自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我唔反對同性戀,但亦唔支持!!我會覺得你鍾意點係你既事,但唔好日日掛係口邊囉!!我正正就識得一個親戚又係基督徒又係同性戀,每次見到佢,佢既行為都令我覺得好嘔心!!!我想問其實如果兩個男人有性行為,究竟係唔係犯法呢??好多人話基督徒定既標準好高,我又覺得唔係個個都係咁囉,如果係,就唔會有咁多基督徒有婚前性行為啦!!我覺得定得高係對人地囉,對自己??好似喜歡點就點!!就呢件事黎睇,我覺得應該分開兩件事黎睇囉!!第一係,究竟個牧師有冇錯??第二係,同性戀又有冇錯呢??
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

禁止訪問

回覆:同性戀有罪? 黃耀明痛喊:恐怖言論,太荒謬!

禁止訪問

引用:同性戀大大聲走出來要光明正大以後亂倫係咪

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

heichunmum 發表於 12-6-16 16:01
點解要將同性戀同亂倫相提並論,我將基督教和異端相提並論又可以嗎?

...
奇怪,點解亂倫唔得呢??人地真心相愛得唔得呀!人地無影響到人,點解唔得呀?
唔關宗教事,唔需要提及宗教。
我想知道,支持同性戀的人,贊唔贊成亂倫,近親結婚呢?

男爵府

我始於想唔明白為何同性戀可以同亂倫、人獸交拉埋黎講…
或者對部份jm來說,同性戀同亂倫冇分別
但我堅持,同性戀與亂倫不在同一水平線上
今朝即使同性戀被認可了,也不代表他朝亂倫會被認同
部份jm將事放得太大了

另外,我個人並不認同罪行無分輕重
孩童無知偷糖可與強姦犯同日而語?
既然罪行無分輕重,那因無知犯事的孩童豈不都要終身監禁?
在現今社會上,法官也會因案情、罪行的嚴重性下不同的判決
從事實上看,罪行本就有分輕重,不是嗎?

有jm認為黃生既宣言教壞細路,妄想說服大眾接受罪惡
對我而言,黃生舉動等同爭取公平與人權
更生人士能在社會上平等地生活,那同志們同屬”帶罪之身”,點解就唔得?
佢地有權利說服他人接受佢地,他人也有權利堅持自己既看法,結果仍是不變
咁點解連俾個機會佢地去說服他人都唔得呢?
至於教壞細路? 提供另一個想法讓他們作獨立思考才對吧?
就算是小孩也是一個獨立個體,他們應有他們既想法同是非觀
告訴佢地一個與父母親想法完全相反既想法就叫教壞細路,咁根本一開始你就覺得自己個套係絕對正確既
給予兩種意思俾小孩思考,讓佢地自己決定對錯,才是讓佢地學會獨立思考,成長為獨立個體的方法,不是嗎?
(以上僅止於同性戀既case)

jm們既想法南轅北轍,全因大家既中心思想本就不同
有的認為同性戀係極惡,永遠不該被人接受,有的則認為同性戀不是罪
咁真係冇野好傾,除非將對方既信念全盤推倒,但咁就變左一言堂,冇晒思想自由
呢家好似辯論比賽咁

男爵府

引用:我始於想唔明白為何同性戀可以同亂倫、人獸

原帖由 hknicoleho 於 12-06-16 發表
...
聽聞當初人類都係以亂倫繁殖,如果唔係點會由阿當夏娃二人變咁多人?

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

hknicoleho 發表於 12-6-16 16:09
...

我想請問你,同性戀,你可以話愛一個人不應該分性別,咁亂倫都可以話,愛一個人不應該分血緣。

好簡單,你接受唔到亂倫,你咪覺得两母子上床好嘔心,好過分;但對於接受不到同性戀者來講,咪一樣覺得兩個男人上床好嘔心?
條界限點分呢?
你自己接受同性戀到就一定要全社會接受?
社會唔接受,就話思考不獨立,不公平,無自由。
但當人地將你同一d你接受唔到的野相提並論(例如亂倫),你又會覺得過分。即係你都亂倫係錯,咁人地覺得你錯又點解唔得呢?

