自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

happymama111 發表於 22-10-15 00:17
回覆 johnbenmom 的帖子

大約$50000,有會計師牌,master

因為大陸防疫政策問題,好多好多外籍和港澳台已經或準備離開,如果你哋唔介意封控(好多係足不出戶,小朋友只可以網課、公開試會被取消),如果願意,其實大陸一線城市都有工,試吓搵Deliott同PwC嘅內部做推薦。但唔好有太高嘅package expectations,唔會再有十幾年前嗰種去全包宴(但可以要求學費和住房津貼)。有20年經驗(master在大陸唔值錢,基本85%求職者都有),只要有位,呢個數應該問題唔大。

水晶宮

畀面勳章

happymama111 發表於 22-10-15 08:53
多謝各位jm !我真係好唔開心,好擔心!但我又唔可以係c6面前表示出黎!有jm問我點解生3個小朋友,冇辦法, ...

我明白你 令你擔心嘅事實在太多,身為媽媽擔心家庭生計/子女學業,作為太太,擔心丈夫精神狀態 唔好怕講家事出來討論,大部分人都係善良的,從中可能得到解決方法都未定!我唔同你講加油啦,知道你已經很努力了

男爵府

happymama111 發表於 22-10-14 23:48
我老公係間公司做咗20年,上司話佢人工高,要炒!好灰吖!今日見到佢收工返屋企眼都紅晒!佢應該好難受!唉 ...

加油加油

大宅

我之前份工做左 10年 , 一直都知自己 underpay , 之後俾公司炒左 , 點知出去搵工 , 人工仲多左 20% , 好開心 , 你唔轉唔知自己係咁既價, 如果公司唔炒我 , 我都唔會有轉工機會 ( 我怕由頭適應過果種人 )

珍珠宮

happymama111 發表於 22-10-15 00:28

佢上司話請個國內人做幾千蚊已經搞掂,唔使用咁高人工請香港人,佢間係中資公司 ...

佢上司驚自己比人抄,咪先cut左下屬高人工嘅。

大公司一向係咁,啲高層都驚自己無左份工。
你老公有經驗有學識,實搵到好工

大宅

宜家年尾 , 加上又放寬了 , 搵工好機會

男爵府

happymama111 發表於 22-10-15 08:53
多謝各位jm !我真係好唔開心,好擔心!但我又唔可以係c6面前表示出黎!有jm問我點解生3個小朋友,冇辦法, ...

d 人講野太刻薄!
你有本事有3個,
佢地無, 佢地唔抵得 ^.^
JM 唔好理佢地!

JM 灰一陣好了
全職媽媽好勁抽.
真!
俾心機!

你老公可以抖一陣,
努力搵工唔好氣餒 (氣餒一陣就要上路)
祝福你們一家.

侯爵府

開心吸收勳章

加油,移民潮,其實市場上仲有好多工流轉緊,我部門已經有4./5 個位有出有入,人工都吾係差。

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

都明白突然冇左經濟既擔心,但之前做左咁多年人工又高,應該都儲到少少可以捱到呢一段時間

侯爵府

我嫂50都仲搵到會計工跳槽, 工應該會有的
最緊要你老公心態要接受到, 有時人工差啲騎牛搵馬做住再搵

水晶宮

畀面勳章

大力大力 發表於 22-10-15 06:06
20年冇轉過工被炒、可能是機會、塞翁失馬焉知非福、會搵份仲好、更高薪酬的工、尤其是近年那麼多人移民、找 ...

同意
有牌、master,如果職位係會計師,年資咁深,5萬係算少人工!我估問題正正在於咁多年來冇轉過工!人工已經同市場脫節!正所謂魚唔過塘係唔肥㗎!而家真係塞翁失馬,話唔定搵到份貼近返市場水平的!
加油

btw,有d人回覆真係人哋已經失業,又話人人工少好生三個,又叫人唔好出post應該去搵工。大佬,搵工都要安頓好屋企同小朋友先啦、同埋人人洗$方式唔同丶你又點知人有幾多身家丶駛唔駛供樓供養長輩呀

水晶宮

畀面勳章

Yeung456 發表於 22-10-15 09:45
我之前份工做左 10年 , 一直都知自己 underpay , 之後俾公司炒左 , 點知出去搵工 , 人工仲多左 20% , 好開 ...

exactly
魚唔過塘唔肥,轉工加薪幅度一定大過每年加人工
轉一轉起碼10%以上先去啦,如果舊公司,每年加2%3%,幾時先加夠10%

翡翠宮

畀面勳章

落井下石的回覆,你無需要理。

而家香港就職市場轉緊音樂椅,如果要求不高,轉工應該不太困難,最多做下part time同 freelance捱過呢段時間,希望在明天。
日日是好日

子爵府

回覆樓主:

咁多人講20年得5萬人工少,咁應該幾好錢,個個都好似知行情
樓主,唔好理佢地,你先生有年資有牌唔怕搵唔到.加油。
好羞都係一個專業人士

男爵府

唔好理佢地啦,我都係三孩媽媽,老公一個湊全家,會計都界都好多空缺的,祝福你老公快啲搵到工

男爵府

回覆樓主:

唔開心是因為一時間未接受到份工做20年比人䭤散,又未有新工,家庭壓力大。但說真的,你先生學歷資歷要搵工唔難,可能人工可以更好,加油,為母則強,開解下老公。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

放心,呢行好缺人,人工搶到好貴,佢一定好快搵到工

男爵府

回覆樓主:

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

happymama111 發表於 22-10-15 00:28

佢上司話請個國內人做幾千蚊已經搞掂,唔使用咁高人工請香港人,佢間係中資公司 ...

個老闆天真。

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至