跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

大宅

災難當前還存在國家仇恨,大陸人就這副德性?

那班在微薄"like"的中國人,你知唔知有不少中國人也死於或失蹤在這場災難中?你們要慶祝大鑼大鼓,得!馬上飛去仙台,宮城,望住上仟屍體,看到整縣被抺去,然后高呼活該,大快人心.怎樣?你們有種就不要去日本旅遊狂掃電飯煲,電子產品,甚至炒買房地產.

看央視新聞記者採訪其中一個災區油站,油站沒油了,記者竟然問對方是否存起不賣,打算坐地起價? 我的天... 記者是否腦進水?

一個在便利店工作的中國留學生地震后仍要上班,她媽媽問她"便利店有沒有坐地起價?".我徹底服了!
后來便利店干脆不收錢讓市民免費拿.但他們沒有搶,只拿一份夠自己吃的用的,然后每人離開前還跟收銀機前的店員道謝~

鄧小平當年話,要先讓人民富起來,然后讓富起來的人去幫窮人.結果呢? 富起來的人就睬你都傻 !!

大宅

日本人真係好守規矩, D公民教育真係好好, 好佩服

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 shopmania 於 11-3-15 13:36 發表
shopmania

鄧小平當年話,要先讓人民富起來,然后讓富起來的人去幫窮人.結果呢? 富起來的人就睬你都傻 !!

前段您回復的我很認同,
亦都認為全世界需要好好學習日本人這樣的優點,
世界才會更漂亮,亦不會令天災後增添更多人為災難。
我尊重這樣的日本人

我想回的是這句
富起來的人唔係唔想幫d窮人
窮人亦需要明白什麼是自力更生、多勞多得
衣來伸手飯來張口我唔接受

您知道嗎?
在國內當農民的福利也不錯
買電器有補貼
農作物收成不足有補貼
還有更多福利比香港綜援要好的。
這樣不是富起來的人幫助貧窮人民嗎?
中國那麼大未能一朝一夕做到,現在批評富起來的人就睬你都傻公平嗎?
中國人打中國人,我們還有將來嗎?
有些人只想不勞而獲,貪念愈來愈重,
只懂爭取得到什麼福利,沒有幫助國家的人?
您覺得還需要幫助嗎?

我唔識講咩大道理,如果大家覺得我有錯請更正

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Lowina 於 11-3-15 06:34 發表
其實呢, 原本我個 post 寫到日本人的修養就完了, 後來又覺得寫文總要加句結案陳詞先為之完整, 咁又覺得結尾通常要帶點反思, 然後咁岩寫呢篇野之前睇左 "熱烈慶賀..." 既消息, 突然個心沉左一野, 先隔硬加左最尾果兩句, 估唔到會引來部份人不快既記憶, 真係唔好意思...

我唔係故意話 "所有中國人" 冇品, 更加唔係話 "曾經經歷日戰既受害者" 應該忘記過去原諒對方, 我純粹覺得一千萬個 like "熱烈慶賀..." 既中國人入面有好多只係人云亦云, 人 like 我又 like, 呢頭話反日, 果頭又買日本電子產品 / 聽日文歌 / 睇日本漫畫同 AV (年輕一代), 佢地傷害緊無姑既日本平民 by 幸災樂蝸係唔應該的, 我只係希望佢地傷痛/憎恨日本之餘亦可以效法下人地好既一面.

我亦冇意將日本神化棒到上天, 的確我喜歡日本人的教養和處事認真的態度,但並不認同他們的政治立場和公司管理制度和某些大男人主義,我亦不認同殺海豚既行為, 而且日本人壓力大得令很多人變態或自殺也不是一件好事,而且亦唔係所有日本人都咁乖, 日本都有壞人, 有唔守秩序既後生仔。

一樣還一樣, 今次我只是想分享老公對日本既個人想法而已。

我都要同您講句sorry,我只是針對句說話來講,不是針對您。

大家在討論區和平討論,會提升大家的思維,
我很喜歡這個平台

禁止訪問

子爵府

大災難當前點解大家唔可以暫時放低國仇家恨,我們可以唔認同佢哋嘅政府的做法,但係我覺得同情和支持日本國民係另一回事。
作為父母希望將好嘅事教我嘅仔,日本市面暫時冇混亂,確實值得我地去學習。我在美國嘅快餐廳店見到佢哋食完野之後,收拾好還抹檯才離開,現在我都係咁教阿仔。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

nsx2000,您唔講我都忘記左,我的確不太清楚中國福利,因我認識都是富了起來的一群。唉,又令我想起中國貪污假貨很嚴重。(無奈)

首頁

尾頁

跳至