自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

wan_sosin 發表於 23-10-22 20:01
所謂尊重小朋友,有時係害咗佢都唔知,如果小朋友嘅判斷一定正確,就唔需要18歲之前任何事情都需要家長/監 ...

呢樣係真,我仔小學我都後悔揀咗間出哂名係校風好好既happy school寶校俾佢,但佢反而係讀得好唔開心,成日喊,唔願返學唔願溫書,情緒變得好差,但已經無退路,轉唔到校啦。中學我揀返傳統津校俾佢,好在都仲挽救到,好明顯係比小學嗰時開心咗好多,雖然頭兩年可能仲係適應期,學習動力都未夠好(掛住打機,考試都唔肯溫書),但中二下學期&今年中三開始,又好明顯睇到佢進步,好主動積極咁溫書喎,所以我就話好多時都係睇彩數,要睇佢身邊遇到啲咩同學咩老師,幾時開竅,校風好唔好呢啲真係好表面,我覺得最緊要係睇佢仲有冇退路可選。

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-10-22 20:46
呢樣係真,我仔小學我都後悔揀咗間出哂名係校風好好既happy school寶校俾佢,但佢反而係讀得好唔開心,成 ...

好在有得回頭,其實小朋友都想有人對佢哋有適當期望,在期望中會感到自己重要,甚至被愛。(當然在佢嘅能力範圍唔超太多嘅期望)

我識一個朋友,從不管個小朋友學業,對個小朋友成績不太過問,唔好以為個小朋友就好開心,其實佢唔鍾意佢媽媽,走去同其他人講,佢媽媽唔理佢,私下我知個小朋友對自己都有啲期望,所以覺得媽媽無幫助佢。

大宅

donut_mami 發表於 23-10-20 14:26
我女暫時考完第一次呈分屬band 2頭,上星期參加中學巡禮,去咗6間學校,其中一間band 3.. 佢好鍾意,我自己 ...

唔諗住喺香港入大學,就可以

伯爵府

回覆樓主:

我個仔B1跟學校參加間B3中學夠話間B3好似幾好. 我地一D都唔會考慮.唔同級數收D生都唔同.B2A至少揀間B2B中學.

大宅

淳熙媽咪 發表於 23-10-20 17:25
屋企人仔女band2尾成績,揀左間band3直資,讀得好開心,功課又少,活動教學,係學校考級頭,佢地話開心過讀 ...

有咩直資係B3呀?

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

brendabb168 發表於 23-10-22 22:06
有咩直資係B3呀?

tko 香島

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