禁止訪問

引用:我始於想唔明白為何同性戀可以同亂倫、人獸

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

雖然對同性戀唔反感,但偏離左,
好似易服辟、戀物狂、孌童辟...
一樣係違反常理

禁止訪問

引用:+本帖最後由+oooasis+於+12-6-16+16:19+編

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我覺得大把議題可講,點解要講呢樣呢? +

原帖由 meko~ 於 12-06-16 發表
我覺得大把議題可講,點解要講呢樣呢?
Agree

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+旦仔+於+12-06-16+發表現會社

原帖由 heichunmum 於 12-06-16 發表
咁係基督徒覺得啫,無可能迫人認同你嗰套,我覺得同性戀者都會尊重你個宗教,佢可以話同性戀是不被喜悅、不 ...
係囉,唔係要迫人人認同,唔認同咪你走你路囉,冼浯唔洗人地比你地公然批判,當正自己係世界領袖!

~仔仔媽咪~  您就會知您又誤會咗人地個宗教信仰...  發表於 12-6-16 17:23
~仔仔媽咪~  只要您有聽過聖經故事浪子回頭,耶穌點同嗰班扔石去妓女度既猶太人講野,,  發表於 12-6-16 17:22

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+YEUNG2179+於+12-06-16+發表

原帖由 heichunmum 於 12-06-16 發表
佢個教唔like ok囉,但你唔like都唔好咁話人,我唔like基督教,都不可以話d基督徒都係偽善嘅,有病嘅咁啦, ...
Agreex10000000

~仔仔媽咪~  再者,我地係信神,而唔係信牧師信人,我地係跟聖經既說話去做事,唔係跟人.  發表於 12-6-16 17:24
~仔仔媽咪~  基本上係林牧個人表達有問題,唔關我地信仰事囉!自問我地唔係偽善霸道.  發表於 12-6-16 17:24

男爵府

好似越講越遠…
其實亂倫同同性戀都係我接受範圍內,噁唔噁心呢D問題我都冇諗過… 我都唔知自己係到講緊咩
咁講啦
基督教徒&某些人唔接受同性戀 OK 我講過,呢個係個人既信念,我冇諗過說服佢地,都說服唔黎
我亦講過,文明既社會該有不同既聲音不同既人士,我冇諗過要全社會接受佢地
我一開始既回覆其實只係想表達我覺得林牧師既言論不妥並污衊了所以同志們既人格
但jm們越討論越激動,仲越來越遠
完全脫離了林牧師的言論,變成應否接受同性戀既討論
我相信有jm係誤會左我既說話
我唔係想討論同性戀應否被接受,同性戀係咪唔噁心
而係同性戀既罪係咪等同人獸交、亂倫等既罪?
我既睇法係唔等於,你可以唔認同我既睇法,因為大家係道德標準線唔同,但我都冇話過你唔認同我既睇法就錯啊?
至於社會唔接受就係咪等於思考不獨立,不公平,無自由
我覺得呢個係2個話題
我想講既係唔好人云亦云,父母說既就絕對正確,而係要等小朋友自己去得出結論,至於佢既結論係咩我冇意見,因為呢個將會成為佢既信念,佢既思想,我唔會去干涉
而且社會唔接受還唔接受,唔好係行動上打壓佢地,因為佢地係同性戀就唔聘請佢地,唔俾佢地發聲,呢D先係我想講既同我所反對既不公平
其實我既回覆純粹想舒發我一直以來既想法,唔係想強加我既想法到他人身上,或說服全社會接受
你地睇完,同意既咪俾個我,唔認同既咪睇過就算,或留下自己相反既看法交流下就算囉,平心靜氣地討論下咪幾好

子爵府

回覆 oooasis 的帖子

咁政府俾人食豬肉、雞肉、魚肉同牛肉等,係咪等於將來可以俾人食狗肉、貓肉甚至係人肉丫?大家都係食嘢醫肚啫~~~為咗唔好將來發展成食人肉,而家唔可以俾人食肉~~
獻醜不如藏拙

禁止訪問

引用:好似越講越遠…其實亂倫同同性戀都係我接受

子爵府

回覆 oooasis 的帖子

而家香港社會可以表兄妹結婚,同「姓」結婚,例如黃黃聯婚(同姓氏好大機會係同宗),呢D唔係更可能令人亂倫咩?要禁唔係先禁呢D,點解反而禁同性戀呢?點解要將亂倫的問題,扣喺同性戀身上?

獻醜不如藏拙

禁止訪問

引用:回覆+oooasis+的帖子 而家香港社會可以表

禁止訪問

大宅

引用:聖經上好清晰表明係唔接受同性戀既,+咁林

原帖由 googoo 於 12-06-16 發表
聖經上好清晰表明係唔接受同性戀既, 咁林牧師身為牧師,如果佢話同性戀okay 咪仲出奇
再加上, ...
講得好!

首頁

尾頁

跳至