自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

sisilee321 發表於 20-8-23 09:31
其實中方同西方對代子女真係好唔同......中方慣左一大家人,老左有仔女睇

西方子女好快獨立,老左有老人院 ...

即使今時今日,仍是有大批大批男女,趕著生一代,為的是自己老時靠下一代照顧。這思想根深蒂固,無得救。

公爵府

回覆 接線生 的帖子

應該係.所以唔諗以後.可能冇幾耐識有新戀情.而我地又唔使分隔兩地、

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

好似我99最鍚大姑9, 佢都移民左廿幾年了,都無辦法,話就話可以飛過去,但99一定要人帶過去,廿幾年去過兩次咁大把,而家姑9都好少主動打電話黎

男爵府

appledai 發表於 20-8-23 03:26
如果子女能飛得更高,父母也會欣慰

十分認同

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

wln 發表於 20-8-23 02:38
媽老了!佢最錫家姐,特別對孫女。知道佢快走了,知媽心情難捨,但冇辦法啦。
姐夫今次好堅決,但我心裡有 ...

正面睇,現在科技發達,好像呢段時間,我同媽咪都係視像多,加上機票都唔太貴,家姐一年寒暑返黎兩次,媽咪就去兩次,咁其實每幾個月就見一次啦。
為子女,做父母都無太多選擇,在可選擇既範圍裡,籌謀最好,都係人之常情。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

littlesister 發表於 20-8-23 13:18
好似我99最鍚大姑9, 佢都移民左廿幾年了,都無辦法,話就話可以飛過去,但99一定要人帶過去,廿幾年去過兩 ...

咁我父母獨立好多喎,佢哋從來都係自己飛過去,我老豆仲醒到一早做定國際車牌,去到可以自己揸車,所以而家佢要洗腎,成日話了無生趣,最唔捨得都係我哋幾姊妹所以要撐落去喎。

珍珠宮

又諗係以家人之名
做父母希望子女,快樂一生飛得更遠更高,以佢前途首要條件

你姐夫都吾容易,去到英國由零開始,幾大壓力同挑戰,仲要一家大小睇佢食飯,真係金山銀礦都有盡時

我哋9成人口都係走難嚟香港,香港從來都吾係我哋嘅根,不停流徒,良禽擇木而棲,咪祝福佢地可以係英國落地生根!何必嬲咁多,每個人命運吾同冇同一條方程式計算。

男爵府

口口聲聲為下一代,根本自己想走,子女只是藉口。
第時過得唔好,就有得怨:「如果唔會為咗你……乜乜乜。」
真係為子女就唔會走去做二等公民啦。

伯爵府

Yukyuk 發表於 20-8-23 07:35
呢個年代我哋係活係呢個大時代裏面,等於我哋上一代5、60年代啲人走難咁樣!

其實為身邊嘅人都會有咁嘅情 ...
其實係呀
我老豆都係當年文革先走來香港避難

水晶宮

tsmtang 發表於 20-8-23 12:44
唔係外國嘅月亮特別圓,而係香港已經畀啲黃人搞到民不聊生

咁要快D走啦!

用戶要求終止服務

牛年勳章

太平公主 發表於 20-8-23 12:51

講得好,我係父母都希望子女能夠飛得更高更遠,過更好嘅生 ...

我唔知我個仔將來會點,亦唔知佢將來嘅選擇係咪更好嘅生活,如果佢鍾意,我會支持,唔捨得就一定,不過我唔希望成為佢嘅絆腳石,負累。
未經許可,請勿轉載

子爵府

wln 發表於 20-8-23 02:38
媽老了!佢最錫家姐,特別對孫女。知道佢快走了,知媽心情難捨,但冇辦法啦。
姐夫今次好堅決,但我心裡有 ...

人各有志
走、留都有原因
係錫佢嘅就祝福佢啦

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實現在科技進步左,距離遠左,都可以好近。到時多點用face time , 大家有時間盡量互相探望。始終各自組織左自己家庭,家家有本難唸的經。

大宅

2024年龍年勳章 牛年勳章

Fion710 發表於 20-8-23 13:29
咁要快D走啦!

我走唔走關你咩事,你邊位呀?有咩資格叫我走定留

水晶宮

tsmtang 發表於 20-8-23 13:32
我走唔走關你咩事,你邊位呀?有咩資格叫我走定留

乜你咁惡,我又唔係叫你走

伯爵府

k_wong7 發表於 20-8-23 07:44
無錯,好多家長都話為左仔女,為左下一代,但佢地有無問過仔女,問過下一代想唔想走?當年97問題,好多人 ...

問下一代?下一代可能未夠10歲喎

回流個D係咪放棄埋外國國籍先?

男爵府

其實樓主都講係姐夫決定,一家唔知一家事。

移民係大決定,兩公婆商量後為自己同女做呢個決定。始終將來無人知,可能十幾廿年望返轉頭先知係啱定錯嘅決定。

退一步講可能你家姐都有考慮父母不捨,但同老公反覆商量後決定移民。如果姐夫堅決走,你家姐唔走,你又想你家姐點?做太空人定係同老公反面?凡事唔可以睇表面。家人嘅決定我會尊重,始終每個人係一個個體,睇法唔同,決定都唔同。

況且而家科技發達,video call都好容易啫。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hphpphph 發表於 20-8-23 13:28
口口聲聲為下一代,根本自己想走,子女只是藉口。
第時過得唔好,就有得怨:「如果唔會為咗你……乜乜乜。 ...

做父母呢就最唔好攞呢啲嘢黎講,為下一代做過啲乜係唔需要掛係口邊,好似我有個朋友嘅阿媽,成日講:「唔係為咗你,我唔會忍咁耐而唔離婚!」我朋友成日唔出聲,但其實佢最憎聽佢阿媽咁樣講,佢話寧願佢哋離婚,由細到大家嘈屋閉刀光劍影,咁叫為咗我好?話寧願佢哋早早離婚。

hphpphph    發表於 20-8-23 13:49

伯爵府

虎到金來勳章

Mm233 發表於 20-8-23 13:38
問下一代?下一代可能未夠10歲喎

回流個D係咪放棄埋外國國籍先?

我諗如果唔係bb, 又如果有10歲,想唔想離開,應該有想法,可能佢地既想法係膚淺,簡單,但亦唔見得大人既想法係成熟,可靠。

我無反對人移民,我亦有講人各有志,只係話,離開總有種種原因,但用為下一代好呢個理由,就。。。有d保留

珍珠宮

以前呢啲咪就係我哋祖父祖母,為將來都係咁走難嚟香港

樓主,你應該理解呢份心情,可以相聚就珍惜,要離別就祝福

首頁

尾頁

跳至