自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

1314625 發表於 23-11-4 11:16
不如講下想政府做D 咩?

好似內地咁, 強制唔比學生補習?

出好問題,讀IVE同中六分别?

水晶宮

回覆 katrinamama 的帖子

有心理學家講過, 如果主動廣播有關自殺的新聞(無論什麼年紀), 會令情緒到臨界點或有自殺念頭的人推前一步, 所以唔會喺電視講, 只會喺報紙報

男爵府

提外話,我小朋友去過大陸學校度交流

講緊係高中,初中唔知

返學時間係每日7:30到夜晚九點,簡直匪夷所思。星期六都要返學,午餐晚餐都喺學校食

佢返嚟之後就話自己好幸福

水晶宮

回覆 brother4 的帖子

兩者出路當然會有分別, 但"完成中六考DSE"已深深植入左香港嘅血裡面, 所以普遍思維完成唔倒中六就形同一事無成, 所以寧願仔女"捱"完中六, 都唔想中途去讀職訓課程

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

家長及學校要正視問題

珍珠宮

其實好多中學無要求一體一藝,根本係自己有興趣才參加,學校課外活動有非常多種類。

某些傳統女名校初中才要求有要學一樣樂器。連女神校都無硬性要求學生要學一樣樂器。

其實唔少小學包括阿囡間私小都無要求學生要一體一藝,學生可以根據自己興趣報學校課外活動或出面自己參加,STEM課程,男、女童軍等都有吾少人參加

只係有些少男、女小學生、用體或藝、特別技能入名校就有

珍珠宮

史力奇2 發表於 23-11-4 10:27
例如增加駐校社工,安排小朋友出去走動下,多啲親子活動,檢討下而家個教育制度,好多時啲人話家長怪獸攪 ...

佢表態就承認係佢哋累到學生自殺,佢哋邊敢出聲

公爵府

回覆 TingTing 的帖子

係、好似升中咁、舊年經歷過、呈一失手、呈二、三補返、但都係B 2生、唔可以填心儀學校!其實一直都有努力!分數唔得就係入唔到心儀學校、成績好嘅選擇多好多、所以由小四開始壓力已經大、要溫書、冇可能唔求分數!制度係咁、要適應就要配合玩法!我小朋友以間小學要全級頭十七名先可以填B 1中學、我小朋友好努力溫書(三次呈分試+埋係排全級廿九)、知道係唔可以填B 1、心儀學校冇機會入讀、喊左好耐)!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

芒果米池 發表於 23-11-3 23:45
的確令人討厭,唔鐘意或者冇興趣冇天份,都焗你要學,你高官有幾多個有呢啲天份呀,白逗人工最叻
...

一體一藝幾時變政府要求架?我兩個Band 1中學從無這樣要求,覺有問題就揀中學個陣諗清楚啦!

男爵府

畀面勳章

brother4 發表於 23-11-4 11:36
出好問題,讀IVE同中六分别?

其實讀工業學院都唔差。。
最後朋友讀完, 最後都係擁有自己間公司, 搵錢還比同期嘅大學畢業同學多。。
所以條條大路通羅馬。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