自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Vengerov 發表於 23-6-12 15:08
之前好似睇過一些新聞,英國學校有不少性侵個案,學校都係叫係學生噤聲,驚影響校譽
...

我樓上獨居伯伯,我哋搬入嚟嗰陣時佢已經六十多,有啲怪怪夜晚通宵唔訓會搬傢俬同䂿嘢,初初我都好嬲,鄰居話無用㗎!佢傻㗎,我都唔想煩就算,之後忍吓忍吓都習慣咗,有時聽唔到佢夜晚出街或者推傢俬反而擔心佢有事!
佢每個禮拜都有工人姐姐嚟收拾打掃,後尾有次遇到佢家人(家姐們,都係老婆婆嚟),原來伯伯青少年時去咗英國讀中學,點知響學校俾神父攪,根住精神有問題返咗香港,慢慢叫做照顧到自己生活起居,屋企係有錢嘅,家人都係住半山、大坑道附近,所以買個單位專登買俾伯伯住,因為佢哋各自嘅家人唔想伯伯一齊住,但家姐們想照顧佢到百年之日!

大宅

Anpanmama 發表於 23-6-12 16:42
我樓上獨居伯伯,我哋搬入嚟嗰陣時佢已經六十多,有啲怪怪夜晚通宵唔訓會搬傢俬同䂿嘢,初初我都好嬲,鄰 ...

So sad.

男爵府

祝福小朋友大步檻過,早日康復❤️‍(emoji)

翡翠宮

我樓上獨居伯伯,我哋搬入嚟嗰陣時佢已經六十多,有啲怪怪夜晚通宵唔訓會搬傢俬同䂿嘢,初初我都好嬲,鄰 ...

好慘

侯爵府

希望早日康復

侯爵府

咁就一世

子爵府

希望男仔大步檻過!
家長應該用法律途徑要求校方及被告,承擔未來龐大醫療開支,私立學校收得幾十萬學費,事件又在宿舍內發生,打開門做生意,一定要負責

男爵府

junetam 發表於 23-6-12 15:21
唔係個媽媽話學校比其他學生學費減免嚟冚口? 仲話本來有個學生話記得,第二朝就唔記得咗...
...

咁賤,不過好快會唔記得
除非日日有人講有人煲件事

公爵府

港生英國寄宿學校受襲 教育顧問 : 非香港家長熱門選擇 學校已要求宿生撤離

升學顧問公司「英識教育」創辦人陳思銘表示,該校並非香港家長的熱門選擇,他估計在該校讀書的香港學生只有10多人。他指周五發生襲擊後,學校已要求所有約260名寄宿生離開校園。

移英家長:聽聞港人學生曾被同學欺凌

有移居英國曼城的港人家長向本網表示,昨日從社交平台得悉事件後感到難過,但認為今次是個別事件,同時亦未曾從自己兒子身上聽過被同學欺凌,相信自己兒子與同學相處融洽。

不過,他引述其他港人家長表示,部分港人學生抵英後曾被同學欺凌,有港人學生每日放學回家後,家長發現校服均濕透,經查問後才得悉被同學用水淋濕。家長曾向校方投訴,但校方表示為學生正常行為,沒有進一步行動處理,反應極之冷淡。

他續指英國學校與香港不同,部分學生較「百厭」,家長需多留意子女的情況,強調欺凌行為是不能接受的,今次事件導致一名港人學生昏迷入院,令他感到痛心和難過,他希望當局能徹查事件,避免同類事情再發生。

公爵府

「有港人學生每日放學回家後,家長發現校服均濕透,經查問後才得悉被同學用水淋濕。家長曾向校方投訴,但校方表示為學生正常行為,沒有進一步行動處理,反應極之冷淡。」

子爵府

Vengerov 發表於 23-6-12 15:08
之前好似睇過一些新聞,英國學校有不少性侵個案,學校都係叫係學生噤聲,驚影響校譽
...

係呀, 我都記得有大學女生示威, 抗議校園性侵文化。
其實性侵受害人點止女仔, 男仔更加唔敢出聲。有啲死變態, 諗住姦左個男仔來改變佢性取向, 受害人真係極度可憐。
我認真奉勸有意出國的男女生, 放眼世界是好事, 但必須先習武!!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

咁無助,好慘
放下自在

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

睇完,感覺好悲哀,伯伯呢一世人就毀咗,諗住去英國讀書,點知俾人性侵,伯伯一定好痛苦,每日都係折磨中渡過

珍珠宮

有時外國地方先最恐怖
以前有套戲叫「聖訴」係講以前神父性侵啲男仔,即使父母係知道,但係神父可以左右小朋友去留,都忍左佢!甚至有修女揭發出嚟都扮冇事

英國貴族學校欺凌文化更甚,家長只要配合財務安排,真係為所慾為,查理斯三世都有講當年佢比佢老豆掟去寄宿,不停係學校比人打

子爵府

eason 話佢試過俾同學塞入垃圾桶.
我諗真係睇自己幾豁達去睇.
佢地認為打交係玩, 其實人地可能欺凌緊你. 真係好睇性格如何, 如果內向的或者生得細粒, 去留學最好家長過埋去. 如果內心脆弱d, 可能會攪到情緒病.

伯爵府

好慘

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