自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 antique 於 10-10-19 20:34 發表
唔好黎呀, 我把傘爛左, 同我想 weekend 去 BBQ 呀!

唔怕啦 ~~ 橫掂 傘打風時都爛, 佢只係早左幾日o者....

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

禁止訪問

X2

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 jolo 於 10-10-19 22:04 發表

我見其他媽咪話好大風...
但, 真係到依家, 我屋企都重係一 d 風吹都無... 望左好多次樓下公園 d 樹, 真係無郁啵...........

樓下D樹都無郁啊

順順利利 大吉大利       

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 karkar39 於 19/10/2010 09:31 PM 發表
個風都未到,傘爛左(把傘都驚左)

原帖由 jolo 於 19/10/2010 10:06 PM 發表

唔怕啦 ~~ 橫掂 傘打風時都爛, 佢只係早左幾日o者....

呵呵, 想當年, 呢把傘八號風都唔會反! 好勁架!

而家無左佢, 我會好無安全感架嘛。 整返好先再打風啦, 唔該。

翡翠宮

好媽媽勳章

原帖由 karkar39 於 10-10-19 22:09 發表
你住邊區,我呢邊都無風呀!可能要住背山面海/山頂既感受到先

tko ...
不過, 我都係 背山 面海 o架....
背係一大埋樓山, 前面有條"那" 望到海......

水晶宮

我住果頭同平時差唔多咋喎, 無特別大風。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

深井區由今早起已經開始大風

珍珠宮

大廚勳章

原帖由 stellaleest 於 10-10-19 22:06 發表

香港天文台比較保守
以前都試過澳門掛八號香港掛三號啦

其實係李生保守.

今早已有少少早,而家再大d

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 googoo 於 10-10-19 22:20 發表
深井區由今早起已經開始大風
我想講~其實而家香港吹起既風,唔係魚魚做成,係東北季侯風黎魚魚未入到可以影響香港既範圍mouth:

禁止訪問

颱風襲越菲 35死23失蹤

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 666wing 於 10-10-19 21:40 發表
澳門都排一號啦, 點解香港同佢咁近都未掛既 =.=

澳門食正外港風,佢地會比我地浪大同埋大風,會先掛一號。香港有屏障,內港風速同外港風速可以差好遠,遲掛左大家都唔會好覺。但係希望你地記得,有次天文台未發一號,只警告海面有湧浪,當日已經發生兩則海上意外。呢幾日大家千祈唔好接近海邊。

雖說一號風球代表有熱帶氣旋集結於香港約800公里的範圍內,但前題係要風力對香港有影響先會掛。論距離,鮎魚早已游入800km範圍好耐。所以我地要有心理準備,可能要到600km範圍先會掛(但我今晚返黎已經明顯大風左,秋颱同夏颱唔同,秋颱逼近仍然好涼快)。

20日2時,鮎魚大概集結於香港東南偏南707公里,移動緩慢。

順帶一提,掛十號條件係:
- 持續風速每小時118公里或以上
- 大約於香港100公里內掠過
- 陣風可能超過每小時220公里
[按觀察,需要大部份測風點符合要求才會考慮。]

大家請持續留意風暴消息。雖然鮎魚未必會正面吹襲本港,但基於鮎魚風力強大,即使掠過亦有可能造成強風同大雨,切勿掉以輕心。

大宅

以下為HKT 20日5時之各地天文台預測路線圖:

跟據香港天文台資料,強颱風鮎魚於HKT 20日2時之最高持續風速為175公里,風力正在增強。強颱風最大風力為每小時150-184公里。

最強颱風鮎魚威脅香港 挾300公里陣風襲菲 強度超美國颶風紀錄
http://hk.news.yahoo.com/article/101018/4/ksao.html

海南水患未平遇颱風
http://hk.news.yahoo.com/article/101018/4/ksap.html

10號波約克 遠未達超強颱風
http://hk.news.yahoo.com/article/101018/4/ksaq.html

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 susi1024169 於 10-10-19 22:43 發表
我想講~其實而家香港吹起既風,唔係魚魚做成,係東北季侯風黎魚魚未入到可以影響香港既範圍mouth:

http://www.weather.gov.hk/wxinfo/intersat/satpicc_s.shtml?pv_mode=playback

睇返 19/10 朝早 7-8點,個颱風外圍已經fing到香港

翡翠宮

原帖由 041810537 於 10-10-20 06:23 發表

跟據香港天文台資料,強颱風鮎魚於HKT 20日2時之最高持續風速為175公里,風力正在增強。強颱風最大風力為每小時150-184公 ...

風速175公里可以係街吹起一個200磅肥佬

各位小心家中當風既窗口 , 越無動靜既風 , 打起上黎越得人驚 (無聲狗咬死人) -- 亞婆教落

大宅

好勁呀, 我住 49 樓, 成晚都呼呼大風喇, 會唔會打裂玻璃架?

大宅

原帖由 simple430 於 10-10-20 07:31 發表

風速175公里可以係街吹起一個200磅肥佬

各位小心家中當風既窗口 , 越無動靜既風 , 打起上黎越得人驚 (無聲狗咬死人) -- 亞婆教落

今日新聞好多都講緊天文大潮,話如果登陸時加埋天文大潮,浪會高到平時無法想像o既地步,有6-9米高,係特大海潮。各位如果住近海邊請... 有心理準備,我都唔知可以準備咩喇。

話我長氣都好,我都講多一句忠告大家:呢次打風真係唔好去睇浪,太危險,下次先啦!一個失魂浪隨時命仔都無架。

首頁

尾頁

跳至