自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 carmenlook 於 10-1-22 15:31 發表

不支持...,希望五條友快啲消失,我愛民主,但我怕香港人未有能力選到真正要嘅人,現在有好多人同啲亞婆亞伯都係為啲小恩小惠投票

你咁既邏輯等如怕考試唔合格
所以唔去報會考冇分別
你比心機溫書溫到百年歸老la
成日都話自己溫書未夠熟,其實係你冇信心
考得唔好咪再考過,我唔信你考一世都fail
等於而家台灣
民進黨做左兩屆做得差
國民黨取而代之一樣

別墅

原帖由 ntefamily 於 10-1-22 16:02 發表

最慘咁樣做, 無日無之玩內耗, 班癲人個個月係議會到搞亂擋就淨袋$10萬, 香港就無論, 基建, 政制都一路停係到, 真係溫水煮青蛙, 等死. ...

From 今日信報 -

社民連三子最踴躍發言參與「五區公投」行動的社民連三子,2008/09年度在立法會表現最矚目之處,除了「掟蕉」大鬧立法會,便是發言多,單是梁國雄【圖】便發言七十一次,次數之多為一眾立法會議員之首。陳偉業發言五十六次、排第三 (僅次於公民黨湯家驊),黃毓民則達三十七次。

天主教監察組數據顯示,社民連三子去年每人缺席會議次數不多於兩次,但每人的不投票率均逾一成,其中黃毓民及陳偉業更高近二成。

三人投票不在場的次數,由十六至二十二次不等,較另外三大黨議員高。但三子投棄權票的次數相對民建聯低,每人平均約九次,民建聯每人平均為十六次。

監察組指出,社民連支持回購領匯、工人享有集體談判權、永久取消外傭稅、改善監管截取通訊及秘密監察機制。監察組認為,社民連在民生議題上能捍衛基層利益、政治上因支持雙普選能捍衛人權,滿意其表現。

港大民意研究計劃調查亦顯示,黃毓民及梁國雄兩人一直是認知度最高的立法會議員,陳偉業亦位列十大。如果論最高評分,黃、梁兩人則徘徊十大榜末,陳則不入十大。五名辭職議員中,評分最高的是公民黨梁家傑,三個月前的調查得分排名第三,分別次於黨友余若薇及獨立議員葉劉淑儀。

曾於2007年參選特首的梁家傑,2008年晉身立法會後,在政府賬目委員會及議員個人利益監察委員會的出席率,均達百分之百。但他在周三例會上的不投票比率達8.7%,雖然低於社民連,但卻不及「新丁」黨友陳淑莊,其比率只有2%。梁、陳兩人發言各達三十多次。
不過,陳淑莊的知名度仍有待提升,在港大調查中多次十大不入,故未能作評分排名

日日搞亂檔???
我覺得係你少留意佢地發言囉
長毛佢地係立法會發言水準係數一數二
你淨係關心人掟蕉,其他好處就視而不見
咁都冇辦法...

禁止訪問

大宅

我唔知你係伍毫子党抑或想表現吓自己一個打十個, 我就比你賺一次伍亳子咁多, 呢位先生或小姐, 說話講得通唔係人講東, 你講西, 你自已就有足夠理據, 要多方面講得通才可以立論 :

1. 人才(政冶)係要温牀要學習才可成長, 我唔係話明天普選, 現在議政能力較强嘅議員大都是由港英時代市政局, 區議會, 立法局(溫牀)多年歷練才能培養出來, 無論係泛民抑或建制派都係一樣, 這個就是温牀, 因為97之後多咗一半功能組別, 少咗續級升嘅機會。 議政能力强嘅議員唔係天跌落, 而係訓練出嚟, 這個温牀仔可理解為一個泳池, 是先有泳池才有這類議政人才。

