府

bbc2018 發表於 20-2-14 18:26
其實現在香港亦有唔少外籍老師,或趁放暑假回去同家人團聚的老師或學生家長。佢哋可能亦已book 機票。

唔 ...

我小朋友小一無適應班,無高小補課喎!外籍老師又唔係年年無得返,聖誕新年返都得,係無甘長成个月,都有十幾日,今年好多其他人都唔返鄉下或提早回來過年,因為疫症,其他工種人仕都有受影響

公爵府

liumeowjen 發表於 20-2-14 22:28
咁如果你有心打工嘅
我建議你依家返去義務工作兼且每日OT三粒鐘
老師都係人我哋都會食飯屙屎
唔介意 ? 教師團體就唔會出嚟反對啦, 睇清楚題目喇,未睇清楚題目, 急住答, 有幾多學位都冇用啦 你有幾辛苦呀 ? 邊間學校呀? 等我打去學校 學校問下校長你有幾辛苦 ? 所謂home office,你哋自己心知肚明

首頁

尾頁

跳至