自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

六四對我嚟講唔係包服, 係良心/良知. 有人話要放低呢個包服, 去面對未來. 作為一個人, 我覺得咁做係荒謬. 悼念六四, 唔單只係要平反, 仲希望領導層真心同用心治理好國家, 唔好再貪污腐敗, 迫害, 為保護既得利益就罔顧 13億人嘅生活/權利. 見到咁大嘅國家, 係外人面前就扮富強大國, 但國內有幾人仲係食不飽着不暖. 唸到呢到, 只覺羞恥.

別墅

原帖由 SandyKL 於 10-6-3 00:32 發表
「懷恨」意指對造成六四慘劇既人仍有憤怒情緒,如果「懷恨」你認為用辭不當,咁我改為「介懷」。激與溫和之用辭隨人解讀。

即係話,如果有人殺左你既至親,殺人犯話冇咁既事,亦冇受罰.
時間耐左.大家話殺人犯e排都冇殺人啦. 你都唔好再"介懷"啦. 你都覺得ok??????@@##$$%

別墅

原帖由 SandyKL 於 10-6-4 00:45 發表
我睇唔到,如今搵到既只有廣場上一個個帳篷,沒有了反領導人標語,只有民運人士的訪問,包括柴玲。另外有六四當晚在天安門拍到既情況,呢D當年係電視上我都有睇到。

...

"""我睇唔到"""---- > 你睇唔倒????
但好多人都睇倒喎??唔通你有眼疾? 定係你選擇性睇野呀?
"掩耳盜鈴"不會令事实改变.

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 SandyKL 於 10-6-4 00:41 發表
大家都有表達訴求方法,但是否文明又另一回事。當時全個廣場都充滿打倒小平、李鵬標語,當然,呢一點並不應該就係以搶砲去對付廣場人民既理由

這一點正正是為何那麼多人都對這件事上仍很不滿, 放不下的原因, 中共不只沒有說法, 還睜著眼一次一次說謊, 自打嘴巴....
多年來不斷發展經濟, 真是為國家民生著想, 還是想睹著人民的口?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 CutieMommy 於 10-6-4 02:34 發表

"""我睇唔到"""---- > 你睇唔倒????
但好多人都睇倒喎??唔通你有眼疾? 定係你選擇性睇野呀?
"掩耳盜鈴"不會令事实改变.

說得冇錯

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

如果中國不是一黨專政, 恐怕已經好像蘇聯咁解體, 到時群雄割据, 人民的生活更難預測.

原帖由 lumijuli 於 10-6-3 23:37 發表
problem is 一黨專政...
not 用共產主義...

大宅

身体力行支持, 今晚維園見!!!

男爵府

原帖由 WChan 於 10-6-4 11:23 發表
如果中國不是一黨專政, 恐怕已經好像蘇聯咁解體, 到時群雄割据, 人民的生活更難預測.

又唔見先進國家如美國,英國,法國.....係一黨專政而造成群雄割據. 放眼所見, 一黨專政嘅國家, 人民生活都唔見得咁好, 亦唔係咁滿意政府. 最終都係一個理字, 當年政府做錯就係做錯. 人命唔係草介, 殺人亦唔係殺隻雞咁兒嬉.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

美國,英國,法國, 仲有日本, 泰國, 台灣你唔見佢地既問題係咁浮緊上嚟咩? 日本四年換四個首相, 你認為個國家再係咁落去會變成點? 新一任都唔知可以做得幾長.

"殺人亦唔係殺隻雞咁?" 咁美國佬打依拉克殺人地咁多人, 搶埋人地d油, 唔通又好文明? 我同意殺人係好錯好錯既行為, 中共64既行為亦好唔啱. 只係想講係政治家既世界, 唔理咩國家, 就算講到幾咁正義民主都好, 利字當頭或者有人威脅到佢既時候, 佢地既反應都係一樣, 呢d就係政治既黑暗.

無一個制度係完全完美, 中國十幾億人要食飯, 每人每日用十蚊都講緊百幾億, 有咩唔穩定, 動亂咁就真係死得人多, 香港亦唔見得可以獨善其身.

原帖由 3509 於 10-6-4 12:51 發表

又唔見先進國家如美國,英國,法國.....係一黨專政而造成群雄割據. 放眼所見, 一黨專政嘅國家, 人民生活都唔見得咁好, 亦唔係咁滿意政府. 最終都係一個理字, 當年政府做錯就係做錯. 人命唔係草介, 殺人亦唔係殺隻雞咁 ...

大宅

我今天沒有去, 但跟上年一樣, 在家中點起燭光, 收聽直播.

