自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Phyllisyam 發表於 20-11-18 23:29
正常係咁,但依家有病嗰啲又唔睇醫生又唔請病假,照返學,傳染咗比人哋,人哋負責任嗰啲咪請假唔返學囉, ...

非常認同你,我個班有五個已經病, 有病又繼續返學,又唔睇醫生
http://lilypie.com/Fifth_Birthday_code.php
驕傲(Pride).貪婪(Greed).迷色(Lust).忿怒(Wrath).嫉妒(Envy).貪食(Gluttony).、及懶惰(Sloth).

子爵府

deco99 發表於 20-11-19 07:10
真係好亂,我依家都未明幾時個別班停幾時全校停,如果個別班有三人感冒就停三日,點解仲會有連續四日有三 ...

其實政府公文內無提過什麼連續4日要全校停課噥,條link同手寫的標題根本不乎

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

puffy0305 發表於 20-11-18 12:25

me too,不過我地一至五年班停,淨係六年班返去考呈分

好認同,今屆升中好慘

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

deco99 發表於 20-11-19 07:10
真係好亂,我依家都未明幾時個別班停幾時全校停,如果個別班有三人感冒就停三日,點解仲會有連續四日有三 ...

往年 ,大家都唔緊張 !但今年 唔知會唔會上呼吸道感染溝新冠肺炎 !所以緊張啲啫 !
我又唔係好明 個個反對停課 !係咪真係細忟仔條命緊要過返學?

子爵府

虎到金來勳章

c.vieri 發表於 20-11-18 11:50
岩岩收到學校通告,又停課7天
點解次次考呈分試果個星期就實停課架
...

公爵府

初小,一二年級仲細,好易病,
其實停初小未得,我覺得高小可以返既。

男爵府

ching070707 發表於 20-11-19 09:12
往年 ,大家都唔緊張 !但今年 唔知會唔會上呼吸道感染溝新冠肺炎 !所以緊張啲啫 !
我又唔係好明 個個反 ...

當然條命最緊要。但個別班同學感冒都影響到全校同學條命?每日有人車禍喪生,仲使唔使出街?歐美爆成咁都仲有好多學校開,點解得香港小朋友條命咁矜貴?

公爵府

deco99 發表於 20-11-19 11:07
當然條命最緊要。但個別班同學感冒都影響到全校同學條命?每日有人車禍喪生,仲使唔使出街?歐美爆成咁都 ...

認同
所以我好怕d人講條命緊要定番學緊要
已經一整年了,對唔同年級學生真係好大影響
以家停7日,如果一復課有3個病又全校再停咩?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

c.vieri 發表於 20-11-18 11:50
岩岩收到學校通告,又停課7天
點解次次考呈分試果個星期就實停課架
...

朋友話,其實早前已想停,只係盡量想拖……到佢哋考完呈分試,都知道佢哋都好慘……耐何患流感嘅人太多。
她只是在小學實習社工,我無得fact check.

我自己,自從帶咗口罩後,的確未試過感冒。身邊都有一些朋友認同,又或者,潔淨意識強咗,搓手液永遠跟身。

珍珠宮

deco99 發表於 20-11-19 11:07
當然條命最緊要。但個別班同學感冒都影響到全校同學條命?每日有人車禍喪生,仲使唔使出街?歐美爆成咁都 ...

少運動都影響條命...

珍珠宮

Onlok 發表於 20-11-19 11:18
朋友話,其實早前已想停,只係盡量想拖……到佢哋考完呈分試,都知道佢哋都好慘……耐何患流感嘅人太多。
...

宜家患流感嘅人好少!

男爵府

apple~y 發表於 20-11-19 11:11
認同
所以我好怕d人講條命緊要定番學緊要
已經一整年了,對唔同年級學生真係好大影響

同埋精神健康都好重要,因為學業自殺個案例都好多,前幾日深水埗果單一大兩細都同停課精神壓力大有關。

子爵府

wailanf 發表於 20-11-18 23:38
係衛生署建議架!學校點會被誤導?!

我小朋友果班都停咗,拎埋樣本樽驗新冠,要等檢驗結果先知幾時可復 ...

好多學校俾最初發放假消息的人和傳媒老點左
衛生署都無講/寫過,有人係whatapps自己作再貼條內文不乎嘅link,01就不求真相咁夜晚刊登

首頁

尾頁

跳至