自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Astra00 發表於 21-5-2 19:37
所以我成日勸身邊嘅人,如果可以九成按上到架車仔,就快啲上車,樓價只會越嚟越貴,我都希望阿仔快啲大, ...

儲首期唔難,過壓力測試先難,又未必有親戚朋友肯做擔保,以前系咪冇壓力測試呢樣嘢?有錯請糾正。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

opclk99 發表於 21-5-2 19:57
供緊樓係人都知可以賣,
在下係銀行Backoffice做足十五年以上呀。
有十年日日印銀行所有客各類statement,

呢度大家買左樓定義都係上車供緊唔洗租
無話一定係要full paid
何必要去咬文嚼字
咁你做左大拿拿15年銀行backoffice之見
呢啲買左樓而又未供完既人,平時應該點叫先正確呢

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

opclk99 發表於 21-5-2 20:07
當年在下銀行做Operation(IT)底薪12k,
己養全家五口,
有無良僱主請碩士/博士起薪5k咋
it 好辛苦, jm 你捱得住...

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

littlefunpig 發表於 21-5-2 20:02
你呢啲盡用當年既機會
夠曬進取
抵你有3層物業

嗰陣冇辣椒,12年打後啲稅制越來越複雜。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

sharonchung 發表於 21-5-2 19:41
26歲買居屋,31轉私樓,4年後落咗車,十幾年後,4字尾再上返車。樓主要加油呀
...
jm 你不簡單 肯放下身段呢d 心理難關好難過。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

littlefunpig 發表於 21-5-2 19:56
07至今10幾年都係租?

好彩之後嫁比c6,佢住公屋係租者置住,一早已買!不用捱貴租!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

opclk99 發表於 21-5-2 20:01
同路人,
阿女就嚟20 升大二,
都想佢抽居屋,,,,,

咁放心好多,有得抽就抽
我阿二都係,慳家,無乜購物慾,

opclk99    發表於 21-5-2 20:22

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

singdream 發表於 21-5-2 19:35

係啊,首先我要講明我唔係YC,我鍾意自己國家。但去到2047 ...

2047呢個問題其實政府之前已經回應過好多次,跟進工作亦都一直做緊準備緊,亦一路都有續批緊超過咗2047既期,其實根本無需要擔心呢啲

契約續期
https://www.landsd.gov.hk/tc/land-disposal-transaction/extension.html
立法會二十一題:土地契約的續期事宜
https://www.info.gov.hk/gia/general/202104/28/P2021042800309.htm

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

csc1016 發表於 21-5-2 20:17
嗰陣冇辣椒,我第一間7按。聯名嗰間9按,第二年已經轉按甩mc。12年打係啲稅制越來越複雜,所以就遲咗換大 ...

出左辣椒後買賣兩閒變左
兩公婆最多買2間
再買就好多印花稅

子爵府

hfl2000 發表於 21-5-2 20:21
2047呢個問題其實政府之前已經回應過好多次,跟進工作亦都一直做緊準備緊,亦一路都有續批緊超過咗2047既 ...

好詳細

翡翠宮

hfl2000 發表於 21-5-2 20:21
2047呢個問題其實政府之前已經回應過好多次,跟進工作亦都一直做緊準備緊,亦一路都有續批緊超過咗2047既 ...

始終2047後過左所謂50年不變既期限
而政府現時做法只係按照政策續租、而唔係立法通過現時做法
有擔憂都無可厚非

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-5-2 20:29
始終2047後過左所謂50年不變既期限
而政府現時做法只係按照政策續租、而唔係立法通過現時做法
有擔憂都無 ...

咁呢樣我更加唔擔心啦,如果2047香港啲地全部變哂國家政府既,佢收地既話賠一大筆錢俾我哋搬咁咪仲好幾多大陸農村戶都期待政府來收佢哋啲地跟住發達呀,你係正正常常既根本唔需要擔心俾人「充公」囉

侯爵府

koala904 發表於 21-5-2 16:28
我好無用,而家4字頭仲未上到車,希望50 前可以上到啦,一生人買唔到一層樓係遺憾黎
...

其實你儘量試吓每次都抽吓白居二名額吖?可能俾你幸運抽中可以唔駛補地價買綠表居屋/公屋

子爵府

回覆樓主:

我26歲阿媽就的我去買樓,首期佢比,不過我出黎做野就比六七成家用。

珍珠宮

好媽媽勳章

馬騮狗 發表於 21-5-2 18:32

港島南,391呎

真係好抵!

就算03年SARS時,沙田第一城建築面積395呎的應該都要100萬以上。

港鐵南港島線通車後,港島南的樓係咪都因此升值多啲?

子爵府

回覆 koala904 的帖子

28歲

伯爵府

Astra00 發表於 21-5-2 18:42
但當年買港島南(如香港仔、鴨脷洲呢類區,係會比人看低,開口埋口話香港仔隧道好塞車之類)。

利伸:我 ...

將價就貨啦!
我第一層樓咪鴨脷洲囉,每日驚返工塞車就晨咁早出門口,成日都做部門第一個返工,我部門主管覺得我好有責任感喎!
起碼我有瓦遮頭,間屋每隻窗都有海景,放假去沙灘行吓,我自己覺得好寫意喎!使乜理人講咩!I am proud of myself!

子爵府

27歲結婚同老公買第一層樓,果時幾萬蚊首期,3年後離婚賣樓,再過4年自己一個人買第二層樓自住到而家,買時係過40年舊樓黎,再過多4年再買我既第三層樓,而家四十幾歲人有兩層樓。建議樓主要買平平哋買舊樓上車先,過多十年到時仲難買

首頁

尾頁

跳至