自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hfl2000 發表於 22-11-18 01:45
都無辦法,公屋政策的確係最先保障咗法定配偶先既,房署都係跟政策做嘢,你無得同房署拗㗎喇。
https://ww ...

"公屋戶主去世或遷出後,單位的租約可無條件地批予在單位內居住亦是認可成員的戶主配偶"

個後後母係唔係一直在嗰個單位在居住?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章

grantman 發表於 22-11-18 00:17
回覆 李豆豆 的帖子

我細佬戶藉宜家只有爸爸同細佬

咁一定俾唔到你後後母,佢冇名根本唔會轉到俾佢,你問下房署個職員,冇名點樣轉到

象牙宮

grantman 發表於 22-11-17 02:11
你好,本人已分戶,與本人無關,但與細佬有關,細佬還與爸爸共住。事情是這樣的,本人爸爸年已老邁(過了七 ...

直接爸爸過身都加吾到,但點知今日問過房處原來爸爸過身間屋會留俾後後母,後後母做戶主,即係爸爸過左身反而後後母加到名?

問房署:
1。細佬还有名在公屋  
2。可不申請分開? 或需和母后一起?
3。怕是后母踢走細老名。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

回覆 Ol0314 的帖子

如果個大陸女人真係同個阿伯是真愛
她大可以日日照顧個伯伯直到死的一刻
記得盡做妻子的責任呀
當然吾少得同伯伯沖涼、洗頭、大小二便呀
當伯伯死左
既然都人去樓空
個大陸女人在香港無公屋、無錢、無遺產
要她賭物思人咁悽涼
記得離開這片傷心地la
咁她應該瀟瀟灑灑滾回大陸啦

千其吾好申請埋個親生仔落黎香港呀
大陸地方大、空氣好、有親人、經濟發達、工作機會多
無謂迫佢地咁委屈留在香港囉!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

下圖黃色部分(借135樓文),寫住要居住在單位內喎,後後母本身都不是居住在單位內。。。法律嘅野,最終都係睇返租約點寫,樓主研究吓份租約先!

你亦可以揾識法律嘅議員幫手協助

另,要求房署指出邊條租約有寫明可以讓原本就沒有居住緊在公屋內、原本就沒有公屋戶籍嘅後後母,可以在老公死後自動成為該公屋的戶主?可以的話,最好電郵問,白紙黑字。

急嘅話,揾東張西望,佢地應該會快好多,又可以問諮詢東張西望律師
attach0/tmp/phpZZ0wcV

伯爵府

回覆樓主:

「後後母唔係同住」 其實係咪假結婚洐生嘅手尾? 唔好意思咁問。
之前有單類似新聞,連遺產都吞埋。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

立即去搞轉戶主名,叫爸簽名轉俾細佬,就簡單又快

珍珠宮

回覆樓主:

搬走唔係辦法。先攪清晰住屋問題
1)既然後後母係合法妻子,佢順理成章將係「戶主」的話,細佬只係成員。
2)細佬常在家住,「戶主」不能申請刪除成員戶籍。
3)細佬搬走,「戶主」就有借口話佢冇係單位常住,申請刪名。
4)如細佬被刪名,而「戶主」有子女有香港永久身份證,「戶主」可以需要子女照顧為理由,經審批申請加入戶籍。
5)總之,細佬冇刪名,「戶主」唔可以申請其他子女入戶籍(因為已有人照顧)。「戶主」百年,細佬經資產審批,自然變回戶主。
6)唔好以為刪完名,「戶主」死咗,細佬又可要返個單位。

如不對,請指教。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Debbie0331 發表於 22-11-18 10:07
「後後母唔係同住」 其實係咪假結婚洐生嘅手尾? 唔好意思咁問。
之前有單類似新聞,連遺產都吞埋。
...

如果個後後母唔係一直住响嗰間公屋既,又無加戶籍落去,點會有機間屋畀到個後後母呀?

叫個職員理解清楚至好答啦﹗

直接打去房署總部,揾高級人員解答啦﹗
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

複式洋房

回覆 hfl2000 的帖子

甘得人驚,甘我同我屋企人講左先,吾該晒 !

複式洋房

回覆 李豆豆 的帖子

間屋真係俾左後後母,已確實左

珊瑚宮

2024年龍年勳章

grantman 發表於 22-11-18 11:37
回覆 李豆豆 的帖子

俾左? 但你老豆仲喺度喎

子爵府

牛年勳章

grantman 發表於 22-11-17 23:04
回覆 carcar0909 的帖子

我地又唸過細佬同後母住住中轉屋先,因為後母都申請輪候緊公屋,吾知可吾可以中途 ...

但你細佬同後母已經冇親屬關係,可以加上去咩?

子爵府

牛年勳章

回覆 李豆豆 的帖子

咁其實都冇辦法喎,唯有一齊住。

子爵府

牛年勳章

李豆豆 發表於 22-11-18 11:44
俾左? 但你老豆仲喺度喎

我都覺得好奇怪,後後母係戶主個老婆但係冇戶名!唔通房屋署係可以總之有結婚證明嘅話幾時加返都得?

有啲亂….

複式洋房

回覆 bobomia 的帖子

謝謝,閣下慷慨解答,但我地都係想低調處理,
始終爸爸有病,不太想驚動他的病情 = =

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆 李豆豆 的帖子

俾左?後後母已經成為左間屋嘅戶主?你老豆尚在人間喎!

複式洋房

回覆 李豆豆 的帖子

對不起,我打錯,係會在將來爸爸死後俾後後母

珍珠宮

2024年龍年勳章

grantman 發表於 22-11-18 11:51
回覆 bobomia 的帖子

謝謝,閣下慷慨解答,但我地都係想低調處理,

唔想上鏡,咁你私下揾識法律嘅議員幫手咯。

同埋其實,就算你諗到辦法,都要你爸爸配合先可以做到。你爸爸本身有咩想法先?

複式洋房

回覆 carcar0909 的帖子

係因為我細佬吾肯簽字加後後母名,後後母一直同而家間屋無她名,但房處話竟然在爸爸死後間屋判俾後後母

首頁

尾頁

跳至