時事熱話

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原帖由 shirley73a 於 09-6-11 14:41 發表
yeah~give me 5..收唔收倒??!!

收齊

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

知足常樂 自得其樂 苦中作樂

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原帖由 方麗娟 於 09-6-11 02:31 PM 發表

多謝指教.
不過你話睇書前戴mask...希望你係講笑唔係寸我啦...bb得1.5歲唔肯戴mask~
其實我都係新手媽咪, 樓主問家長係咪要做superman? 我覺得係...尤其是媽咪, 更是superwoman. ...

今時今日,做得阿媽就要預左做埋superwoman,樣樣皆能且精
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

照我睇,
溫書唔一定係好慘的事, 視乎你的方法及小朋友的接受程度

原帖由 shystc 於 09-6-11 14:43 發表

吓...c都無計...咁生個仔出黎為乜...
同呢D人無嘢講...講少句暖肚好過...我諗呢排佢個仔比佢迫住温書...一定好慘....

明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

子爵府

醒目開學勳章

你可以叫小朋友溫習+做練習嫁馬!或者睇教育電視!

原帖由 grace_xian 於 09-6-11 13:47 發表
唔通真的日日係屋企煲卡通咩?

不現實囉

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我覺得要停課系好ge wo..
小朋友抵抗力甘差..
如果佢地5停課...
一陣坐車途中or人多地方感染到自己個小朋友....
咪又狂鬧政府..做咩5停課
系屋企都可以好好溫書ge者...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 ukiuki 於 09-6-11 14:46 發表

你朋友是否較錯, 中三好似要返學, 小學及幼稚園才停課.

佢知道中學無停課, 因為佢驚連中學都停課, 所以佢好激動, 佢仔老師之前有話靠今次考試拉分, 拉到夠分就讀到理科, 唔夠分就要讀文科, 佢話"如果讀文科就死啦" 我諗呢個死同果個真係死, 佢係睇齊!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

原帖由 塵大聞 於 09-6-11 14:54 發表

佢知道中學無停課, 因為佢驚連中學都停課, 所以佢好激動, 佢仔老師之前有話靠今次考試拉分, 拉到夠分就讀到理科, 唔夠分就要讀文科, 佢話"如果讀文科就死啦" 我諗呢個死同果個真係死, 佢係睇齊! ...

乜讀文科會死架咩
咁我咪死左

大宅

我贊成停課喎.唔停我仲驚呀 .停課我都唔方便,又要麻煩婆婆黎我屋企看住兩隻小馬騮,賓姨先可以去買"送”煮飯.

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sherry媽媽 於 09-6-11 13:42 發表
停係要停~不過係對面海既學校停~
新界九龍又冇確診病例~就唔洗停啦

歪理

大把學生住新界九龍, 但喺港島區返學啦.

大宅

原帖由 kingawa 於 09-6-11 14:41 發表
停工最好......

好呀好呀,停工留薪 快d...快d...快.........

男爵府

一間中學有12人確診, 停課梗係合理啦.....人命喎!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

停又鬧唔停又鬧...

如果我係政府我都唔知點做好...

我個人絕對支持停課~個仔係我架...有咩事咁點呢...

成日都見d人話停課咪日日要o係屋企好悶囉又呢樣果樣...

又話死喇,放咁耐假唔知點樣好呀,要湊仔呀,對住佢咁耐日日唔知點死呀,又話小朋友冇時停呀呢樣果樣...(難度平時對住佢唔係咁樣嗎?我個仔都唔見得係乖既小朋友,都係跳跳紮,但呢個時候我寧願佢停課呀~有咩事點算呢?)

仔女係自己既...點解可以咁諗架呢?(由其是係full time媽媽...如果係有番工既媽咪,咁佢地要搵人睇住小朋友就真係麻煩d,有時候真係唔係咁易就話搵到人幫手睇住仔女,真係好煩架~呢樣我雖然冇番工但我絕對明白!因為冇人可以幫我手湊仔仔的~)

總之做又有人插唔做就更加比人插...依家d人真係慣左係咪都插左先講~

如果呢個世界...係個個人既要求都滿足到...咁就唔會有咁是是非非啦!順得哥情就梗係失嫂意...

有時候可以就下既咪就下囉~

我諗政府既人唔會唔知道依家係考試期...

但我諗人命會緊要過考試既野囉~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 kawai928 於 09-6-11 15:07 發表
停又鬧唔停又鬧...

如果我係政府我都唔知點做好...

我個人絕對支持停課~個仔係我架...有咩事咁點呢...

成日都見d人話停課咪日日要o係屋企好悶囉又呢樣果樣...

又話死喇,放咁耐假唔知點樣好呀,要湊仔呀,對住佢咁 ...
絕對認同....我覺得健康重要過一切,d家長真係好恐怖....唔好停課,因為要考試;唔好停課,因為sit校車費,興趣班費,學費,補習費;唔好停課,因為搵唔到人照顧佢......點解呢d野重要過小朋友既健康?

大宅

絕對同意!我囡啱啱今日第1日exam,tomorrow仲英文科已經温習完,停課嘅話吾記得晒要重温,但都無辨法la
原帖由 keroroee 於 09-6-11 15:07 發表
一間中學有12人確診, 停課梗係合理啦.....人命喎!

大宅

我囝囝K3畢業典禮都要取消.....但都沒辦法.....

珍珠宮

好彩我仔今日考左英文.
原帖由 winglamcarmen 於 09-6-11 15:13 發表
絕對同意!我囡啱啱今日第1日exam,tomorrow仲英文科已經温習完,停課嘅話吾記得晒要重温,但都無辨法la

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至