今年感覺比較深, 可能就快做媽咪, 想起天安門的母親失去兒女的悲哀, 有可能叫他們輕易忘記嘛?!

子爵府

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2338084&extra=&page=1

子爵府

即時收聽:2010六四燭光晚會網上直播

http://live2.neverforget8964.org/
(用 IE)

禁止訪問

大宅

原帖由 mrsright 於 10-6-4 21:59 發表
忘記過去, 忘記歷史, 開開心心咁過未來每一天, 聽起來很正面, 很樂觀.

mrsright, 今次你錯啦. 我地真係應該放下包袱, 正面咁對待呢段歷史架.

只要64得到平反米得囉!!!

2次大戰之後, 德國新政府正正米咁囉, 佢地勇敢面對, 並承擔責任, e+全世界都原諒佢地; 相反日本直到e+都仍然死撐, 米年年受到各種指責,抗議,溯償...

琥珀宮

你問呢D問題反映你仍在鑽牛角尖。

我既上一代亦有親人在鄉間被批鬥至死,家產全遭沒收,真係跪玻璃架。但冇共產黨既迫害,親人不會逃黎香港,我今日不會存在香港,此段往事,在我心中,已成歷史。

有因才有果,自己祖上雖為官,富有到收田租都要用幾個月時間,不過不仁,係貪官,所以有咁既果我絕對接受,看待共黨以平常心,你見我有言辭激烈去謾罵嗎?

唔ok,可以點?報復去殺左佢嗎? 你仍然用呢D問題去推我,意圖令我想像成係遇害者家屬,努力去將你想當然既反應套在我身上,仍然果一句啦,屣你寶貴光陰。

原帖由 CutieMommy 於 10-6-4 02:13 發表

即係話,如果有人殺左你既至親,殺人犯話冇咁既事,亦冇受罰.
時間耐左.大家話殺人犯e排都冇殺人啦. 你都唔好再"介懷"啦. 你都覺得ok??????@@##$$%

複式洋房

AGREE

原帖由 mrsright 於 10-6-4 21:59 發表
當好多香港人, 逐漸被金錢, 利益, 去蒙敝之時, 幸好還有一批人, 有良知存在

如果那些掩著雙眼, 說什麼也看不到, 什麼也沒有之人, 他們可以永遠活在自我當中.

但外面的世界並不是這樣的, 還有一班人, 不怕被迫害, ...
================================ 未得本人同意,請勿轉載本人所發表的文章、回應及意見。

琥珀宮

各位關心六四既朋友,今日電台話李鵬將1989年4月15日至6月4日既事件,以日記形式出書,將在6月22日推出,中央曾在2003年時反對出版呢一本書。

據主持人講,南華早報有人睇左部書,李鵬在序中寫,佢寧願犧牲自己及家人性命,也不想六四變成另一場文化大革命。六四李鵬係關鍵人物,中共一向都迴避六四,所以大家只能從民間去瞭解六四,呢一本書可以俾讀者從另一層面去瞭解六四。

希望呢本書可以係香港出版到,主持人都係咁講,似乎有點阻力。

大宅

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 SandyKL 於 10-6-4 23:30 發表
各位關心六四既朋友,今日電台話李鵬將1989年4月15日至6月4日既事件,以日記形式出書,將在6月22日推出,中央曾在2003年時反對出版呢一本書。

據主持人講,南華早報有人睇左部書,李鵬在序中寫,佢寧願犧牲自己及家人性命,也不想 ...
一個正常人, 都係信趙紫陽而唔係呢隻李鵬囉! 厚顏無恥, o係趙紫陽本改革歷程度, 完全睇到佢副狗臉, 簡直就係再世秦檜, 佢唔係想自己聞到棺材香之前為自己貼金, 用黎呃 "嚴"羅王下化?! 條友明顯睇完改革歷程, 自己再改一個山寨版, 真係當人lulu呀:;pppp: :;pppp:

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 smallbrother 於 10-6-4 20:35 發表
我今天沒有去, 但跟上年一樣, 在家中點起燭光, 收聽直播.

今年感覺比較深, 可能就快做媽咪, 想起天安門的母親失去兒女的悲哀, 有可能叫他們輕易忘記嘛?! ...
頭先去左....

....聽到天安門母親其中一人張先玲女士講話, 真係好痛心... 張女士已經72歲...聲音好溫柔但堅強...講到89年佢個仔點樣被殺...真係想像唔到...呢廿一年張女士同一群遇難者家屬生活係點過... ..

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

首頁

尾頁

跳至