2. 你所謂嘅金牌選手, 真係要揾D做得好嘅其他國家前總统或州長先至掂, 因為議政能力強唔代表行政能力强, 商界做得亦未必做特首做得好, 那唯一嘅金牌選手要係之前做過一模一樣嘅地方或國家領導, 又有成功政績才可以做特首, 如果唔係一定有市民反對。 但現實唔可行, 這金牌選手一定持有外國國籍, 甚至唔係華人, 咁邊度揾到個人人都接受到嘅特首! 咁 3017年都揾唔到個喎! 咁咪未來一百年都要阿爺欽點, 無金牌選手咁咪即係香港都一路無普選? 喂,喂,喂, 奧巴馬之前剩係做過參議員咋, 點做總统呀! 美國人會同你講, 我哋國家制度及組識完善精細, 新總统跟住做就好快上手, 如果你問總统亂來怎麽辦, 喂你美國成2億人口, 出咗事大鑊過香港好多喎! 美國佬會答你, 有國會參, 眾兩院睇實, 因為重要政策要兩院通過, 如果, 再亂來就彈劾佢, 趕佢落台再選過。 咁你又會問香港無國會喎! 你D普選嘅特首亂來, 點攪呀 ? 我會答你唔駛怕, 立法會一樣有權彈劾特首, 咁如果D直選議員都幫埋特首, 咁點辦? 我會答你我哋勁過美國, 因為我哋有阿爺, 美國就無嘞 ! 人大一釋法就攪掂, 就算香港幾亂, 我相信深圳解放軍要操嚟香港相信唔駛30分鐘, 那麼怕,怕, 怕,有什麼好怕?

3. 另一個角度, 如你所說'宜家講緊幾百萬人嘅民生及前途', 咁就真係要小心緊慎去選金牌選手(特首)囉 ! 弊嘞 ! 咁重要嘅工作邊個定好呢 ! 阿爺定吖! 但阿爺咁英名神武都衰過兩次喎 !既然同我哋幾百萬市民嘅前途如福有關, 咁不如我哋市民自己選吖, 自已選錯都無得怨喇 ! 弊 ! 無普選制度點選金牌選手呀! 而且普選政制要完善佢要花好多年, 咁金牌選手選完無耐咪好快要退休囉! 咪另一個金牌選手又未出現喎, 咁點做 , 政制要還原從前? 咁真係要有普選制度先吖抑或有金牌選手先呢?阿爺選錯人礙於面子未必肯即換人, 如果係香港人自已選, 一早就要特首落台, 咁你話邊特首對市民傷害性大D呢?

4. 要現實D, 特首候選人好難外求,特首人材係要有搖籃培養, 比利, 馬勒當拿, 如果巴西和阿根廷無完善足球制度及訓練, 點打磨到D球王出嚟, 又唔訓練又無足夠塲地, 方法, 又唔比人落塲, 最初見比利, 阿水知佢係球王咩! 你話應該先有民主政制配套先, 定抑或先要有球王出才着手定配套環境, 那一項做江比較名D 及快D 有球王出現呢!?
大家諗清楚D。

原帖由 G-Ma 於 10-1-22 19:02 發表
明白你所講既道理, 但要先有泳池再等金牌選手, 如果一直都無, 人民咪好冒險? 宜家係講緊幾百萬人既民生及前途, 唔係一場比賽, 輸左下次再努力過, 我地afford唔起, 睇返台灣, 一個8年令佢唔再係四小龍, 成個經濟有排 ...

禁止訪問

男爵府

我發現呢到既泛民打手實在太多人生攻擊, 動不動就話人無知, 食古不化, 五毛子黨, 只有自己講既係真理.

香港同台灣點樣唔同, 係你地想混淆視聽, 避而不談而已. 美國罷免總統咁容易? 係布殊應該晨早落左台啦.

我決定唔再回應, 且看今次所謂公投結果如何, 如此質素, 唯有自求多福, 祝香港好運!!

原帖由 ken000283 於 10-1-23 00:03 發表

你仲系食古不化搵台灣同香港作比較去混淆視聽? ?-(
上面122# 咪講左香港同台灣根本系兩回事, 唔可以作比較囉~!

咁香港總統呀?
有無自己軍隊呀?
香港系外國有無領事管呀?
又有無班民進黨大大聲聲叫香港獨立, ...

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 ricetaster 於 10-1-23 00:03 發表
我唔知你係伍毫子党抑或想表現吓自己一個打十個, 我就比你賺一次伍亳子咁多, 呢位先生或小姐, 說話講得通唔係人講東, 你講西, 你自已就有足夠理據, 要多方面講得通才可以立論 :

1. 人才(政冶)係要温牀要學習才可成 ...

我好尊重 每個人發言
麻煩唔好開口埋口 就話人地係什麼5毫子
一開始 已經唔識尊重別人
你打咁大段野 我都唔想睇

對於社民果班人 我都唔覺得佢點
只係有時覺得佢地太激進
特別係傳播媒體上 真係唔可以做d暴力事件
我亦都好明白 立法會係有唔同o既聲音
先係一件好事

禁止訪問

等待驗證會員

原帖由 ken000283 於 10-1-22 15:59 發表

點至為之大反應? 點至為之細反應?
你話大就大? 細就細? 甚麼標準? 你個人標準?

講左一句 "話你把口咁好野, 竟然可以將公投扯到咁遠", 就比你話驚左你? 你咁好笑ge? 你都幾有幻想力嗰喎...

大家 ...

而家最有幻想力就係你 放鬆D啦香港人(big6人)
:;pppp: 同你意見唔同就話人要有精神病要睇E生
唔怪得你咁buy垃圾會果3害下下唔夠人講就..................發爛渣 尼次真係同你講早D抖:;pppp:

等待驗證會員

原帖由 G-Ma 於 10-1-23 00:20 發表
我發現呢到既泛民打手實在太多人生攻擊, 動不動就話人無知, 食古不化, 五毛子黨, 只有自己講既係真理.

香港同台灣點樣唔同, 係你地想混淆視聽, 避而不談而已. 美國罷免總統咁容易? 係布殊應該晨早落左台啦.

我決 ...

完全同意

禁止訪問

禁止訪問

別墅

原帖由 ntefamily 於 10-1-23 00:13 發表

如有道理就一定有人賞識, 何需掟蕉講粗口, 正如有人前門出去捐錢做善事, 返轉頭係後門克薄工人, 同一道理.

呢三人的行為同街邊流氓無分別, 當然流氓有時都會講義氣同做d正經事, 但本質係流氓. ...

正如你所言
長毛講野有其論點道理
你又何必下下著眼佢果一字半句粗口?
再講,長毛出身草根
言談中帶一兩句粗口無可厚非
相反佢雖然冇讀過大學
卻有獨到的政治識見和論述
呢d全部係佢咁多年自己睇書自學返黎
點解你又唔識去欣賞?
長毛會講粗口,卻有獨特的政治識見
而你卻只慬得關心人家的粗口,別無其他
如果長毛在你眼中是流氓
那請問,你自己又是什麼?
歡迎討論。

男爵府

光係呢個態度及素質就足以證明係打手, 仲話埋人係乞兒.

原帖由 ken000283 於 10-1-23 00:23 發表

預埋我!!! 我出一毫!
有咩所謂, 平時我比乞兒都一兩蚊啦!

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 swas 於 10-1-23 00:37 發表

正如你所言
長毛講野有其論點道理
再講,長毛出身草根
相反佢雖然冇讀過大學
點解你又唔 ...

其實 真係冇乜野可以討論
就正於 情人眼睛出西施
拉登都有佢o既fans
黎個post 係問支持與否
大家有不同意見 不同立場o者 ^^

禁止訪問

男爵府

真係奇怪, 竟然係BK會有父母覺得係一個電視直播既議會討論"言談中帶一兩句粗口無可厚非"? 如果講粗口果個係曾特首佢聽日出街一定比人扔雞蛋.

原帖由 swas 於 10-1-23 00:37 發表

正如你所言
長毛講野有其論點道理
再講,長毛出身草根
相反佢雖然冇讀過大學
點解你又唔 ...

別墅

原帖由 kk80400 於 10-1-23 00:40 發表

其實 真係冇乜野可以討論
就正於 情人眼睛出西施
拉登都有佢o既fans
黎個post 係問支持與否
大家有不同意見 不同立場o者 ^^

呢度係討論區
大家討論,彼此申述自己的觀點
其他人看後再思考,最後得出自己的立場和見解
這正正係討論區的存在價值

珍珠宮

原帖由 swas 於 10-1-23 00:45 發表

呢度係討論區
大家討論,彼此申述自己的觀點
其他人看後再思考,最後得出自己的立場和見解
這正正係討論區的存在價值

人地個post 係問支持與否
大家有不同意見
咁你反駁 又有乜為呢?

咁我講 我唔支持 係因為佢地樣衰
咁又點呀?
黎個係我個人意見
討論區 亦都有發言權